Hneď po skončení tlačovej konferencie spoločnosti ASUS na výstave Computex sme mali možnosť hovoriť s viceprezidentom tejto spoločnosti, Ericom Chenom. Počas nášho rozhovoru bol prítomný aj riaditeľ divízie spoločnosti ASUS pre smartfóny a zástupca pre región APAC (Ázia-Pacifik). Prinášame vám prepis nášho rozhovoru.

ASUSLudia

touchIT: Čo presne je pre ASUS aktuálne najdôležitejšie? Sú to smartfóny, notebooky, tablety alebo desktopové počítače?

Eric Chen: IT trh sa výrazne mení a ASUS na to reaguje. V minulosti boli našim zameraním z hľadiska koncového zákazníka predovšetkým notebooky, ktoré nahradili stolné počítače. Bolo to dané potrebou mobility u zákazníkov. V tomto čase je mobilita ešte dôležitejšia a ľudia chcú mať svoje komunikačné zariadenie neustále so sebou. Našim zameraním sú tak smartfóny, s ktorými sa dá ľahko komunikovať a vydržia na batériu dostatočne dlho. Tiež sa snažíme o to, aby naše smartfóny mali vynikajúci obraz i zvuk a na Computexe sme sa zamerali aj na kvalitu selfie fotografií.

ASUSZenfoneSelfie

Druhým výrazným zameraním sú počítače typu 2v1, teda je to tablet, keď to chcete a je to notebook, keď to potrebujete. Myslím predovšetkým na naše zariadenia Transformer Book Chi, ktoré sú ľahké, mimoriadne prenosné a pritom sa na nich dá pohodlne pracovať a to v operačnom systéme Microsoft Windows.

Nezabúdame ani na notebooky, väčšina používateľov aj tu chce tenký a veľmi prenosný nástroj a ASUS má takýchto ultrabookov hneď niekoľko.

touchIT: Spomenuli ste selfie fotoaparát, ktorý bol výrazne vylepšený v prípade novo ohláseného modelu ASUS Zenfone Selfie. Na demonštrácii ma zaujala aj možnosť fotografovať s ním takmer v úplnej tme a to aj prednou kamerou. Ako je pre používateľov dôležité mať použiteľné fotky aj v prostredí s nízkou úrovňou svetla?

Eric Chen: To je pre používateľov veľmi dôležité, máme veľmi dobrú spätnú väzbu práve na to, že sa s našimi telefónmi dá fotiť dobre napr. v bare. Práve tu totiž vznikajú tie najlepšie fotografie. Ja som si vás aj všimol počas tlačovej konferencie, ako ste si jej celý priebeh fotili i nakrúcali na kameru. Takže určite viete, že na fotky v prítmí treba naozaj lepší fotoaparát.

ASUSZenfoneSelfie2

touchIT: Áno, to viem a rovnako viem, že fotiť v šere s mobilom v minulosti nebola tá správna myšlienka. A som rád, že sa to mení. Ideálny záber sa nikdy neopakuje a mobil má pri sebe každý, tak vznikajú tie najlepšie zábery. ASUS často používa vo svojich produktoch Intel technológiu. Zaujíma ma uplatnenie technológie Real Sense hlavne v mobilných zariadeniach so značkou ASUS.

Eric Chen: Real Sense je pre nás dôležitá technológia a máme už produkty, ktoré ju využívajú. Môžete si takto napr. zmerať veľkosť fotených objektov alebo odstrániť nepotrebné alebo nevhodné pozadie. Intel Real Sense sa teda bude v ASUS produktoch objavovať čoraz častejšie.

ASUSRealSense

touchIT: Ako posudzuje ASUS európsky trh hlavne pri porovnaní s tým ázijským? Kde sa vyrábajú vaše produkty?

Eric Ou, zástupca pre APAC: ASUS pôsobí celosvetovo, preto musíme zohľadňovať špecifiká každého trhu. Je pravda, že krajiny v Ázii aktuálne výrazne rastú a majú asi najväčší potenciál dlhodobejšieho rastu. Veľmi dobre sa nám darí na domácej pôde, na Taiwane, ale aj Číne, Singapure a v Malajzii.

Eric Chen: V Európe sme tiež veľmi silní, dobre sa nám darí napr. vo Veľkej Británii, Nemecku a Francúzsku. Ale aj krajiny východnej Európy sú našim veľmi dobrým partnerom.

Na vašu druhú otázku odpovedám, že najviac sa ASUS produkty vyrábajú v Číne, ale máme partnerov pre výrobu aj v iných krajinách. Vývoj produktov je predovšetkým u nás, na Taiwane, ale musíme zohľadňovať aj špecifiká iných regiónov. Vývojové základne tak máme v USA, v Európe a tiež v Číne.

touchIT: Na území Slovenska a ČR prebieha výborná akcia ASUS banka. Je to aj v iných krajinách a ako sa zatiaľ osvedčila?

Eric Chen: ASUS banka alebo Reliability je služba, kedy pri poruche zaregistrovaného ASUS notebooku dostanete jednak späť celú nákupnú sumu a navyše vám aj notebook bezplatne opravíme.  To platí po dobu záruky notebooku. Týmto krokom garantujme, že si naozaj stojíme za kvalitou výroby našich notebookov. Používatelia si ju všimli a páči a im. Veď mať potenciálne nový notebook zadarmo, je lákavé. Lenže ASUS notebooky sa nekazia (smiech).

V skutočnosti si túto službu zatiaľ overujeme v prípade menších, ale dôležitých trhoch a Slovensko je ideálnou krajinou. Plánujeme takúto garanciu rozšíriť aj na iné produkty, pravdepodobne na smartfóny.

touchIT: Inteligentné hodinky od ASUSu už boli ohlásené viaceré. Avšak na trh sa minimálne vo východnej Európe oficiálne nedostali. Aká je podľa vás budúcnosť inteligentných náramkov?

Eric Chen: ASUS ZenWach v prvej generácii predávame napr. v krajinách západnej Európy,. Videli ste na demonštrácii aj novú generáciu ZenWach 2, ktoré sú tenšie, majú jednoduchší systém napájania a máme pri ich dizajne aj zaujímavú spoluprácu s firmou Swarovski. Túto generáciu hodiniek budeme predávať na ešte väčšom území. Celkovo je to síce zatiaľ menší trh, ale výrazne rastie.

ASUSSwarovski

touchIT: Áno, demonštráciu som videl a táto generácia hodiniek sa mi dizajnovo páči ešte viac ako prvá, rád by som si ich vyskúšal. Rovnako som videl, že už teraz máme množstvo dizajnov, sú v menšom i väčšom vyhotovení a v mnohých farbách. To si vyžaduje úplne iný spôsob predaja produktov, ako je to v prípade klasických IT zariadení. Budete ich predávať iným spôsobom, aby si používatelia mohli dobre vybrať?

Eric Chen: Áno, toto je iný typ produktov, viac je to o móde a osobnom výbere produktu. Plánujeme možnosť jednoduchého a prehľadného výberu na našom e-shope a tiež budú v značkových predajniach ASUS po celom svete. Možnosť prispôsobenia napr. z hľadiska farby majú aj naše nové tablety ZenPad, určite ste ich videli.

ASUSZenWatch

touchIT: Áno, videl a páči sa mi to. Hlavný problém s inteligentnými hodinkami je však ich obmedzená výdrž na batériu. Prakticky je to jeden deň. Nie je to málo?

Eric Chen: Je to kompromis medzi tým, ako hodinky vyzerajú, aký majú displej a koľko vydržia. Pokiaľ hodinky vydržia celý deň a rýchlo sa nabijú, nie je to problém pre používateľov. Samozrejme, pracujeme na tom, aby bola výdrž napr. tri dni, ale treba na to vylepšiť batérie. Pre používateľov, ktorí chcú dlhú výdrž na batériu vo svojich hodinkách máme ASUS VivoWatch, ktoré vydržia 10 dní.

touchIT: Ako sa darí hernému segmentu, špeciálne herným notebookom? Aký veľký je to celosvetovo trh?

Eric Chen: Herné notebooky sú veľmi cenný segment. Záujem hráčov o špeciálne pre nich navrhnuté notebooky rastie a na gamerskú párty je jednoduchšie si zobrať notebook, ako celý počítač. Zároveň sú to notebooky, ktoré sú po dizajnovej, aj hardvérovej stránke mimoriadne vybavené. Je to jednoznačne rastúci trh.

ASUSROGnotebooky

A naša divízia ROG poskytuje viacero produktov z tejto oblasti – spomeňme špeciálny monitor, ďalej slúchadlá, myši  aj špeciálne dizajnované počítače.

ASUSROG

touchIT: Ďakujem pekne za rozhovor!

Eric Chen: Radi sme vám odpovedali na vaše otázky

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.