Projektory sú, vďaka svojim vlastnostiam a schopnosti vytvoriť veľký obraz, obľúbeným zobrazovacím zariadením pre určitú skupinu hráčov.

V redakcii sme testovali najnovší model spoločnosti Acer, ktorá svoj projektor zaradila do herného segmentu značky Predator.

Acer Predator Z650 využíva technológiu DLP, má svietivosť 2200 lúmenov, kontrast 20 000:1 a rozlíšenie 1920 × 1080. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz, v prípade 3D zobrazenia 120 Hz, teda 60 Hz pre každé oko. Parametrami na prvý pohľad pripomínal model Acer V7500, o ktorom sme písali v jednom z predchádzajúcich vydaní. V7500 má o trochu lepšiu svietivosť (2500 lúmenov) a nižšiu cenu, avšak Predator Z650 chce zaujať aj inými vlastnosťami.

Bohatá konektivita

Projektory od Aceru sme nemali možnosť porovnať vzájomne, resp. bok po boku s konkurenčnými modelmi. Vychádzame teda zo skúseností z testovania Predatora. Projektor sme umiestnili do obývačky a pomocou HDMI kábla sme k nemu pripojili počítač. Porty sú umiestnené na zadnej strane, výbava je bohatá – dva HDMI porty, pričom jeden je s podporou technológie MHL pre pripojenie mobilných zariadení, dopĺňajú VGA vstup a výstup, komponentné a kompozitné video a S-Video. Samozrejmosťou je 3,5 mm audio jack pre slúchadlá alebo externé reproduktory, optické audio vo výbave nenájdete. Projektor má vo výbave dva 10 W stereo reproduktory, ktorých kvalita aj maximálna hlasitosť je dobrá, avšak pre lepší zážitok z hrania sme si pripojili externé reproduktory. Zvuk je možné streamovať aj cez Bluetooth.

Predator Z650 prekvapí tretím HDMI portom, ktorý je schovaný pod horným krytom. Vedľa neho nájdete aj micro USB kábel, čo je optimálne pre zariadenia typu Chromecast alebo Intel Compute Stick. Zariadenia tohto typu si vďaka tomu vložíte priamo do projektora a prehrávanie videa cez Chromecast je veľmi pohodlné. Chválime!

Náklon projektora si zmeníte pomocou zabudovaného stojana

Náklon projektora si zmeníte pomocou zabudovaného stojana

Projektor sme mali umiestnený 275 cm od obývačkovej steny, zariadenie nám vytvorilo obraz s rozmermi 3,7 × 2,1 metra. Obraz sme museli mierne korigovať v nastaveniach, kvôli jeho presahu na plafón. K dispozícii sú štandardné nastavenia ako lichobežníková korekcia alebo korekcia 4 rohov, takže si obraz „zoptimalizujete“ aj v nie úplne ideálnych podmienkach. Dodajme, že minimálna a maximálna vzdialenosť projektora od plátna alebo steny je 0,9 až 4,6 metra. Uhlopriečka obrazu sa pohybuje v rozmedzí 54 až 300 palcov.

Hranie na projektore má svoje čaro

Premeniť si obývačkovú stenu na domáce kino je určite lákadlo, avšak treba brať do úvahy aj menšie nedostatky projektorov. V prípade modelu Predator Z650 je svietivosť 2200 lúmenov počas slnečného dňa iba postačujúca a obraz pôsobí kvôli okolitému svetlu vyblednuto. Najlepší zážitok vám projektor ponúkne v noci, vtedy je obraz takmer bezchybný. Jas farieb sa síce nemôže rovnať IPS displejom, avšak kontrast, zobrazenie čiernej a farebnosť obrazu je vo všeobecnosti na veľmi dobrej úrovni. Je známe, že technológia DLP v niektorých prípadoch vytvára tzv. dúhový efekt, ten sme si však počas hrania na tomto projektore nevšimli.

Konektivita je bohatá, tretí HDMI port je skrytý

Konektivita je bohatá, tretí HDMI port je skrytý

Hranie v noci, resp. v tmavej miestnosti je naozaj výborným zážitkom. Vďaka väčšiemu obrazu sa do hry ponoríte viac. Na druhej strane, nemáte taký prehľad o dianí na obrazovke, ako keď hráte na monitore. Je to dané veľkosťou obrazu, treba sa viac rozhliadať hlavou. Takisto je obraz kvôli svojej veľkosti a rozlíšeniu menej ostrý v porovnaní s monitorom. A nezmení to ani nastavenie ostrosti. Je to dané hustotou pixelov na palec. Počas hrania sme sa v polhodinových intervaloch prepínali medzi monitorom a projektorom a tieto rozdiely boli citeľné – pri hraní na monitore sme viac vnímali detaily herného sveta a ostrosť obrazu, na projektore sme si užili veľkosť obrazu.

Súčasťou balenia je diaľkové ovládanie a dvoje 3D okuliare

Súčasťou balenia je diaľkové ovládanie a dvoje 3D okuliare

Acer Predator Z650 ponúka niekoľko režimov. K štandardnej výbave – Film, sRGB, Tmavé kino, pribudli herné režimy Game Auto, Dark FPS a Bright FPS. Posledné dva režimy prispôsobujú nastavenie obrazu okolitým svetelným podmienkam. Do pozornosti však dávame najmä režim Sport. Zahraničné redakcie totiž namerali v prípade tohto režimu iba 5 ms oneskorenie zobrazenia obrazu, čo pri hraní určite oceníte. V prípade ostatných režimov je to necelých 50 ms. V režime Sport môžete teda hrať aj frenetické FPS akcie a nebudete v nevýhode kvôli tomu, že hráte na projektore.

Verdikt

Acer Predator Z650 je prezentovaný ako herný projektor. Faktom je, že ide o všestranný projektor do domácnosti, ktorý odporúčame nielen na hranie, ale aj na sledovanie filmov. Súčasťou výbavy sú aj dvoje 3D okuliare (využívajú technológiu aktívneho 3D) a podpora 3D hrania a 3D Blu-ray diskov. Predator Z650 v porovnaní s V7500 prináša zopár extra herných nastavení a funkcií, základná výbava je veľmi podobná. Ak chcete na projektore aj hrať, odporúčame Z650, ak budete iba sledovať filmy, vystačíte si aj s V7500. V prípade hrania na Predator Z650 odporúčame používať režim Sport kvôli minimálnej latencii obrazu. Kvalitu obrazu sme nemali možnosť porovnať s konkurenčnými modelmi v rovnakej cenovej hladine, s Predatorom Z650 sme však boli počas testovania spokojní.

Cena: 979 EUR
Zapožičal: Acer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit