Prinášame vám test telefónov, v ktorom sme testovali vodeodolné smartfóny a modely, ktoré vás nezruinujú.  Začíname už na hranici 109 eur, modelom vhodným pre školákov a uzatvárame cenovkou 657 eur za najlepší fotomobil na našom trhu. Do pozornosti dávame aj mobil od Samsungu, ktorý prichádza s treťou generáciou odolného telefónu. Ako vidno, odolný smartfón nemusí nutne znamenať „tučnú tehlu“.

Acer Liquid Z520

Acer sa rozhodol, po vzore iných hráčov, na zmenu šasi. Najvýraznejším prvkom je vlastne zadný kryt. Ten je teraz v „látkovom“ textúrovanom vzore. Je to trend, ktorý nasledujú ostatní výrobcovia a tak sa niektorí pomaly zbavujú lesklých krytov. Nič to však nemení na tom, že aj tento kryt sa na stole kĺže. Zdrsnenie teda viac pocítite na dotyk v dlani. Páčil sa nám aj ďalší netradičný krok a to ihličkové šrafovanie bočného lemu telefónu. Telefón pôsobí originálne na dotyk aj vizuálne a dobre sa drží v ruke. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené a nie sú ani príliš dobre vidieť. Na ich umiestnenie si budete musieť zvyknúť a naučiť sa ho.

Acer-Liquid_Z220_nowat_3_nowat

Konektor na nabíjanie je umiestnený na hornej hrane vedľa audiokonektora. Zadný kryt je odoberateľný a drží skutočne pevne. Pod ním je vymeniteľný akumulátor a priestor na dve microSIM karty. Nie sú typu hot-swap a telefón teda vždy budete musieť pred ich výmenou vypnúť. Bez odobratia akumulátora sa k nim nedostanete. Pamäťová karta sa dá vybrať kedykoľvek.

Technológie a používanie

V telefóne je 1,3 GHz 4-jadrový procesor MediaTek, ktorý je o niečo pomalší. Je to vidno jednak na praktických testoch, ale tiež na výsledkoch benchmarkov. Kapacita RAM má 1 GB, a tak patrí medzi dnes už základné kapacity. Je to však istý kompromis a keď zoberieme do úvahy cenu zariadenia, bez výhrad akceptujeme aj takúto výbavu.

Displej nie je typu IPS, čo je vidno na pozorovacích uhloch. Pri pohľade zboku sa stráca kontrast a zvyšuje jas. Najlepšie tak na displej uvidíte pri držaní v ruke. Potešilo nás, že aj v oblasti cenovo orientovaných modelov výrobca ponechal DTS Studio Sound. Tu si môžete nastaviť vlastný ekvalizér, basy a výšky. Na počúvanie hudby je to dosť podstatná záležitosť a cieľová skupina tohto modelu to určite využije.

Textúrovaný povrch telefónu Acer Liquid Z520

Textúrovaný povrch telefónu Acer Liquid Z520

Z520 síce nie je high-end mobil, no vzhľadom na to, že výrobca si dal záležať na jeho tvare a tenkom profile, dá sa použiť aj ako čítačka kníh. Tomu odpovedá aj špeciálna voľba režimu na čítanie s ochranným filtrom modrého svetla. Aj v noci potme ide o dobrý režim, ktorý vo výsledku ešte viac zníži jas. Nebudete mať tak veľmi unavené oči a na čítanie cez Instapaper, Pocket alebo cez čítačku elektronických kníh si, aj vďaka tomu, rýchlo zvyknete.

Fotoaparát je základný, v našom prípade boli fotografie preexponované alebo zašumené. Najmä posledná vlastnosť sa dá odstrániť opätovným zaostrením na objekt. Video sa dá nakrúcať v rozlíšení HD a tu sme boli príjemne prekvapení ostrosťou obrazu.

Hodnotenie
+ dizajn tela a rámu, DTS vylepšenie zvuku, režim na čítanie, výhodná cena
– pomalý CPU, displej nie je typu IPS

Cena: 109 EUR
Zapožičal: Acer

ASUS Zenfone 2

V štýle zenovej tradície a jednoduchosti a priamočiarosti je tu nový Dual SIM telefón ASUS Zenfone 2. Je to priamy pokračovateľ rodiny Zenfone a prináša mnohé vylepšenia. Hneď úvodom konštatujeme, že si dal výrobca poriadne záležať na celkovom dojme a vnútornej výbave. Telefón je dostupný v piatich farebných variantoch. Zadný kryt má jemný priečny výbrus, vďaka čomu ho budete cítiť v ruke. Je veľmi jemný, takže miestami budete mať pocit, že ide o hladké telo. Aj tu sa rozhodol výrobca použiť zaoblenie. Ovládanie na pracovnom stole je tak menej pohodlné. To je však len detail, keďže telefón budete primárne držať v ruke.

ZE551_red_nowat_3_nowat

Využijete aj dve tlačidlá na zadnej strane, ktorými môžete nielen upravovať hlasitosť ale aj fotografovať. Tlačidlo na vypnutie displeja je na hornej hrane. Je to trochu netradičné umiestnenie vzhľadom na veľkosť telefónu. Zadná strana má uprostred 13 MPix fotoaparát so zvýšenou svetelnosťou a duálny blesk.

Technológie a používanie

Nie je prekvapením, že Zenfone 2 je postavený na platforme Intel. Teda je tu Intel Atom Z3580. Toto je 4-jadrový a 64-bitový procesor. Frekvencia 2,3 GHz na jadro je dobrým znamením. Rovnako tak aj grafický čip PowerVR G6430. Zvládne super náročné hry, ktoré bežia na plnom rozlíšení a to ešte aj so 4× antialiasingom. Kapacita RAM sú 4 GB, to už je poriadna kapacita. Naša prvotná reakcia bola spočiatku úsmevná, no keď zoberiete, že aj 3 GB RAM vie „spapať“ nadstavba systému a niekoľko aplikácií, zase tak moc to nebude. Je to výborná rezerva pre používateľov, ktorí chcú mať skutočný multitasking a chcú, aby ich aplikácie pokiaľ možno čo najdlhšie bežali na pozadí. V porovnaní s minuloročným telefónom Zenfone 5 je 3× výkonnejší pri hraní hier. Z výkonných parametrov uvádzame aj podporu Wi-Fi 802.11ac. Telefón podporuje aj päť globálnych pozičných systémov – GPS, GLONASS, BDS, QZSS, a SBAS.

Veľmi dobrou súčasťou je fotoaparát so svetelnosťou f/2.0. Vyskúšali sme fotiť aj v tmavších svetlených podmienkach. V takom prípade môžete využiť režim slabého osvetlenia. Ten sa aktivuje dotykom na ovládací prvok na displeji a rozdiel uvidíte na prvý pohľad. Dodávame, že bez viditeľného šumu. Výrobca hovorí aj o rýchlom nabíjaní technológiou BoostMaster vďaka ktorej nabijete telefón dvakrát rýchlejšie. Spočiatku sme tomu neverili, keďže je v balení výkonná 2A nabíjačka. Ale telefón je naozaj nabitý podstatne rýchlejšie. V praxi to znamená, že do 1:15 hod. ste schopní telefón nabiť na plnú kapacitu.

Telefón prebudíte dvojitým ťuknutím na displej a hlavné menu na celkové prispôsobenie všetkých súčastí „vytiahnete“ pohybom prsta zdola nahor. Takmer ako pri zapínaní Google Now. Meniť môžete rozloženie stránok, tapety, celé témy ikon, efekt posúvania hlavnej obrazovky a ďalšie nastavenia. Páčilo sa nám najmä to, že je všetko na jednom mieste a nepotrebujete tak neustále vstupovať do nastavení.

Špecialitou je aplikácia What’s next, ktorá zobrazuje celkový harmonogram dňa vrátane počasia, stretnutí, udalostí správ od kontaktov, zmeškané volania a ďalšie informácie. Všetko je teda v jednom sumárnom zobrazení na časovej osi. Samozrejme, je na vás, aké „karty“ si chcete v tomto prehľade nechať zobraziť. V každom prípade je to špičková záležitosť. Presne v štýle „zen“.

Hodnotenie
+ Dual Micro SIM, displej čitateľný aj na priamom slnku, rozhranie ZenUI, výkonný CPU a 4 GB RAM
– pre niekoho väčšie zaoblenie zadného krytu

Cena: 379 EUR
Zapožičal: ASUS

Honor 4C

Značka Honor sa zameriava hlavne na pomer ceny a výkonu. Treba však konštatovať, že telefóny vyzerajú tak, akoby patrili do vyššej triedy. Ide o cenovo dostupnejší telefón, no materiálové vyhotovenie aj funkcie ho jednoznačne posúvajú do vyššej sféry. Neprehliadnuteľný je zadný kryt s povrchom v podobe látkovej tkaniny. Je to nový trend, ktorý budú výrobcovia praktizovať čoraz viac. Na vloženie SIM kariet je potrebné dať dole zadný vaničkový kryt.

honor4c_3_nowat

Akumulátor však nie je vymeniteľný. Kým ostatní výrobcovia sa snažia spraviť unibody telo, Honor sa, trochu paradoxne, chváli telom z troch segmentov. Vo výsledku k tomu nemáme výhrady a zlaté orámovanie vyzerá dobre, rovnako aj biela kombinácia s krémovo bielym zadným krytom. Výhradu ale máme k zloženiu fotoaparátu. Okolo šošovky a LED blesku je kovový ovál z hliníka s frézovaním do sústredných kružníc. Počítajte s tým, že posunutím po lakovanom stole si ho môžete poškriabať a telefón sa bude „zadrhávať“ práve o kovový ovál okolo fotoaparátu. Pri každom posunutí po stole budete počuť zvuk ako pri zapínaní zipsu.

Pochvalu si od nás zaslúžia tlačidlá na pravej hrane telefónu. Konektor na audio je na hornej hrane a spodok je vyhradený pre microUSB konektor. Dotykové tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, no sú v striebornej farbe. Uvidíte na ne aj v tmavších podmienkach, na svetle sa budú lesknúť.

Technológie a používanie

Rýchlosť celého telefónu je podriadená procesoru HiSilicon Kirin 620. Ten je síce 8-jadrový, čo v technickej špecifikácii vyzerá veľmi dobre, no nie je to CPU z vlajkových lodí. To veľmi rýchlo zistíte pri spúšťaní náročnejších aplikácií. Inak je pohyb na hlavných obrazovkách plynulý. Treba počítať s tým, že 1,2 GHz frekvencia na jadro nie je veľa, nech je jadier aj viac. Výrobca však potreboval skombinovať technické možnosti s priaznivou cenou, a to sa podarilo. Navyše oceňujeme 2 GB RAM. Priestor 8 GB úložiska sa dá rozšíriť o pamäťovú kartu do 32 GB.

Pre používateľov, ktorí chcú počúvať hudbu, pridal výrobca rozšírenie DTS a zároveň je tu rozhranie EMUI 3.0. To znamená, že máte v systéme prehľadnú časovú os v oznamovacom paneli, možnosti šetrenia akumulátora a graficky dobre zvládnutý systém. Presne po vzore značky Huawei, ktorá má rovnaké rozhranie, sú ovládacie prvky s tenkými líniami a kruhové informačné prvky. Či už ide o zobrazenie stopiek, počasia alebo trvania telefónneho hovoru. Kruhové informačné prvky sú unikátne a vyzerajú veľmi dobre.

Fotoaparát je viac ako použiteľný. V tejto triede je to vyslovene prekvapenie a s telefónom sa dá aj rozumne fotiť. A to tiež v horších svetelných podmienkach. Zapracovanie snímača SONY BSI malo svoj zmysel. Objektív má antireflexnú vrstvu zamedzujúcu zanechávanie odtlačkov prstov.

Hodnotenie
+ zadný kryt a celkový dizajn, rozhranie systému, kvalita fotografovania
– okolie fotoaparátu poškriabe povrchy, pomalší CPU pri náročných aplikáciách

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Honor

Huawei P8lite

Lacnejší model vlajkovej lode P8 má čím zaujať. Dizajnovo sa na seba P8 a P8lite veľmi podobajú, no je jasné, že pozornejšie oko rozdiely nájde. Telo telefónu je plastové, kovový rám v zlatej farbe lemuje všetky hrany a je zaoblený. Na rozdiel od „plnej“ verzie P8, tu nájdete nápis Huawei hneď pod displejom. Dotykové tlačidlá sú integrované do systému ako virtuálne ovládacie prvky. Zadná strana má jemne textúrovaný povrch, ktorý vyzerá na pohľad veľmi dobre a zbadáte ho až v odlesku od svetla.

P8-Lite_3_nowat

Horná hrana má audiokonektor, spodná microUSB a tu je aj reproduktor. Podľa dvoch mriežok to vyzerá na stereo reproduktory, no je tu len jeden. Telefón podporuje dve SIM karty. Jednu vo veľkosti micro, druhú vo veľkosti nano. Ak využijete Dual SIM funkcionalitu, nebudete môcť vložiť do slotu pamäťovú kartu. Všetky karty sa vkladajú zboku a na ich vybratie potrebujete napr. špendlík.

Technológie a používanie

Cena je oproti vlajkovej lodi P8 polovičná a tomu sú prispôsobené aj parametre telefónu. Procesor HiSilicon Kirin 620 je síce 8-jadrový, ale je slabší. Preložené do bežnej reči to znamená bezproblémové multimediálne používanie, no náročnejšie aplikácie sa budú prepínať pomalšie. To platí aj pre náročnejšie hry. Bežne zrejme nič negatívne nepostrehnete, no pri priamom porovnaní medzi inými modelmi v teste je to poznať. Na rozdiel od modelu Honor 4C v našom teste, je tento telefón podstatne rýchlejší. Klasická kapacita 2 GB RAM je doplnená o 16 GB úložného priestoru. Používatelia, ktorí potrebujú vložiť do telefónu dve SIM karty nebudú až tak ukrátení o dátové úložisko. Použitý je HD displej, k čomu v zásade nemáme výhrady a myslíme si, že tu nie je nutne nevyhnutné použitie Full HD displeja. Telefón má všetko potrebné, takže je tu aj podpora LTE a nechýba 13 MPix fotoaparát. Tu je rozdiel hlavne v jeho hardvérových častiach. Na rozdiel od veľkej verzie P8, tu nie je optická stabilizácia, ako býva v zrkadlovkách a tiež tu okrem iných parametrov nie je duálny LED blesk na lepšie tónovanie teploty farieb. Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 MPix, čo na bežné selfie fotky postačuje. Treba ale dodať, že fotoaparát je rýchly a rozhodne sa dá používať.

Výrobca integroval svoje najnovšie rozhranie EMUI 3.1, ktoré je super a kto zažil aspoň verziu 3.0, vie o čom hovoríme. Celkovo je telefón svižný, no je treba počítať s niekoľkosekundovou pauzou pri spúšťaní aplikácií. Občas sa na displeji nič nedeje aj dve sekundy. No rovnako sa správa aj verzia P8 s extra rýchlym procesorom. Tu vidíme najmä potrebu optimalizovať nadstavbu systému.

Telefón nám vydržal počas bežnej prevádzky jeden deň. Ak budete vypínať aplikácie podľa odporúčaní funkcie v systéme, získate celý deň s rezervou na noc. Samozrejme, nechýba ani ultra šetriaci režim s výdržou niekoľkých dní v pohotovostnom režime.

Hodnotenie
+ dizajn a materiálová stránka, cena a funkčná výbava, fotografovanie, rýchlosť v aplikáciách
– pomalšie spúšťanie aplikácií

Cena: 249 EUR
Zapožičal: Huawei

TOUCH_IT_2015_03_inz_telefony_tab1_nowat

 

LG G4

V tomto teste sme mali lacnejší model, ktorý má plastové telo. Jeho cena je 657 eur, zatiaľ čo verzia v koži je o 50 eur drahšia. Verziu v koži sme skúšali, nemáme pocit, že plastový kryt s diamantovým vzorom a vystúpeným povrchom by bol menej hodnotný. Koža vyzerá luxusnejšie, nám sa plastová kombinácia páči. Hliník nám vôbec nechýba a aj napriek tomu je telefón podstatne odolnejší. Treba však počítať s tým, že plastové telo je náchylné na pošmyknutie.

lg_g4_3_nowat

Ľahko teda telefón posuniete zo stola, no z praxe vieme, že pády mu príliš neublížia. Má totiž mierne prehnutý displej, hoci Flex 2 to nie je. Ten ho chráni pri páde prednou stranou. Zadná zaoblená zase pri dopade opačnou stranou. Ovládanie telefónu je na zadnej strane. Klasická trojica tlačidiel je prítomná aj v modeli G4 a fanúšikovia tejto značky si na tlačidlá určite zvykli. Bočné hrany nemajú žiadne tlačidlá a konektory microUSB a audio sú na spodnej hrane.

Technológie a používanie

Výrobca použil IPS displej s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a povieme to úprimne. Na štandardne nastavenom rozhraní od LG to nepoznáte. Ak by sme nepoznali technické parametre, zhodnotili by sme ho ako štandardný Full HD displej. Rozdiel spoznáte pri sledovaní fotografií. Aj tak si myslíme, že implementovať Quad HD displej nie je nevyhnutnosť. Tým, že má telefón 3 GB RAM, je dostatočne pohotový na simultánne používanie viacerých aplikácií.

Nové rozhranie UX 4.0 pridáva samostatný widget s názvom Smart Notice. Spája v sebe hlásenia o počasí, tipy na čistenie dočasných a iných už nepotrebných súborov, tipy na používanie telefónu, správy aplikácie LG Health, odporúčania pre nový kontakt zo zoznamu hovorov, ak číslo nie je uložené a ďalšie užitočné funkcie. Ocenili sme aj funkciu Smart Bulletin vo forme postranného panela hlavného displeja. Na základe vašej polohy (doma alebo mimo domácej lokality) môžete prepnúť zvukový profil, Bluetooth alebo Wi-Fi. Zároveň je tu integrovaná aplikácia LG Health.

LG G4 je zároveň fotosmartfón. Fotoaparát so 16 MPix a laserovým zaostrovaním môžete spustiť dvojitým stlačením spodného tlačidla na zadnej strane. Výrobca hovorí o šestine sekundy (teda 166 ms), ktorú potrebuje foťák na svoje spustenie. Objektívne tvrdíme, že toto sme zmerať nemohli. Je teda spustenie pod sekundu? To rozhodne áno. Kvalite fotografií pomáha aj nový snímač na správne nastavenie bielej farby.

Začiatočníci využijú automatický režim s možnosťou pridania automatiky aj na HDR. Hlavný podiel má na tom objektív so svetelnosťou F1.8. V praxi to znamená o 80 % viac svetla ako v prípade modelu G3. Takisto môžete využiť manuálne zaostrovanie, voľbu ISO a čo je podstatné pre pokročilých, aj voľbu ukladania do RAW formátu.

Hodnotenie
+ odolné telo, jemne zaoblený displej, herný výkon, kvalita fotografovania, fotenie do RAW
– robustnejšie telo

Cena: 657 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Lenovo A7000

Séria A u Lenova produkuje lacnejšie zariadenia tejto značky. Nič to však nemení na tom, že ide o podarený telefón. Toto je jeden z mála telefónov do 200 eur, ktorý na vás urobí dojem hneď po rozbalení. Má 5,5″ displej a veľmi tenký dizajn. Zadný kryt má jemné pogumovanie, a tak sa aj drží dobre v ruke. Keď k tomu pripočítame hmotnosť 140 gramov aj s akumulátorom, je to jasný hmotnostný favorit. Ocenili sme umiestnenie tlačidiel na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja na pravej hrane tak, že nezavadzajú pri držaní telefónu. Zároveň sú takpovediac „po ruke“. Neštandardné je umiestnenie nabíjacieho konektora na hornej hrane vedľa audiokonektora.

A7000_Black_Standard_01_3_nowat

Keďže ide o hudobný telefón, čakali by sme skôr premiestnenie audiokonektora na spodnú hranu. Tam by pôsobil prirodzenejšie, presne po vzore hudobných prehrávačov do vrecka. Výrobca použil dotykové tlačidlá pod displejom, z plochy displeja tak neubudne miesto práve pre túto trojicu tlačidiel. Nevýhodou je, že nie sú podsvietené a nie sú ani strieborné. Napr. na priamom slnku ich nevidíte vôbec. Zadný kryt sa dá dať ľahko dole, no drží veľmi dobre. Na výmenu oboch microSIM kariet bude treba odobrať akumulátor, pamäťová karta do 32 GB sa dá vymeniť za prevádzky – ide o technológiu hot swap.

