Dôvodom sú špeciálne druhy ciest, využívané najmä v spojených štátoch amerických

Tieto cesty sú viacpruhové, avšak obojsmerné „diaľnice“, ktoré menia smer, počet a rozdelenie jazdných pruhov podľa aktuálnej situácie v premávke.

Práve toto by mohol byť pre autonómne automobily/kamióny problém, ktorý by v krajnom prípade mohol viesť k závažným dopravným nehodám. Inteligentné – samoriadiace autá nie sú programované tak, aby sa dokázali podľa týchto pravidiel/zmien v premávke riadiť a v dostatočnom predstihu sa zaraďovať do správnych pruhov. Rozdelenie, resp. dopravné značenie týchto zmien v cestnej premávke je umiestnené (väčšinou) na vyvýšených miestach a samoriadiaci automobil ich nevie dobre registrovať. Nehovoriac o tom, že každý štát ma značenia mierne odlišné, čo by mohol byť problém. K vyriešeniu problému má viesť inteligentná sieť ciest, ktoré budú s automobilom v reálnom čase komunikovať. Nastavenie a kontrola by prebiehala v dohľadovom centre. Znie to ako scifi, ale Amazon neustále napreduje a podarili sa mu už viaceré „nereálne“ veci, ktoré sú aktuálne reálne.

Nákres patentu

No nejde len o to, Amazon v nedávnej minulosti nakúpil množstvo nákladných automobilov, ktorými zásobuje a preváža tovar zo/do svojich distribučných centier/skladov. Tieto autá, samozrejme, šoférujú ľudia (zatiaľ), ktorých treba platiť. Ak bude Amazon niekedy v budúcnosti podobnú sieť ciest prevádzkovať, vyhne sa výdavkom, ktoré sú vyčlenené na platy šoférov. S týmto krokom zamestnanci nadšený nebudú, ale zatiaľ ide o víziu. Amazon má obrovskú zásobovaciu/distribučnú sieť a týmto krokom by sa mohol posunúť o výrazný míľnik vpred.

Navrhnutý systém je podobný cloudovej platforme, ktorú automobilky a technologické spoločnosti vytvárajú a zdokonaľujú. To znemená, že vozidlá/zariadenia (jednotlivých spoločností) môžu navzájom zdieľať možnosti premávky, bezpečnostné štatistiky a ďalšie dôležité informácie. Rozdiel v systéme od Amazonu je, že tento bude (pravdepodobne) dostupný a otvorený pre akékoľvek automobilky. Samozrejmosťou však je, že systém bude vlastnený a výhradne spravovaný pod vedením Amazonu.

Za týmto nápadom stojí Jim Curlander, ktorý je technickým poradcom Amazonu z divízie – Drone (Prime Air)

Zdroj: www.recorde.net

Mohlo by vás zaujímať: 

HERE a Mobileye chcú zdokonaliť technológiu pre mapovanie ciest. Budú z nej profitovať autonómne vozidlá

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu