iOS 12 je perfektne odladený a spoľahlivý systém, na ktorý sme už dlhšie čakali. Desiatka bola fajn, jedenástka tiež, ale z pohľadu stability nič moc a až teraz sa to vrátilo do starých koľají, pričom sa dá iOS opäť považovať za bezproblémový a stabilný systém. Pre vývojárov bolo práve toto podstatou, ale novinky pribudli tiež. Nie je ich obrovské množstvo, ale zato sú výborne integrované a praktické. Jednou z podstatných noviniek je aj položka s názvom batéria. V zjednodušenej verzii je táto funkcia integrovaná už dlhšie, ale až s iOS 12 prináša kompletný prehľad a podstatné informácie o využívaní batérie v iPhone/iPade.

Do položky batéria sa dostanete veľmi jednoducho, stačí prejsť do nastavení skrolovať na spodok štvrtého odseku > Batéria.

Základnou funkciu je – Režim slabej batérie, ktorý funguje výborne a v prípade núdze vám vie pomôcť. Obmedzuje totiž rôzne procesy na pozadí, automatické aktualizácie a pod. Tie sa po deaktivácii šetrenia batérie automaticky obnovia. Ak šetrenie batérie nevypnete manuálne, tak sa to udeje automaticky, keď kapacita stúpne počas nabíjania nad 80%. To, že máte aktivovaný tento režim spoznáte podľa žltej výplne ikony batérie v stavovom riadku. Šetrenie viete rýchlo aktivovať aj z ovládacieho centra. V prípade starších zariadení, do modelu iPhone 8 Plus, si tu viete aktivovať aj zobrazenie percentuálneho stavu batérie v stavovom riadku.

Druhou položkou je – Zdravie batérie. Tu sa dozviete, v akej kondícii je vaša batéria a či to má vplyv na výkon vášho zariadenia. Percentuálne zobrazenie udáva kapacitu batérie relatívne ku kapacite novej batérie. Ak je nižšia, váš iPhone vydrží na jedno nabitie menej, čo je pochopiteľné. Taktiež to môže mať vplyv na výkon zariadenia. Ak celková kapacita batérie klesne pod určitú hodnotu, tak vám Apple automaticky obmedzí výkon procesora, aby sa nestávalo, že sa telefón bezdôvodne reštartuje alebo aby sa nesprával nezvyčajne. Apple to robil najprv interne (potajomky), potom sa to prevalilo a bolo z toho veľké haló. Teraz je to už zabudnutá vec. Apple sa ospravedlnil a po čase pridal do systému túto položku, kde si viete overiť kondíciu batérie a ak vám bude obmedzený max. výkon, tak si ho môžete na vlastné riziko aktivovať manuálne. Ak vymeníte v zariadení batériu, výkon bude automaticky obnovený na pôvodné nastavenie z výroby.

Na záver tu máme najzaujímavejšiu položku – Štatistiky využívania batérie. V tejto sekcii sa dozviete, aký vplyv majú jednotlivé aplikácie na spotrebu energie a za aký čas používania danú energiu aplikácie spotrebujú. Grafy si môžete zobraziť podľa potreby. Dostupná je štatistika za posledných 24 hodín, pričom si viete prejsť každú jednu hodinu samostatne a vidieť presný stav batérie. Druhou možnosťou je zobrazenie grafu/štatistiky za posledných 10 dní. Tu si môžete prejsť každý jeden deň (ako celok) a skontrolovať, aká bola spotreba energie v ten daný deň . Pod grafmi sú zobrazené jednotlivé aplikácie, ktoré sú zoradené podľa spotreby – od najvyššej.

Tu si viete zobraziť informácie o aktivite a využití batérie. Takto jednoducho zistíte, aký čas ste v daný deň/hodinu konkrétnu aplikáciu využívali a koľko energie to z vašej batérie spotrebovalo. Napríklad – v pondelok ste mali aplikáciu hudba (Apple Music) zapnutú 3 hodiny 35 minút, čo spotrebovalo 35% z vašej batérie. Takto si viete pozrieť každú jednu aplikáciu. Taktiež vidíte, aký čas ste mali v daný deň zapnutú a vypnutú obrazovku (vypnutá obrazovka znamená, že bola spustená nejaká aplikácia/aktivita, ktorá nevyžaduje aktívnu obrazovku, napr. hudba a pod.). Po kliknutí na túto položku sa vám zobrazí celkový priemer týchto hodnôt. Pri zobrazení grafu – posledných 24 hodín vidíte aj to, aký čas (od/do) ste zariadenie nabíjali. Nad grafom je informácia o čase posledného nabíjania a zobrazenie stavu nabitia po odpojení nabíjačky. Ak by to bolo dlhšie ako 24 hod, tak sa nezobrazí presný čas nabíjania (od/do), ale iba informácia – posledné nabitie pred 26 hodinami na 100%.

Všetky uvedené funkcie sú veľmi užitočné, pričom vám umožňujú vidieť presné informácie o tom, koľko energie a za aký čas spotrebujú jednotlivé aplikácie. To môže prispieť aj k regulácii ich využívania alebo k obmedzeniu procesov na pozadí. Určite sa na túto funkciu pozrite, stojí to zato.

Prečítajte si aj:

Ako posielať filmy, videá alebo hudbu do iOS zariadení: rýchlo a bezdrôtovo

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE