Doplnené 1. augusta: Uber oznámil, že sa spojí so svojim čínskym konkurentom, službou Didi Chuxing. Oznámenie prichádza iba pár dní po tom, čo Čína oznámila zlegalizovanie tohto typu služieb.

Pôvodný článok 29. júla: Tento prístup by mohli nasledovať aj iné štáty.

Služby typu Uber prilákali do Číny investície vo výške niekoľkých miliárd dolárov. Lokálne služby ako Didi Chuxing podporili spoločnosti Apple alebo Alibaba a dnes konkurujú spomínanému Uberu. V porovnaní s väčšinou ostatných krajín je však situácia v Číne odlišná. Tieto služby sú legálne.

V mnohých štátoch Uber zakazujú alebo postihujú, pretože nespĺňa legislatívu taxi služby. Zo strany štátov však nie je snaha reagovať na popularitu služby a vytvoriť pre ňu jasne definované zákony. Namiesto toho ju penalizujú. Čína sa vybrala inou cestou, prispôsobila sa a vo štvrtok oznámila nové zákony, ktoré jasne definujú, za akých podmienok môžu spomínané služby fungovať v Číne.

Vodiči budú môcť legálne jazdiť cez Uber, ak majú minimálne 3-ročné skúsenosti so šoférovaním, získajú licenciu od lokálneho regulátora taxi služieb a ich vozidlo nemá najazdených viac ako 600 tisíc kilometrov. Nevieme, ako sa tieto podmienky líšia v porovnaní s podmienkami pre bežných taxikárov (a či nutnosť licencie spraví z Uberu defacto taxi službu), avšak väčšina Číňanov je s novými zákonmi spokojná.

Pokiaľ sa Uberu podarí získať spomínanú licenciu od regulátora, bude to po dlhej dobe prvá americká spoločnosť, ktorá vstúpi oficiálne na čínsky trh. Dodajme, že služby od Googlu sú v tejto krajine blokované. Uber nakoniec vyriešil svoje pôsobenie v Číne svojsky. Uber China sa spojí so spoločnosťou Didi Chuxing.

Zdroj: NY Times

Prečítajte si aj:

Do Bratislavy prichádza Uber. Službu môžete vyskúšať zadarmo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu