Stále sa môžeme stretávať s otázkami ohľadom fungovania aplikácie Android Auto.

Existuje aj mýtus, že aplikácia nie je stále dostupná na Slovensku. Je to však pravda iba spolovice. S príchodom Androidu 10 je Android Auto obsiahnuté priamo v systéme, čo znamená, že ikonu aplikácie nenájdeme priamo v ponuke. Jej prítomnosť je možné overiť iba cez Nastavenia – Aplikácie – Zoznam aplikácií.

V minulosti bolo možné Android Auto spúšťať a používať aj v smartfóne (platí stále pre Android 9 a starší), no s príchodom Androidu 10 sa používanie aplikácie výrazne zmenilo. Pokiaľ máte v telefóne Android 10, jednoducho pripojte smartfón ku kompatibilnému systému vozidla a môžete Android Auto začať používať. Na pripojenie ku kompatibilnému systému vozidla odporúčame používať originálny kábel.

Pokiaľ sa pozriete do Obchodu Play, Android Auto v zozname stále nenájdete. Avšak aplikácia dostáva cez Obchod Play aktualizácie, čo si raz za čas môžete overiť aj v histórii aktualizácií.

Android Auto

Ako používať Android Auto na starších smartfónoch?

Podstatne iná pesnička je to v prípade, pokiaľ máte starší Android smartfón alebo staršiu verziu OS. Aj v tomto prípade je možné Android Auto používať, no je potrebné na inštalovanie aplikácie použiť alternatívne zdroje. Celý proces je pritom veľmi jednoduchý. Popíšeme ho na smartfóne s Androidom 9. 

Android Auto

POCO F2 Pro – Android 10 s Android Auto

V prvom kroku je potrebné mať aktualizovaný systém a predovšetkým Google Play služby. (Inak sa s najväčšou pravdepodobnosťou v procese inštalácie a aktivovaní aplikácie stretnete s chybou.)

Následne stiahnite z overeného zdroja APK Mirror inštalačný súbor Android Auto. Aplikácia Android Auto je kompatibilná so zariadeniami od Androidu 5.0.

Android Auto

Alcatel 3x – Android 9 a Android Auto

Po stiahnutí APK súboru je potrebné povoliť inštaláciu z “neznámych zdrojov” a aplikáciu nainštalovať. Po nainštalovaní sa v tomto prípade ikona aplikácie už objaví medzi ostatnými aplikáciami v ponuke. Android Auto následne vyzve používateľa na povolenie základných prístupov a už stačí smartfón iba pripojiť k autorádiu.

Pri starších verziách ako Android 10 sa aplikácia dá otvoriť aj priamo z prostredia smartfónu a používať samostatne.

Prečítajte si aj:

Outdoor od hlavy po päty: Ako sa správne obliecť do prírody? (1. časť)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.