Smartfóny majú režim prispôsobený na fotenie dokumentov, tento režim nájdete aj v telefónoch značky Xiaomi.

Ide o režim fotoaparátu, ktorý pomáha upraviť výsledok tak, aby ste ho dostali podobne ako z plochého skenera. V tomto prípade bude fotografia stále fotografia a nebudete môcť text upravovať.

Nedochádza teda k optickému rozpoznávaniu textu a výsledok bude vo formáte JPEG, nie napríklad PDF. Hoci ani PDF formát nemusí nutne znamenať možnosť vybrať text a niekam si ho skopírovať. Na to môžete použiť funkciu fotenia napríklad cez aplikáciu OneDrive. Odkaz nájdete pod týmto článkom.

Ako na to?

Zapnite aplikáciu fotoaparát a v spodnej časti, kde sa prepínate medzi režimami fotenia, ťuknite na položku Viac. Zobrazí sa celá ponuka režimov, v ktorých sa dá fotiť a tu nájdete voľbu Dokumenty.

Počas fotenia sa zobrazia vodiace línie, ktoré budú rozpoznávať textové bloky. Tým si určíte, čo zostane na obraze zachované. Výhodou tohto režimu na rozdiel od obyčajného fotenia je, že sa odfotený dokument alebo text zarovná tak, akoby ste ho fotili zvrchu.

Pokojne si vyskúšajte fotenie zošikma. Po odfotení sa obrázok narovná tak, ako pri skenovaní na kancelárskom skeneri. Farebné plochy je vhodné fotiť v ČB režime, čím odstránite nepodstatný podkladový zvyšok a zostane zachované biele pozadie a čierny text.

Prečítajte si aj:

OneDrive: Ako skenovať dokumenty cez telefón?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.