Technológie a používanie

Hlavným ťahákom tohto modelu je technológia Dolby Atmos. Je to certifikované zvukové vylepšenie, ktoré má podľa našich testov reálny prínos. Zadný reproduktor je len základný, a tak treba pripojiť slúchadlá. Priestorový zvuk vlastne ani bez toho neaktivujete. Výrobca do balenia pridal klasické slúchadlá. Tie predstavujú naozaj základné handsfree a odporúčame použiť vlastné, teda kvalitné. To nevidíme ako nevýhodu. Používatelia majú zväčša aj tak vlastné a s lepšími slúchadlami sa zbytočne nepredražuje telefón. Zvuk je vynikajúci a toto je ašpirant na hudobný mobil roka. Nedajte sa pomýliť cenovkou.

Fotoaparát na modeli Lenovo A7000 nijako nenarúša ploché telo zadného krytu

Fotoaparát na modeli Lenovo A7000 nijako nenarúša ploché telo zadného krytu

O rýchly beh systému sa stará skutočný 8-jadrový CPU. To znamená, že všetkých 8 jadier má rovnakú frekvenciu a to 1,5 GHz na jadro. Kapacita 2 GB RAM je vítaná, no základných 8 GB úložiska budete musieť čoskoro rozšíriť o pamäťovú kartu.

S mobilom sa dá fotiť, ale je to viac mobil hudobný ako fotomobil. Fotografie boli mierne sivasté a zašumené. Nič kritické, no je poznať, že za 169 eur sa nedá spraviť všetko. Nám sa páčila celková rýchlosť telefónu a aj to, ako sa s ním pracuje a drží v ruke. Napríklad na čítanie elektronických kníh je toto ideálny dizajn a veľký displej je vhodný aj na pozeranie filmov.

Zaujímavosťou bola slabšia výdrž. Akumulátor je síce silný a 2900 mAh by malo s HD displejom postačiť na dva dni. Skôr však počítajte s jednodennou výdržou pri bežnom používaní.

Hodnotenie
+ tvar a hrúbka tela, 8-jadrový CPU, kapacita RAM, Dolby Atmos, cena
– výdrž

Cena: 169 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

Samsung GALAXY Xcover 3

Toto je smartfón, ktorý hľadajú mnohí z vás. Je totiž odolný a vydrží viac ako bežný telefón. Na druhú stranu, nie je to prerastený model, ktorý by sa horšie používal. A tak máte telefón, ktorý môžete ponoriť do hĺbky 1 metra po dobu 30 minút a zároveň kúsok, na ktorom môžete naozaj veľa (stupeň krytia je IP67). Zadný kryt je ľahko odnímateľný, ale drží veľmi pevne a poskytuje telefónu vodotesnú ochranu.

Samsung_Xcover_3_(5)_3_nowat

Konektory sú takisto odolné voči preniknutiu vody a navyše ich netreba zakrývať gumovým krytom. MicroUSB je tradične na spodnej hrane, audiokonektor je na hornej. Špecialitou sú tri bežné tlačidlá pod displejom. Keďže nie sú dotykové, budú sa dobre stláčať aj v rukaviciach. Telefón je z plastu a bočné lemovanie má jemné vrúbky. Výrobca ich prezentuje ako funkciu na stabilnejšie držanie. S týmto nesúhlasíme, pretože plast je hladký a tvrdý, teda aj šmykľavý. Možno keby drážky boli vystúpené vo forme výliskov. Oceňujeme tlačidlo na ľavej hrane, ktoré je tyrkysovo modré a má dve funkcie. Jednu s krátkym stlačením a druhú s dlhým. Štandardne predvolená funkcia svietidla a fotoaparátu sa dá v nastaveniach zmeniť. Pod ním sú dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti a na opačnej hrane je tlačidlo na vypnutie displeja.

