Novinka od spoločnosti AOC je monitorom pre hráčov, avšak najmä pre tých profesionálnych.

Pre bežného hráča, ktorý to myslí vážnejšie aj s kompetitívnym hraním, bohato postačuje panel so 144 Hz obnovovacou frekvenciou. AOC AGON AG251FZ má obnovovaciu frekvenciu až na úrovni 240 Hz, a to je pre bežného smrteľníka v praxi nevyužiteľné. Znamenalo by to totiž, že hra musí vykresľovať optimálne 150 až 240 snímok za sekundu a vaše reflexy musia byť natoľko vytrénované, že to dokážete využiť vo svoj prospech.

Profesionálni hráči to možno dokážu, ale 99 % populácie pravdepodobne nie. Faktom je, že pre bežné pohodové hranie postačuje aj 60 fps a ak vám nestačí, 144 Hz frekvencia obvykle už postačuje. 240 Hz v prípade modelu AOC AGON AG251FZ samozrejme nie je negatívum. Je to jeho výhoda. Len si treba uvedomiť, či takúto vysokú frekvenciu naozaj potrebujete a využijete.

Spracovanie monitora je dobré. 24,5-palcový TN panel má rozlíšenie 1920 x 1080. Pozorovacie uhly sú horšie, ako sme v prípade TN panelov zvyknutí. Je to pravdepodobne daň za vysokú obnovovaciu frekvenciu. Pôvodne sa nám na pohľad zdalo, že monitor nie je rovnomerne podsvietený, ale testy ukázali, že v tomto smere je všetko v poriadku. Dôvodom vizuálnych nezrovnalostí sú teda práve pozorovacie uhly.

Pri pohľade z väčšej vzdialenosti sa tieto nezrovnalosti vytratili. Na pomery TN panelov je horšia aj reprodukcia farieb. Priemerná odchýlka deltaE dosahovala hodnotu 2,6, maximálna bola 6,2. Vzhľadom k zameraniu monitora to však až tak nevadí, toto je zariadenie skutočne iba pre profesionálnych hráčov a vďaka TN panelu sa podarilo minimalizovať dobu odozvy na 1 ms. Hranie bolo počas testovania podľa očakávaní plynulé a bez trhania, ale to platí aj o monitore od Lenova a iných 144 Hz monitoroch.

AOC AGON AG251FZ má veľmi dobrú nastaviteľnosť výšky, náklonu aj natočenia. Výborná je aj portová výbava, počítač pripojíte pomocou portov typu VGA, DVI, HDMI 2.0 alebo DisplayPortu 1.2a. HDMI porty sú dva, jeden z nich aj s podporou technológie MHL. Pre dosiahnutie 240 Hz obnovovacej frekvencie je potrebné použiť HDMI alebo DisplayPort. Monitor ponúka celkovo štyri USB 3.0 porty, dva sú na boku a jeden z nich umožňuje rýchle nabíjanie.

Ako sme zvyknutí v prípade niektorých herných monitorov, vo výbave nájdete aj držiak na slúchadlá či diaľkové ovládanie, ktoré je potrebné pripojiť k dedikovanému mini USB portu. Pomocou tohto ovládača môžete meniť nastavenie monitora a rýchlo sa prepínať medzi jednotlivými nastaveniami. Z hľadiska nastavení zaujme režim Low Input Lag a Shadow Control, čo sú opäť funkcie, ktoré ocenia najmä kompetitívni a profesionálni hráči. Spotreba monitora je 22 W, maximálny nameraný jas je 337 cd/m2.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: AOC

Plusy

+ Až 240 Hz obnovovacia frekvencia
+ Nastaviteľnosť stojana
+ Výborná portová výbava

Mínusy

– Horšie pozorovacie uhly
– Horšia vernosť zobrazenia farieb

Verdikt

AOC AGON AG251FZ je monitor pre profesionálnych hráčov. Prínosom tohto displeja je 240 Hz frekvencia a 1 ms odozva, čo oceníte v prípade profesionálneho súťažného hrania. Rýchlosť odozvy je tu na prvom mieste, negatívom sú horšie pozorovacie uhly. Chválime výbornú ergonómiu a nastaviteľnosť stojana. Tento monitor nie je pre všetkých hráčov a pokiaľ si raz za čas pustíte na oddych Counter-Strike, nemá zmysel o ňom uvažovať. Nevyužijete jeho potenciál.

Parametre a namerané hodnoty:

ModelAOC AGON AG251FZ
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja24,5″, TN
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 240 Hz
Udávaná doba odozvy1 ms
Maximálny nameraný jas337 cd/m²
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
Porty2 × HDMI 2.0, DisplayPort, VGA, DVI, 4 × USB 3.0
Nameraná spotreba pri 120 cd/m219 W

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Acer H277HU: Štýlový multimediálny monitor do domácnosti

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit