Kamery pre 360° zábery sú celkom v obľube. Poskytujú totiž celkom nový spôsob sledovania fotografií alebo videí. Ich veľkou výhodou je to, že novú formu sledovania obrazu podporuje Facebook aj YouTube. Kamera 360fly 4K prichádza s tým, že odstraňuje najväčšiu chybu pôvodnej verzie – novinka dosahuje rozlíšenie 4K.

V skutočnosti pri staršej verzii totiž obraz vyzeral dobre len na displeji smartfónu, ale keď ste ho premietali na notebooku alebo na televízore, pôvodne nízke rozlíšenie bolo vidieť. Teraz je všetko inak. Populárna kamera má okrem vyššieho maximálneho rozlíšenia viac pamäte na ukladanie fotiek a videí – 64 GB a tiež funkciu časozberu (timelapse).

Prepracovanejší je aj gyroskop a kamera má lepšiu stabilizáciu obrazu. Formát záznamu audia je stereo, v predchádzajúcom modeli bol mono. Na trhu bude stále dostupná aj verzia HD pre menej náročných používateľov za nižšiu cenu. HD rozlíšenie postačí, ak budete obraz prehrávať len na mobilných telefónoch.

Konštrukcia sa voči minulosti nezmenila, je to niečo ako tenisová loptička

Konštrukcia sa voči minulosti nezmenila, je to niečo ako tenisová loptička

Srdcom akčnej kamery 360fly 4K je 16 MPx obrazový senzor s UHD rozlíšením 2880 × 2880 pixelov. Frekvencia záznamu je 50 Mbit/s. Na rozdiel od kamery Samsung Gear 360 sa tu obraz nezlučuje z dvoch kamier a je tak plynulý v celej scéne. Dobre sú zobrazené aj objekty, ktoré stoja blízko pri tejto kamere. S takouto situáciou sa Gear 360 dosť trápi.

Na druhej strane, 360fly 4K používa rovnakú konštrukciu ako pôvodný model, a teda celkom dole pod kameru sa nepozriete – priečny zorný uhol je 240°. To Gear 360 poskytuje obraz až takmer celkom dole.

Kamera 360fly 4K je odolná voči vode do hĺbky ponoru 10 metrov (1 ATM), je odolná voči prachu, pádom a povrch je pogumovaný. Oproti minulosti je hĺbka ponoru do vody menšia, ale na druhej strane, netreba zapchávať otvor pre mikrofón špeciálnym prvkom. Tento prvok sa pritom často stratil a toto zapchávanie bolo obťažujúce. Nové riešenie hodnotíme kladne, aj keď je hĺbka ponoru menšia.

Novinka má pohybový snímač a tiež audiosnímač, ktorý sa priaznivo prejaví pri nahrávaní diskusie. Zvuk je zaznamenaný lepšie a má aj zamierenie na smer, kde sedí osoba, ktorá práve hovorí. S časozberným snímaním vznikajú efektné zábery aj z dlhších udalostí. Režim POV umožňuje použiť 360fly 4K ako bežnú akčnú kameru so širokým uhlom pohľadu. Vo výbave je aj GPS snímač. Výhodou je možnosť prenosu streamovaného 360° videa cez aplikáciu Livit. Nakrútený obraz sa dá sledovať aj v okuliaroch ako je napr. Google Cardboard, 360fly ponúka vlastný model okuliarov asi za 59 eur.

S adaptérmi sa dá kamera pripevniť takmer všade

S adaptérmi sa dá kamera pripevniť takmer všade

Súčasťou dodávky je adaptér, ktorý umožňujú túto kameru uchytiť do držiakov pre kameru GoPro, tiež tu nájdete textilný obal na kameru. Ďalej je vo výbave aj nabíjací adaptér s magnetickým pripevnením, kamera sa nabíja pomocou adaptéra pre smartfón. Nabitie batérie trvá si 2,5 hodiny, dĺžka záznamu na 1780 mAh batériu je 1,5 hodiny, čo je menej ako pri predchádzajúcom HD modeli. Výhodou kamery je to, že sa dá prichytiť na bežný statív. Na rozdiel od kamery Gear 360 však statív nie je súčasťou, ten sa predáva osobitne asi za 59 eur. Prikúpiť sa dá aj držiak na rukoviatka bicykla alebo motorky.

Balenie produktu umožňuje jeho opakované a spoľahlivé prenášanie

Balenie produktu umožňuje jeho opakované a spoľahlivé prenášanie

 

Obsah balenia

Obsah balenia

Softvérová výbava umožňuje použiť túto kameru s Android a iOS zariadením. Pomocou nich môžete realizovať záznam obrazu alebo živé 360° vysielanie a tiež sa dá priamo z mobilných zariadení uložiť nakrútené zábery na Facebook alebo YouTube. Softvér 360Director existuje pre Windows a Mac zariadenia a v ňom je aj možnosť základného strihu (odstrihnúť a spojiť) a uloženia záberov na Facebook, YouTube alebo portál 360fly.com. Pri exporte je treba nastaviť parametre obrazu, ak chcete naplno využiť vlastnosti kamery, tak vyberte najvyššie rozlíšenie 3840 × 1920. V tomto prípade ale počítajte s dlhšou dobou na spracovanie videa a tiež na prenos cez internet. Nám sa oplatilo realizovať krátke videá okolo 3 minút, kedy celé spracovanie bolo tak do 10 minút. Veľa ale závisí od výkonu použitého zariadenia a rýchlosti uploadu. V prípade YouTube ešte treba počítať s tým, že video v plnej kvalite s možnosťou 360° pohybu bude k dispozícii až po čase.

Toto je program 360Director, ktorý umožňuje strih a prenos videí na sociálne siete

Toto je program 360Director, ktorý umožňuje strih a prenos videí na sociálne siete

Cena: 699 EUR, cena pôvodnej kamery s HD rozlíšením – 499 EUR
Zapožičal: www.audio.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.