Celková koncepcia aj vzhľad telefónu sa nám veľmi páčili a takto si predstavujeme odolný telefón. Nie je stavaný na časté pády, ale ako spoločník pre aktívnych používateľov na hory alebo na behanie, je ideálny.

Technológie a používanie

Xcover 3 je smartfón, ktorý má všetko podstatné. Nie je to teda ten typ telefónu, ktorý je síce odolný, no budete musieť oželieť moderné smartfónové funkcie. Okrem vody je odolný aj voči prachu a splňuje požiadavky vojenského štandardu MIL-STD 810G. Prežije aj vysoké teplotné výkyvy a nadmerné otrasy. Zároveň podporuje LTE a NFC. Takže aj tento smartfón využijete na NFC platby mobilom.

Tradičné tlačidlá telefóny Samsung Galaxy Xcover 3 sú rozhodne správnym riešením

Tradičné tlačidlá telefóny Samsung Galaxy Xcover 3 sú rozhodne správnym riešením

Technické parametre sú oproti výkonným modelom slabšie, takže treba počítať, že 1,2 GHz 4-jadrový procesor nebude trhať rekordy. Výrobca pridal 1,5 GB RAM, čo je tak akurát a v tejto cenovej kategórii, kde platíte za odolnosť, je to v poriadku. Displej má uhlopriečku 4,5″, čo je podľa nás optimálna veľkosť na bežné používanie na kancelárske a multimediálne účely. A na turistike vás nebude tlačiť vo vrecku. Rozlíšenie je len 480 × 800 bodov, no to má výrazný vplyv na výdrž s použitím 2200 mAh akumulátora. Vďaka tomu, že displej nie je veľký „žrút“, vydrží telefón dva dni bežnej prevádzky. Ak ho potrebujete ako komunikátor „pre prípad“ na dlhšie cesty, je tu možnosť zapnúť extrémne šetrenie akumulátora. Pri 90 % úrovni nabitia nám telefón v tomto režime oznámil takmer 10 dní výdrže v pohotovostnom režime. A to sa na takej stanovačke rozhodne počíta.

Telefón podporuje zabezpečenie cez aplikáciu Samsung KNOX. Rozhranie je svižné ako aj bežná práca so základnými aplikáciami. Mierne spomalenie je badať pri prepínaní z hier alebo webového prehliadača späť do systému. Nič kritické, no pozornému oku mierne „zadrhnutie“ neunikne.

Hodnotenie
+ dizajn a hrúbka, spracovanie odolného tela, tlačidlo Xcover, výdrž, všetky moderné funkcie
– pomalší procesor

Cena: 229 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Sony Xperia M4 Aqua

Táto Xperia akoby z oka vypadla iným modelom tohto výrobcu. Nie je na tom nič prekvapivé a Sony si na konštrukcii OmniBalance postavilo svoj dizajn. Fanúšikovia smartfónov Sony dostanú kvalitne vyhotovené telo a dizajn, ktorý akosi očakávajú. Telefón má zaoblené hrany a vďaka tomu sa veľmi dobre drží v ruke. Škoda len veľkých rámov okolo displeja. Na čiernom variante to až tak veľmi nebije do očí, no na bielom modeli je to dosť vidieť.

sony_xperia_m4_aqua_3_nowat

Nad aj pod displejom sú dva otvory, ktoré vyzerajú ako na stereo reproduktory. Ide však o otvor na reproduktor pri telefonovaní a mikrofón. Reproduktor na počúvanie hudby je na spodnej hrane a konektor microUSB výrobca presunul na hornú časť ľavej hrany. Ak máte nabíjačku po ľavej strane, je to výborné, vo všetkých ostatných prípadoch použitia, budete vnímať takéto umiestnenie ako neštandardné. Pod ním je slot na pamäťovú kartu a oproti na druhej hrane je slot na nano SIM kartu. Oba sú zakryté, keďže už podľa prívlastku v názve, je telefón odolný voči vode aj prachu. A to aj bez potreby zakrývať napájací a audiokonektor. Môžete ho ponoriť do hĺbky 1,5 metra po dobu 30 minút. Páčili sa nám tenké a dobre prístupné tlačidlá na zapnutie displeja, úpravu hlasitosti a ako jeden z mála výrobcov ponecháva Sony aj vlastné dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie.

Technológie a používanie

Už po krátkej chvíli používania veľmi rýchlo prídete na to, že toto je vo svojej triede nadštandardne výkonný telefón. A to aj napriek tomu, že výrobca použil 8-jadrový CPU v zložení 4+4 s frekvenciami 1 a 1,5 GHz. Svoj podiel má na tom aj optimalizované rozhranie, ktoré sme si pri telefónoch tejto značky vždy pochvaľovali. Displej má HD rozlíšenie, čo plne postačuje a podstatné pre nás bolo dátové spojenie na úrovni LTE a prítomnosť NFC. Takisto sa výrobca nezahrával s kapacitou RAM a 2 GB budú postačovať aj na náročnejšie používanie.

Špecialitou je displej, ktorý má veľmi dobré pozorovacie uhly a veľmi dobré podanie farieb. Vidno to najmä na „skutočne“ bielom podklade ovládacieho rozhrania ako aj na farebných fotografiách. Čo sa týka fotografovania, použitý snímač Exmor RS umožní vytvoriť fotografie aj pri slabšom osvetlení. Špičkou je režim Superior Auto, ktorý rozpoznáva 52 rôznych typov scén a z našich skúseností je tento automatický režim vynikajúci. Vlastne nebudete mať, až na špecializované požiadavky, potrebu prepnúť do niektorého z automatických režimov. Treba ale dodať, že niekedy sa nám nepodarilo zaostriť tak, ako by sme si predstavovali. To však poznáme ešte z modelu Xperia Z1.

Celkovo je telefón veľmi rýchly, čo na Androide 5 nebýva až tak zvykom, a to ani u dvojnásobne drahších modelov. Nám sa páčil aj režim STAMINA, ktorý výrazne predĺži výdrž akumulátora. Dva dni s telefónom vydržíte pri bežnom používaní bez problémov . Mnohí z vás sa pokojne dostanú aj na tri pracovné dni.

Hodnotenie
+ dizajn OmniBalance, vodeodolné telo, rýchly systém a komfort používania, fotografovanie Superior Auto, režim STAMINA
– šmykľavý zadný povrch

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

TOUCH_IT_2015_03_inz_telefony_tab2_nowat

Verdikt touchIT

Acer Liquid Z520 vnímame ako štartovací telefón pre nenáročných používateľov alebo školákov. Má efektný dizajn, ktorý z neho robí použiteľný telefón. Technologická výbava ale musí zodpovedať cene. ASUS Zenfone 2 je veľmi dobrý smartfón s nadštandardnými 4 GB RAM. Je výkonný a rozhranie ZenUI prináša unikátne vlastnosti a vzájomné prepojenie aplikácií. S týmto smartfónom môžete aj vážnejšie fotiť. Honor 4C je dizajnovo dobre spracovaný telefón, s výnimkou okolia fotoaparátu. Výrobca útočí hlavne cenou a nádherným rozhraním. Na spomalené reakcie si treba zvyknúť. Huawei P8lite je telefón, ktorý na nás urobil dojem. Priznávame, sme fanúšikmi série P. Kto nechce platiť za plnú výbavu P8, verzia lite je presne to, čo potrebuje. LG G4 je vlajková loď a zatiaľ to vyzerá na fotomobil roka 2015. Je to rýchly telefón s mierne zahnutým displejom, ktorý fotí do formátu RAW a má všetky finesy najlepšej série G od LG. Lenovo A7000 je cenový tip zabalený do elegantného a nenápadného tenkého tela. Dolby Atmos je hudobná technológia, ktorá bude tento telefón právom predávať. Samsung GALAXY Xcover 3 odporúčame používateľom, ktorí chcú vodeodolný telefón, ak sa pri behaní alebo turistike potia. Jeho dizajn je vynikajúci aj pre tých, čo chcú smartfón na bežné používanie. Sony Xperia M4 Aqua je vodeodolný telefón s extra silným výkonom. Jeho krásny dizajn narúšajú len hrubé rámy okolo displeja. S týmto mobilom sa zaobídete na cestách aj bez nabíjačky a ešte k tomu spravíte pekné fotky.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.