Kúpili ste si novú doménu? Výborne, využite ju naplno a vytvorte si vlastný web.

Ak si chcete vytvoriť vlastný web, budete potrebovať doménu a webhosting. Doména je webová adresa – v našom prípade touchit.sk a webhosting je priestor v dátovom centre, kde bude uložená vaša webová stránka. Ak potrebujete pomôcť so získaním domény .sk, prečítajte si náš článok, TU.

S registráciou domény .sk a tvorbou vlastnej webovej stránky vám pomôže aj projekt Akadémia virtuálneho Slovenska, ktorý môžete sledovať na webe sk-nic.sk/akademia-virtualneho-slovenska a tiež aj na YouTube kanáli Akadémie virtuálneho Slovenska. Nový obsah bude pribúdať každý týždeň.

Ako si vytvoriť web
Vytvorte si web – na začiatok budete potrebovať doménu a webhosting

Webhosting je priestor pre váš web

Pojem „priestor v dátovom centre“ si môžete predstaviť jednoducho – dáta vašej webovej stránky sú uložené na úložisku počítača. Teoreticky by ste si váš web mohli uložiť aj na váš domáci počítač, avšak ten by musel byť neustále zapnutý, pripojený do internetu a navrhnutý tak, aby zvládol obslúžiť aj veľké množstvo návštevníkov súčasne.

Jednoduchšie a praktickejšie je zaplatiť si webhosting. Vaša webová stránka sa uloží na server – počítač v dátovom centre poskytovateľa, ktorý má svoje servery optimalizované pre účely poskytovania a prevádzkovania webových stránok. Aj tej vašej.

Webhosting môžete často získať od tzv. registrátora, u ktorého si budete registrovať doménu. Ich zoznam nájdete na webe SK-NIC. Obľúbené sú napr. spoločnosti WebSupport alebo Webglobe. A hoci môžete mať doménu a webhosting od rôznych firiem, je praktickejšie mať všetko od jedného poskytovateľa.

Spoločne s webhostingom môžete získať aj vlastnú emailovú adresu s unikátnou adresou, ktorá je rovnaká ako vaša doména. Odporúčame to využiť, nakoľko jedinečná emailová adresa pôsobí profesionálnejšie ako tuctový gmail. Detaily vám poskytne váš poskytovateľ webhostingu.

Viaceré spoločnosti vám predajú doménu aj webhosting
Viaceré spoločnosti vám predajú doménu aj webhosting

Nechajte si vytvoriť web alebo si ho vytvorte sami

Ak máte doménu a webhosting, ďalším krokom je vytvorenie vlastnej stránky – teda toho, čo sa bude zobrazovať návštevníkom po zadaní adresy vášho webu. Pri tvorbe webovej stránky máte k dispozícii niekoľko možností:

  • nechať si vytvoriť web podľa vašich požiadaviek od firmy alebo tvorcu webov. Aj v tejto súvislosti vám môže poradiť firma, u ktorej máte registrovanú doménu či webhosting
  • vytvoriť si web vo vlastnej réžii

V prípade, že sa rozhodnete vytvoriť si web sami, odporúčame vybrať si tzv. CMS systém. Ten zabezpečuje fungovanie vášho webu na pozadí a to bez toho, aby ste museli čokoľvek programovať. Určité technické znalosti alebo technické zmýšľanie však budete potrebovať, aby ste si CMS systém správne nastavili a pracovali s ním.

Najčastejšie používanými CMS systémami sú WordPress, Joomla a Drupal. Začiatočníkom odporúčame WordPress. Procesom inštalácie WordPressu na váš webhosting vás prevedú články na webe wordpress.org, prípadne vám s ním môže pomôcť váš poskytovateľ webhostingu. Niektorí poskytovatelia webhostingu ponúkajú hosting, ktorý je priamo navrhnutý pre WordPress.

Okrem CMS systému budete potrebovať aj šablónu. Tá definuje, ako bude vyzerať vaša webová stránka. Šablóny pre WordPress nájdete napríklad TU. Ak ste technicky zdatnejší, môžete si šablónu upraviť podľa vlastných potrieb. Na internete nájdete viacero užitočných informácií, stačí si vyhľadať pojem „how to edit wordpress theme„.

WordPress témy
Ak sa rozhodnete vytvoriť si web sami, budete si musieť vybrať CMS systém a aj tému – tá definuje, ako bude váš web vyzerať

5 krokov, ako si vytvoriť web

Zhrňme si to. Na týchto 5 vecí by ste mali myslieť pri tvorbe vášho webu:

  1. získajte doménu
  2. kúpte si webhosting
  3. rozhodnite sa, či si vytvoríte web sami alebo jeho tvorbu zadáte niekomu inému, napr. firme
  4. ak si web budete tvoriť sami, vyberte si CMS systém…
  5. … a šablónu, ktorú si v prípade potreby môžete upraviť

S registráciou domény .sk a tvorbou vlastnej webovej stránky vám pomôže aj projekt Akadémia virtuálneho Slovenska, ktorý môžete sledovať na webe sk-nic.sk/akademia-virtualneho-slovenska a tiež aj na YouTube kanáli Akadémie virtuálneho Slovenska. Nový obsah bude pribúdať každý týždeň.

Akadémia virtuálneho Slovenska: 5 krokov, ako vytvoriť jednoduchý web

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit