Pod pojmom lacné mám na mysli hodinky v cene do 100 eur.

Bežne sa stretávam s tým, že sa ma ľudia, ktorí nesledujú segment inteligentných hodiniek, pýtajú, či moje hodinky, resp. iné modely, merajú tlak a/alebo EKG. Prípadne mi posielajú otázky, či im viem odporučiť hodinky s meraním tlaku do 50 eur.

Na tieto otázky som až donedávna reagoval s odpoveďou, že niečo takéto ešte neexistuje. Časy sa však menia a v poslednej dobe som si všimol viacero reklám, ktoré sú zamerané na predaj lacných inteligentných hodiniek (do 100 eur) s meraním tlaku a EKG. A práve na tieto hodinky chcem upozorniť.

V prvom rade – netvrdím, že dané hodinky sú vo všeobecnosti zlé a v rámci transparentnosti otvorene hovorím, že som ich nemal možnosť otestovať. Vidím tu však potenciálny problém, ktorý môže byť spôsobený nereálnymi očakávaniami zo strany kupujúceho.

Totiž, situácia na trhu s inteligentnými hodinkami je taká, že zatiaľ neexistujú hodinky, ktoré by vedeli samé o sebe dostatočne presne merať tlak a boli považované za medicínske zariadenie. Počas môjho niekoľkoročného testovania mi prešli rukami desiatky hodiniek rôznych značiek. Minimum z nich ponúkalo meranie tlaku a žiadne ma nepresvedčili natoľko, aby som ich odporučil iba kvôli funkcii merania tlaku.

Doteraz najlepší zážitok mám z používania hodiniek Samsung Galaxy Watch 3 a 4 – avšak aj v prípade týchto hodiniek je potrebná úvodná a následne pravidelná kalibrácia pomocou štandardného tlakomera. A ani to nezaručuje presnosť merania pri každom meraní tlaku pomocou týchto hodiniek.

Faktom je, že Samsung je veľký výrobca a známa značka, takže aj kvôli svojej povesti si nemôže dovoliť sprístupniť funkciu, ktorá by bola úplne zlá. Určite teda investoval značné prostriedky do výskumu a vývoja a overenia si, že meranie tlaku pomocou jeho hodiniek dosahuje určitú mieru presnosti – minimálne v ideálnych podmienkach.

Aj napriek tomu však odporúčam ľuďom, pre ktorých zdravie je dôležité meranie tlaku, aby používali tradičný tlakomer. Prípadne, aby si pomocou tlakomera overili výsledky z hodiniek, ak im vychádzajú neočakávané hodnoty. Napríklad hodinky ASUS VivoWatch SP ponúkali aj automatické meranie tlaku a v tomto režime vedeli niekedy namerať poriadne bludy.

Že by neznačkový čínsky výrobca predbehol celý trh?

Problém je, že v prípade lacných hodiniek do 100 eur to často funguje tak, že hodinky vyrobila neznáma čínska spoločnosť, ktorá ich predáva priamo a väčšinou neznačkovo alebo cez iné partnerské značky.

A v takomto prípade je to väčšinou o tom, že stačí, že existuje hardvér, ktorý poskytuje dané funkcie. O nejakej softvérovej optimalizácii sa často nedá hovoriť. V prípade funkcií, ktoré sú dnes považované za samozrejmosť, ako je počítanie krokov či základné meranie tepu, môže byť ich presnosť dostatočne dobrá, pretože samotný hardvér už dospel.

Avšak v prípade tak pokročilej funkcie, ako je meranie tlaku, ktorú má vo výbave iba minimum veľkých výrobcov – a práve tí sú inovátormi celého trhu, by som bol naozaj obozretný. Takže, ak sa stretnete s lacnými inteligentnými hodinkami na meranie tlaku, overte si u predajcu alebo výrobcu, ako presne funguje meranie tlaku, aká je presnosť a či sa vyžaduje kalibrácia pomocou tlakomera.

Pokiaľ hodinky merajú tlak bez nutnosti kalibrácie pomocou tlakomera, tak v takom prípade pôjde s veľkou pravdepodobnosťou o nespoľahlivé zariadenie na meranie tlaku. Je to dané aj samotnou technológiou merania pomocou senzoru v hodinkách, ktorá ešte jednoducho nedosahuje presnosť a spoľahlivosť tradičných tlakomerov. Jedine že by neznámy čínsky výrobca predbehol celý trh, priniesol revolučnú technológiu a predával ju za pár desiatok eur.

A čo sa merania EKG týka, nečakajte, že vám hodinky dajú také vyšetrenie ako profesionálne zariadenie v nemocnici. Hodinky vyhodnocujú fibriláciu predsiení, prípadne iné bežné formy poruchy srdcového rytmu. Táto funkcia môže byť prínosom pre niektorých používateľov, avšak opäť je otázne, či naplní vaše očakávania. Súhlasím však, že predstava, že si budem merať EKG hodinkami, znie lákavo – najmä ak ste si to ešte nevyskúšali v praxi.

Osobne považujem meranie EKG a tlaku v kvalitných a značkových hodinkách za príjemnú pridanú hodnotu, avšak žiadna z týchto funkcií nie je zatiaľ natoľko pokročilá a vyspelá, aby som si hodinky kupoval iba kvôli nej. Faktom je, že Apple, Samsung či Fitbit museli získať povolenie od príslušných úradov, aby mohli funkciu merania EKG vo svojich hodinkách sprístupniť. Táto certifikácia potvrdzuje určitú mieru presnosti aj napriek pomerne základnému meraniu pomocou EKG senzora.

Takže ešte raz – ak niekde uvidíte lacné hodinky s meraním tlaku a EKG, majte na pamäti fakt, že je otázne, nakoľko bude prínosné ich meranie tlaku. A obzvlášť buďte obozretný, ak chcete tieto hodinky kúpiť niekomu, kto vyžaduje presné meranie tlaku kvôli jeho zdravotnému stavu. Aby hodinky nespôsobili viac škody ako osohu.

Prečítajte si moje články o inteligentných hodinkách:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit