Množstvo používateľov iOS zariadení stále bojuje s problémom, ako dostať do svojho zariadenia filmy, hudbu, podcasty a pod. v rôznych formátoch, ktoré iOS nepozná a za bežných okolností neprehrá. Proste taký obsah, ktorý by mohli následne „konzumovať“ bez pripojenia na internet.

Je pravdou, že iOS zariadenia sú viac uzatvorené ako konkurencia, ale nie všetko je tak zložité, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. iOS je špecifický tým, že (takmer) všetko sa dá, len si k tomu treba nájsť správnu cestu alebo vytvoriť nový zvyk. A mnohokrát je to jednoduchšie, ako si mnohí používatelia myslia.

Často sa stretávame s otázkou – „ako dostanem do iPhonu alebo iPadu nejaký multimediálny súbor (v akokoľvek známom formáte), ktorý by som si mohol/la kedykoľvek vychutnať, samozrejme, bez nutnosti internetové pripojenia?“

Je to jednoduché a ide to aj bezdrôtovo. Pri samotnom presúvaní potrebujete byť pripojení na internet (Wi-Fi), ale potom už nie. Nepotrebujete na to ani žiadny špeciálny program, či iTunes, ktorý najmä používatelia OS Windows veľmi nemusia.

Stačí vám dobre známa aplikácia VLC Media Player, ktorú nájdete v AppStore úplne zadarmo. Táto aplikácia ponúka výbornú funkcionalitu, a tiež vám umožní dostať do iOS zariadenia rôzne súbory. Potrebujte na to iba vaše iOS zariadenie pripojené na (ideálne domácu) Wi-Fi sieť a PC alebo MAC, v ktorom máte súbory na odoslanie. Zariadenie, z ktorého budete súbory odosielať musí byť pripojené na rovnakú Wi-Fi sieť.

Ak ste vyššie uvedené kroky splnili, tak zapnite iOS aplikáciu VLC, kliknite vľavo hore na ikonu kužeľa a nižšie aktivujte položku – zdieľanie cez Wi-Fi. Tu sa vám zobrazí IP adresa, ktorú zadáte do prehliadača vo vašom PC/MAC. Cez túto IP adresu sa spojíte s aplikáciou v smartfóne a môžete začať presúvať.

Stačí kliknúť na ikonu „+“ a vybrať súbor z počítača alebo môžete súbory jednoducho presunúť priamo do vyznačenej plochy. V tomto okamžiku sa začne prenos súboru do iOS zariadenia, resp. aplikácie VLC. O stave prenosu ste informovaní v reálnom čase.

Keď sa súbor prenesie, okamžite ho máte dostupný v knižnici aplikácie a môžete začať sledovať/počúvať. Rovnako to funguje aj v opačnom prípade – ak máte súbor v iOS aplikácii, môžete ho takto preniesť do iného počítača. VLC Media Player podporuje rôzne audio a video formáty, čo je jeho najväčšou výhodou. Okrem toho sa prenesené súbory nedostávajú do pamäte zariadenia, ale zostávajú v rámci danej aplikácie. Samozrejmosťou je aj jednoduché odstránenie súborov priamo z aplikácie. Jednoduché, však?

Okrem tejto funkcie je možné aplikáciu VLC prepojiť s lokálnym serverom alebo sa prihlásiť do rôznych cloudových služieb (Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box a pod.), odkiaľ môžete sťahovať potrebný obsah.

Aplikáciu VLC Media Player si môžete stiahnuť kliknutím na odkaz nižšie

Google Play

Prečítajte si aj:

RØDE VideoMic Me-L: Mikrofón pre iOS zariadenia s lightning konektorom

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté