Zvykli ste si tieto ikony mať stále na Pracovnej ploche a tápete nad tým, ako ich tam umiestniť aj na Windows 10? Je to veľmi jednoduché. Stačí si len pozrieť náš obrázkový návod.

Možno si hovoríte, že vytvorenie týchto ikon je predsa triviálna záležitosť. Veď ich stačí presunúť ťahaním myši z vyhľadaných položiek v menu Štart, alebo ich potiahnuť z okna Rýchleho prístupu Prieskumníka a je hotovo, no nie? Nuž veru, nemáte pravdu.

Používatelia obvykle netušia, že reálne spúšťacie ikony týchto lokalít majú mierne odlišné schopnosti, ako obyčajné klasické odkazy, vytvárané ťahaním myšou.

Ak napríklad na Pracovnú plochu umiestnite obyčajný odkaz na lokalitu Tento počítač (s malou  šípkou v ľavom dolnom rohu), tak po kliknutí pravým tlačidlom myši a vybratím vlastností sa zobrazia vlastnosti odkazu. Naproti tomu na ozajstnej natívnej spúšťacej ikone tejto lokality, bez šípky v rohu, rovnaká akcia vyvolá otvorenie okna Vlastností počítača/systému.

Na starších verziách Windows je pri tom nevýhod ešte viac a obyčajný odkaz napríklad nemá možnosť spustenia Spravovania, čo je položka spúšťajúca okno s prístupom k systémovým záznamom udalostí, správcovi zariadení či do správy diskov a ich partícií.

Historicky a takisto aj na dnešných verziách Windows sú tak tieto natívne ikony lokalít skrátka lepšie, ako ich jednoduché odkazové náprotivky. Ako ich teda na plochu správne umiestniť?

Stačí kliknúť pravým tlačidlom myši na prázdne miesto Pracovnej plochy a v kontextovom menu vybrať možnosť Prispôsobiť.

V otvorenom okne s Nastaveniami následne kliknite vľavo na sekciu Motívy a potom vpravo na položku Nastavenie ikon na pracovnej ploche.

Tento klik vyvolá klasické okno známe z bývalého Ovládacieho panelu a starších verzií Windows, kde budete môcť zaškrtnúť políčka zobrazenia konkrétnych ikon na Ploche. Vyberte teda tie, ktoré potrebujete a kliknite na tlačidlo OK.

Následne už je všetko hotové.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.