Aktualizácia operačného systému, niečo čo mnohí odkladáte, pokým sa dá.

Až vás naraz prekvapí a potom zostanete na modrej obrazovke a budete musieť čakať na dokončenie procesu. O tom, ako aktualizovať systém a získať prednostné testovacie aktualizácie sa dozviete v článku Ako mať najnovší Windows 10 prednostne.

Reštartovací tip

V prípade, že sa rozhodnete nainštalovať aktualizácie, odporúčame reštartovať systém. To, či ho treba reštartovať, sa dozviete priamo z aktualizačného rozhrania, prípadne z ponuky Štart. Tam nájdete dve upravené položky. ReštartovaťVypnúť sa budú volať Reštartovať a aktualizovať alebo Vypnúť a aktualizovať.

Inštalačný proces sa môže skladať z dvoch častí. V niektorých prípadoch stačí zaviesť zmeny pred vypnutím. Pri zapnutí systému sa potom spustí priamo na obrazovku prihlásenia a všetko je pripravené na používanie.

Druhý prípad je, keď inštalačný proces potrebuje zaviesť knižnice a vykonať systémové zmeny po reštartovaní. Potom ešte pred samotným prihlásením a uvítacej obrazovke budete vidieť aktualizačnú obrazovku.

Keď máte obyčajný otáčkový disk, toto vás môže zdržať aj viac ako 10 minút. Závisí to od typu aktualizácie. Pri SSD diskoch to nie je tak dramatické. Na druhú stranu ale nebudete mať počítač pripravený ihneď po zapnutí. Predstavuje to zbytočnú komplikáciu, najmä keď potrebujete na niečom začať pracovať.

Preto radšej systém Reštartujte a aktualizujte, vyhnete sa neskoršiemu zavádzaniu aktualizácií a rozpracovaný proces dokončíte v jednom kroku.

Extra tip:

Po takejto aktualizácii sa aj po reštarte ešte niekoľko sekúnd (desiatok sekúnd) budú zobrazovať v menu tlačidla Napájanie položky Reštartovať a aktualizovať alebo Vypnúť a aktualizovať. Neklikajte ani na jednu z nich. Nechajte systém poriadne nabehnúť a po niekoľkých minútach prípadne skontrolujte, či sa položky volajú klasicky, teda ReštartovaťVypnúť.

Prečítajte si aj:

Bezpečnejšie prihlasovanie do Windows

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.