Elektronické knihy sú dnes celkom bežné a za niekoľko rokov ich postupného rozširovania v slovenskom a českom jazyku sa dostávajú výrazne do popredia.

Novinkou je inovovaná čítačka s InkPad 2, ktorá sa dizajnovo podobá na predchodcu, no má nové vlastnosti. Medzi nimi napríklad jednoduchšie ovládanie prostredníctvom hardvérových tlačidiel.

Inovácie a použitie

InkPad 2 s možnosťami čítačky zobrazenými na displeji

InkPad 2 s možnosťami čítačky zobrazenými na displeji

Na tomto modeli je prínosom práve to, že výrobca okrem ovládania inovoval displej. Ten je stále dotykový a čítačku ovládate priamo na displeji. Na prechod medzi stranami teraz môžete použiť dve tlačidlá na boku. Zmenou orientácie displeja si vyberiete, či chcete mať tlačidlá dostupné pravou alebo ľavou rukou. Samozrejmosťou zostáva podsvietenie HD displeja s rozlíšením 1600 × 1200 px. Zároveň ide o najvyššie rozlíšenie HD displeja typu E Ink na trhu. Vďaka tomu sa budú lepšie čítať texty v rôznych veľkostiach. Displej s uhlopriečkou 8 palcov je vhodný aj na čítanie bežných kancelárskych dokumentov a PDF súborov. Práve tie sa budú vďaka celkovej veľkosti displeja / čítačky čítať podstatne lepšie.

Horná hrana čítačky má slot na microSD kartu a microUSB konektor na nabíjanie, spodná hrana má audiokonektor na pripojenie slúchadiel. Procesor má frekvenciu 1 GHz a kapacita RAM je 512 MB. Toto sú údaje, ktoré uvádza výrobca, avšak pre používateľa nie sú až také podstatné. Interná kapacita úložného priestoru má 4 GB, čo znamená priestor na približne 2000 elektronických kníh. Integrovaný akumulátor má kapacitu 2500 mAh, čo postačí na mesiac čítania kníh bez nabíjania. Iste, výdrž bude závisieť od konkrétneho používania a od toho, či budete mať zapnuté podsvietenie, prípadne využívať Wi-Fi B/G/N na prístup do internetu alebo synchronizovanie kníh. InkPad 2 má hmotnosť len 305 gramov a je teda o 45 gramov ľahšia ako jej predchodca. Výhodou je fakt, že podporuje 18 formátov elektronických kníh a dokumentov (napríklad DJVU, FB2, PDA, DOC, DOCX, TXT, CHM vrátane DRM variantov) a štyri obrazové formáty (JPEG, BMP, PNG a TIFF). Pravdepodobne sa tak nestretnete s potrebou konverzie formátov. Takisto je tu podpora formátu MP3. Počas čítania môžete počúvať vašu obľúbenú hudbu.

Čítačka v zobrazení rozčítanej knihy

Čítačka v zobrazení rozčítanej knihy

Synchronizácia kníh

Knihy si do čítačky môžete poslať priamo z internetového obchodu. Tie majú pre registrovaných používateľov knižnice, a tak knihy, ktoré u nich nakúpite, máte dostupné priamo z obchodu. Netreba si ich sťahovať do počítača a potom prenášať do pripojenej čítačky cez USB kábel. Stačí si zaregistrovať čítačku a priradiť jej emailovú adresu. Z autorizovaných emailových adries odosielateľa budete môcť do čítačky posielať knihy. Všetko je rýchle a zrozumiteľné, keďže čítačka má aj slovenské rozhranie a sprievodcov na aktiváciu nových funkcií vrátane Adobe DRM účtu na chránené knihy.

Ďalšie funkcie

inkpad_2_lifestyle_10_web2016_8_nowat

Čítačka je nabitá funkciami, ktoré považujeme za doplnkovú výbavu, no nie všetky asi využijete. Je tu ale napríklad aj prehrávač, ktorý je celkom vydarený a dobre sa zobrazuje na E Ink displeji. Jeho zmysel v čítačke sa nám pozdáva. Určite viac ako v prípade webového prehliadača. Takisto sa nám páčila kartová hra Klondike, Sudoku alebo šach. Pre deti bude možno prínosom možnosť na displeji len tak kresliť. Aplikácia s názvom Čmáranie hovorí jasne za seba. Môžete písať rukou s dvomi hrúbkami pera alebo zadávať text cez virtuálnu klávesnicu. Ďalej je tu kalkulačka, galéria na prezeranie obrázkov a výkladový slovník v anglickom jazyku.

Praktické skúsenosti

Čítačka je praktická vec a vďaka jemne mäkčenému plastu zadného krytu sa pohodlne drží v ruke a nešmýka sa. Vývoj ide dopredu a výrobcovia zlepšujú displeje ako aj technické parametre čítačiek. Výrobca síce hovorí o výkonnom 1 GHz procesore, no čítačka je vo všeobecnosti pomalšia. Svoj podiel má na tom aj čas potrebný na prekreslenie displeja. Toto sa za posledné roky výrazne nezmenilo. Zapnutie čítačky trvá 6 sekúnd, rovnako tak aj zobrazenie rozčítanej knihy. Spustenie webového prehliadača bez zobrazenia akejkoľvek stránky zabralo 20 sekúnd. Dodávame však, že prepínanie medzi stranami je takmer okamžité, a to sme ocenili.

Elektronických kníh je na trhu dostatok, kúpu tejto čítačky odporúčame.

V prípade zobrazenia textu na displeji nie je totiž univerzálna veľkosť písma vždy aplikovateľná na všetky knihy. Pri niektorých je vhodnejšie zmenšiť písmo, inde zase zväčšiť. Chvíľu trvá, kým si nájdete ten správny uhol pohľadu na čítačku. Aj vo vysokom rozlíšení je písmo v reze kurzíva mierne rozostrené. Nie je to nič kritické a čítačka sa vo všeobecnosti dobre používa. Sme si vedomí, že toto nie je AMOLED displej. Konštatujeme, že obrázky v knihách vyzerajú na tomto displeji dobre. Zvládne zobraziť 16 odtieňov sivej, a to postačuje na ilustrácie ako aj bežné obrázky. Z toho dôvodu sa nám čítačka páčila pri čítaní bežných PDF dokumentov, nepotrebujete ich nijako pred skopírovaním do zariadenia upravovať. Takisto chválime vynikajúce LED podsvietenie displeja. Je rovnomerné a presné, navyše s detailným nastavením stupňa intenzity.

V praxi môžete počítať s približne piatimi dňami výdrže akumulátora pri strednom podsvietení displeja a čítania kníh do dvoch hodín denne. K tomuto údaju treba započítať aj synchronizáciu a prechádzanie kníh. Skrátka, hovoríme o všeobecnom používaní čítačky.

Verdikt

PocketBook InkPad 2 je vynikajúca čítačka a vo výsledku sa nám páčila. Áno, niekedy sme mali pocit, že ubehla dlhšia doba, kým sa prepla nejaká aplikácia alebo zobrazila kniha. Celkovo sme však ocenili dlhú výdrž batérie, podsvietenie a výbornú čitateľnosť špecializovaných materiálov ako PDF alebo ilustrovaných kníh. Pri čítaní knihy je zariadenie celkom svižné, a to je podstatné.

Hodnotenie

+ materiálové vyhotovenie, hmotnosť, podsvietenie, vhodná na grafické PDF a ilustrované knihy, svižné reakcie pri čítaní knihy
– pomalé spúšťanie doplnkových aplikácií

Link: www.pocketbook-int.com
Cena: 199 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.