Nielen pozadie je témou. Svojmu systému môžete dať nový vzhľad.

Windows 10 podporu zmenu toho, ako bude vyzerať. Možnosti sa odvíjajú najmä od zmeny farebného ladenia okien, plochy alebo ponuky Štart.

Farebnú schému systému si môžete meniť podľa seba a vytvárať vlastné témy. Témy sú kompletné balíčky, ako bude systém vyzerať. Na internete ich nájdete dostatok.

Ako zmeniť tému?

V operačnom systéme prejdete k nastaveniam jeho vzhľadu najjednoduchšie cez Pracovnú plochu. Na prázdne miesto kliknite pravým tlačidlom myši a z kontextového menu vyberte položku Prispôsobiť.

Otvoria sa Nastavenia s oknom s grafickými nastaveniami systému. V základom zobrazení môžete vybrať pozadie, rovnako tak aj farebnú schému v časti Farby. Pre nás je podstatná položka Motívy. Tu sa dajú meniť všetky parametre naraz.

Čo je Motív? Je to zlúčenie pozadia (pevná farba, jeden alebo viac tapiet na pracovnú plochu), zvukov, nastavení farieb v systéme a kurzorov myši.

Každý motív sa dá dodatočne upraviť. To znamená, že si ponecháte napríklad len farebné nastavenia a zvuky. Tapetu si dáte svoju alebo použijete pevnú farbu.

Kde získať motívy?

Základné tapety pre Windows, čiže len pozadia bez motívu ako takého získate ľahko. Do vyhľadávača zadajte kľúčové slová „windows wallpapers“.

Na vyhľadanie skutočných motívov môžete použiť webovú stránku Desktop Themes priamo od Microsoftu. Vhodným riešením je použiť aplikáciu Microsoft Store, na ktorú sa dostanete cez odkaz Získať ďalšie motívy v Microsoft Store v Nastaveniach systému.

Vlastnosti motívu

Prispôsobiť motív sa dá nielen na základe toho, ktoré jeho súčasti aplikujeme alebo nie. V prípade, že má motív viac pozadí, dá sa nastaviť ich interval zmeny. Napríklad každých desať minút sa zmení tapeta. Voliteľne je možnosť zvoliť Náhodný výber, čiže nebudú rotovať za sebou v poradí, v akom sú nahraté v danom motív.

Prečítajte si aj:

Zmeňte si motív prehliadača Google Chrome

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.