Apple predstavil nové jablčné hodinky 6. generácie a zároveň sa potvrdili aj špekulácie o novom základnom modeli, ktorý nesie označenie Watch SE (rovnako ako najdostupnejší iPhone SE 2020)

Apple Watch Series 6 ponúkajú identický dizajn/displej ako 5. generácia (40 + 44 mm model), čo je trošku sklamaním. Vlastne nie, „nový“ displej má až 2,5 krát vyššiu svietivosť. Samozrejmosťou je však nový procesor 6. generácie (S6 + U1 čip), ktorý robí nové inteligentné hodinky rýchlejšími a do budúcna pripravenými na nové/pokročilé softvérové funkcie.

Najväčšou novinkou, ktorá bola tak trošku očakávaná, je funkcia merania okysličenia krvi – Blood Oxygen. Rovnako ako EKG, aj táto funkcia bude mať vlastnú aplikáciu a všetky získané dáta sa budú zaznamenávať do aplikácie Zdravie + kombinovať s vašimi výkonmi a dátami zo spánku. Nový snímač okysličenia krvi je zložený zo štyroch LED + štyroch fotodiód, ktoré sú integrované do prepracovanej zadnej časti, kde sa nachádza prevažná väčšina senzorov. Vylepšením prešiel aj barometrický výškomer, ktorý môže neustále pracovať na pozadí.

„Hodnota okysličenia krvi ukazuje, ako dobre sa kyslík šíri v celom tele. To má zásadný vplyv na správnu funkciu orgánov. Sledovanie okysličenia krvi je prospešné pri cvičení (hovorí, ako telo zvláda napríklad náročný tréning alebo dlhý výšľap) aj pri spánku, kedy zase môže upozorniť na skryté zdravotné problémy.“

Očakávali ste viac zaujímavých (r)evolučných noviniek? Aj my, no nestalo sa tak. Prevažná väčšina noviniek je v rámci softvéru Watch OS 7, ktorý dostanú aj staršie zariadenia (my ho aktívne testujeme na Apple Watch 5. generácie).

Ešte niečo tu ale máme. Novinkou bude aj niekoľko nových „Watch Face“, teda ciferníkov, ktoré budú z jednej strany elegantnejšie a prispôsobiteľnejšie, ale na svoje si prídu aj deti.

Celkom nás zaujali aj nové flexibilné remienky bez zapínania, ktoré jednoducho natiahnete na ruku. Dostupné budú v rôznych farbách a materiálových prevedeniach. Redizajnom prešli aj kožené remienky, ktoré vyzerajú ešte luxusnejšie. Jasné, aj tieto náramky sú vyrábané s dôrazom na ekológiu.

Apple Watch 6. generácie

Úplne nové ciferníky pre Apple Watch 6. (Veríme, že budú dostupné aj pre staršie generácie)

Apple Watch 6. generácie budú dostupné v rôznych farebných prevedeniach, vrátane pozlátených. Po prvýkrát v histórii jablčných hodiniek budú dostupné aj ako Product Red.  Cena novej generácie začína od 429 eur a dostupné budú od 22. septembra. Apple Watch 6. generácie budú dodávané bez nabíjacieho adaptéru – iba s nabíjacím káblom (magnetickou kolískou)

Očakávania sa potvrdili: Predstavené boli aj „jednoduchšie“ Apple Watch SE

Podľa Apple je tento model určený pre menej náročných používateľov a deti. Apple Watch SE (40 + 44 mm model) ponúknu dostatočne výkonný procesor S5, akcelerometer, gyroskop, pohybový senzor, odolnosť voči vode a pod. Chýbať však bude meranie EKG ako aj meranie okysličenia krvi. Tento model bude veľmi podobný 3. generácii.

V rámci softvéru pribudne nová funkcia, ktorá nás celkom zaujala. Bude určená pre rodičov a deti, ktoré používajú Apple Watch (napr. novú generáciu SE). V rámci rodinného konta budete môcť sledovať polohu dieťaťa, ako aj zisťovať akú aktivitu aktuálne vykonáva. Toto sa bude dať zistiť manuálne alebo budete dostávať automatické notifikácie – zmena polohy, začiatok aktivity a pod. Výborné je, že po novom bude možné z jedného iPhonu spravovať viacero Apple Watch.  Cena nového modelu začína od 299 eur.

Na záver dodajme, že bola predstavená aj nová aplikácia Fitnes+, ktorá bude ponúkať rôzne výukové videá vrámci pohybových aktivít a pod. Táto aplikácia bude dostupná koncom roka a bude platená – americká cena bude 9,99 dolárov mesačne, resp. 79,99 dolárov ročne. Na 3 mesiace ju však budete môcť vyskúšať zdarma, keď si kúpite nové Apple Watch.

Apple Watch 5. generácie sa oficiálne vyradili z ponuky. Novú zostavu tvorí 6. generácia, model SE a 3. generácia.

Čakali ste viac alebo sú tieto inovácie dostatočné?

Prečítajte si aj:

iPhone 12 (Pro Max): 4K/240 fps video, 120 Hz displej, LiDAR, brutálny výkon a absencia nabíjačky

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE