Chcete ušetriť miesto na disku? Operačný systém ponúka vstavanú možnosť, využiť NTFS komprimáciu.

Potrebujete na to na danom disku používať súborový systém NTFS a komprimáciu súborov alebo adresárov musíte dodatočne povoliť. Nie je používaná štandardne a nie vždy sa hodí. Ideálne je používať ju na súboroch, ktoré až tak často nepotrebujete.

Zaberajú vám však miesto a chceli by ste na disku trochu miesta ušetriť. Ako si môžete všimnúť, v niektorých prípadoch je kompresia zapnutá priamo operačným systémom Windows. Napríklad pre adresár C:WindowsPanther.

Všimnite si: Ako rozoznať komprimované súbory? Netreba zakaždým otvárať okno Vlastnosti. Názvy súborov a adresárov budú mať modrú farbu.

V prípade SSD diskov je kompresia najviac žiadaná, pretože tam bude pomer ušetreného miesta najviditeľnejší. Zároveň ale bude dochádzať k častejším zápisom a čítaní z disku. Súbory sa totiž budú musieť pred použitím dekomprimovať. Presne tak, ako keby ste použil program WinRAR alebo WinZip.

Na klasických otáčkových diskoch sa použije rovnaký systém kompresie. Avšak tu máte pravdepodobne násobne väčšie disky oproti SSD modelom. Úspora nebude tak dramaticky vnímaná. A tak isto musia byť disky sformátované súborovým systémom NTFS. Podobne nebude mať zmysel komprimovať adresáre s filmami a hudobnými súbormi MP3. Už sú komprimované a ušetrené miesto bude zanedbateľné.

Ako na to?

Kompresia sa zapína z kontextového menu súboru alebo adresára. Pravým tlačidlom vyberiete položku Vlastnosti. Zobrazí sa okno Vlastnosti, ktoré už dobre poznáte.

Tlačidlom Spresniť sa zobrazia detaily – okno Rozšírené atribúty. Voľbou Komprimovať obsah a ušetriť miesto na disku a potvrdením tlačidlom OK sa uplatnia zmeny. Tlačidlom OK v predchádzajúcom okne spustíte kompresiu súborov.

Kompresia nie je príliš silná a viac miesta dokážete ušetriť použitím silnejšej kompresie cez spomínané nástroje. Avšak je to menej pohodlné, pretože súbory potom treba ručne rozbaliť a nedeje sa všetko na pozadí.

Silnejšia kompresia by bola príliš náročná na výkon CPU a strácala by praktický význam. Preto je táto vstavaná možnosť v súborovom systéme NTFS vhodnejšia z každodenného používať. V praxi pravdepodobne ani nepocítite, že máte súbory komprimované.

Neodporúčame: Komprimovanie celého disku C. Zvýši sa zaťaženie CPU a disku a systém sa môže citeľne spomaliť.

Prečítajte si aj:

Ako zmeniť pozadie na obrazovke uzamknutia vo Windows 10?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.