Multimediálny reproduktor iRoar, ako ho uviedol na trh Creative, je trochu iný produkt.

Celá séria Roar pristupuje k zvuku inak a poskytuje používateľovi taký reproduktor, ktorý tie ostatné multimediálne výrazne zatieni. Je tu totiž nezávislé ovládanie a najmä prehrávanie z vlastného zdroja. Tým je podpora pre microSD karty do kapacity 32 GB. Dotykové ovládanie je efektné, o to viac, že reaguje na aktuálne dostupné funkcie. Preto sa na ovládacom paneli rozsvietia len tie prvky, ktoré sa v danej chvíli dajú použiť.

Reproduktor má vlastný 9000 mAh akumulátor, ktorý umožňuje prehrávanie obsahu po zhruba 20 hodín. Nabíja sa cez samostatný adaptér. Tento model sa používa naležato, no môžete ho mať aj postavený na zadnú stranu. S tým sa však príliš nepočíta, nakoľko by sa zvuk nešíril optimálne. Reproduktor je obklopený meničmi rôzneho typu a charakteru, aby poskytol nielen 360° šírenie zvuku, ale poslúžil aj pri telefonovaní.

Zvukové možnosti

Reproduktor je zložený z dvoch výškových meničov umiestnených na prednej strane s priemerom 2″. Na hornej strane je basový menič s priemerom 2,75″ a dvoma pasívnymi žiaričmi na bokoch. V tejto zostave získate pokrytie širokého frekvenčného spektra. Reproduktor sa vďaka tomu stane univerzálnym nielen na hudbu, ale aj filmy a hry. iRoar má v sebe zvukový procesor SB-Axx1, ktorý má na starosti prispôsobenie zvuku vo viacerých režimoch. Aj tu sú použité dva zosilňovače. Samostatné pre oba výškové reproduktory a jeden pre basový menič.

Zvuk sa dá zosilniť režimom Roar. Zmena nie je vyslovene výrazná, a tak vás nebude reproduktor rušiť alebo jeho zvuk pôsobiť neprirodzene. Režim Roar zvyšuje intenzitu výšok a basov. Prechod je plynulý a nedá sa presne špecifikovať, ktorý režim si viac obľúbite. Závisieť bude od nálady, štýlu hudby alebo napríklad toho, či počúvate hudbu v noci. Vtedy je lepšie aktivovať špeciálny režim cez softvérové riešenie iRoar Dashboard. To umožňuje nastavenie vlastného ekvalizéra alebo aktivovanie preddefinovaných zvukových schém. Ocenili sme najmä Smart Volume, kde sa dá zapnúť nočný režim. Ideálny nielen na počúvanie hudby, ale i na filmy. Pri výbuchoch nebude treba stišovať hlasitosť a pri rozhovoroch ju zase pridávať.

Pripojenie

Možnosti pripojenia sú tu najlepšie, aké v tomto segmente poznáme. Samozrejme, je tu Bluetooth, ktorý využijete pri spojení s telefónom aj na telefonovanie. Prichádzajúci hovor je signalizovaný ikonou slúchadla v LED časti. Tá je umiestnená vľavo od basového meniča na hornej strane. Z LED bodiek sa vytvorí ikona podľa aktuálneho stavu reproduktora. Vidíte tu napríklad značku pre BT režim, ako aj signalizáciu nabíjania akumulátora alebo číselný ukazovateľ hlasitosti.

V zadnej časti je optický vstup, audiovstup cez bežný 3,5 mm jack a tiež aj microUSB vstup. Ten potrebujete na to, aby vám fungovala aplikácia iRoar Dashboard. S bezdrôtovým pripojením hlási softvér nepripojené zariadenie. Vzadu je slot na pamäťovú kartu a nad ním prepínač režimov náhodného a bežného prehrávania. Zároveň je tu nabíjací USB port s výstupným prúdom 1,5 A.

Creative iRoar Rock a Mic

iRock_web2016_3_nowat

Reproduktor má na spodnej strane dokovací konektor na reproduktor Rock. Ten sa predáva samostatne za cenu 149,99 eura. Ide o basový reproduktor, ktorý výrazne rozšíri prehrávanie v oblasti nízkych tónov. Zároveň slúži ako nabíjacia stanica reproduktora iRoar. Stačí naň reproduktor položiť a mal by sa zmeniť režim prehrávania s iRockom. Toto nám však nefungovalo spoľahlivo. Po zapojení totiž prestal hrať basový menič a pasívne žiariče na hlavnom reproduktore. Aktívne zostali len výškové meniče. To je v poriadku, takto sa zostava prekonfiguruje po korektnom zapojení. Pomohlo vypnutie reproduktora a nové založenie do dokovacích konektorov. Zvukovo je to ideálne riešenie. Neprídete o priestorový efekt z prehrávania, aj keď bočné žiariče a horný „basák“ prestanú hrať. Výrobca síce ukazuje na obrázku aktívne všetky reproduktory, no nám to takto nefungovalo.

iRoar Mic je ďalšie príslušenstvo, ktoré sa dá zakúpiť a stojí 79,99 eura. Je to mikrofón, ktorý by mal slúžiť na prenos vášho hlasu počas prezentácií v kancelárii. Na čo najlepšie fungovanie je potrebné stáť za reproduktorom, teda v pozícii by ste nemali priamu viditeľnosť na jeho meniče, inak budete chytať silnú spätnú väzbu a budete počuť nepríjemné pískanie. Mikrofón fungoval najlepšie, ak bol čo najbližšie úst. To ale odporuje konštrukcii s klipom, ktorý si pripnete na košeľu. Spätná väzba s jemným pískaním sa prejavovala ihneď, ako sme do mikrofónu začali hovoriť, no nebolo to pravidlo.

Mic_web2016_3_nowat

Hodnotenie zvuku

Zvukovo sa nám reproduktor páčil. Získate viacsmerový zvuk, takže reproduktor môžete položiť kamkoľvek. Nie ste limitovaní jeho polohou alebo natočením. Ideálne však je, ak výškové reproduktory smerujú aspoň trochu k vám. Prihovárame sa za zostavu iRoar plus iRock. Aj napriek menším chybičkám v konektivite, získate bohatý zvuk. Presne taký, aký budete chcieť na ozvučenie hier, dobrej hudby alebo filmov. A ešte raz zdôrazňujeme, že tu nejde o žiadny prebasovaný doplnok. Nízke tóny sú výdatnejšie, ale v únosnej miere.

Verdikt

Prečo si kúpiť iRoar a uprednostniť ho pred inými modelmi? Lebo je nadštandardne vybavený, má rozšírené funkcie a v neposlednom rade aj dobre hrá. Ak si ho kúpite aj s iRockom, získate maximálnu zostavu. Je to najvybavenejší multimediálny reproduktor, aký sa dá u nás kúpiť. Ovládanie cez dotykový panel sa nám páčilo, tiež aj možnosti pripojenia.

Hodnotenie:

+ nadštandardná výbava, priestorový efekt zvuku, vhodný aj do firmy, telefonovanie, celkové ovládanie a koncept, vyvážený zvuk
– pre iRoar žiadne podstatné, spojenie s Mic nefungovalo správne, dokovanie s iRock len s vypnutým reproduktorom

Cena: 369,99 EUR
Zapožičal: Creative

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.