Niekto potrebuje výkonnú grafickú kartu pre hranie hier vo vysokom rozlíšení, niekto sa chce čas od času kvalitne zahrať a potom sú tu sviatoční hráči, ktorí nechcú investovať do grafickej karty priveľa. Primárne funguje ako grafický adaptér, no mala by vedieť rozhýbať aj hry. Radeon RX 460 patrí k nižšej triede dedikovaných grafických kariet no nechýba jej podpora moderných technológií a v prípade Nitro verzie od Sapphire aj celkom slušné prevedenie a zvýšené frekvencie.

Predaje špičkových herných kariet tvoria síce väčšie percento než by sa dalo čakať no najlepšie je v tomto smere zastúpená stredná trieda. Ale čo ak nechceme zaplatiť za novú grafickú kartu tristo, alebo ani dvesto EUR? Vydať sa môžeme na cestu bazárových modelov strednej triedy predošlých generácií, alebo sa nenechať ukrátiť o podporu najnovších technológií a nízkej spotreby a v eshope nastaviť filter ceny niekde pod limit dvoch stoviek. V nižších poschodiach strednej triedy, niekde na hranici grafických adaptérov, ktoré sú viacmenej rozšírením integrovaných grafík v procesoroch sa nachádza dnešný testovaný kúsok. Radeon RX 460 vo verzii Nitro a so 4 GB pamäte od Sapphire sa pohybuje tesne pod hranicou 150 EUR a pre moderné hry je nevyhnutným základom. Sviatoční hráči, pre ktorých by bola investícia niekoľkých stoviek do výkonnejšej grafickej karty sú presne tou cieľovou skupinou, na ktorú sa AMD s jadrom Polaris 11 sústredil.

Polaris na palube

Do redakcie nám od Sapphire dorazila na test upravená a mierne pretaktovaná verzia, ktorá oproti referenčnému návrhu prináša aj dvojventilátorový chladič. Jej plné meno je Nitro Radeon RX 460 OC 4G a tak má jadro k dispozícii dvojnásobne väčšiu GDDR5 pamäte ako v prípade základných modelov, ktoré v ponuke eshopov začínajú už tesne nad hranicou 110 EUR. Nami testovaný kúsok tak nepatrí medzi tie najlacnejšie, ale viac pamäte by sa malo pozitívne prejaviť vo vyšších rozlíšeniach, hoci v prípade RX460 je rozumným stropom Full HD.

Nová platforma AMD, Polaris, je postavená 14 nm výrobným procesom a s využitím FinFET 3D tranzistorov na rozdiel od štandardných plochých tranzistorov. Pozitívom tejto zmeny je výrazne nižšia spotreba a jadro Polaris 11 v RX 460 je navrhnuté s TDP len 75W. Podporované sú už aj hry v prostredí DirectX 12 a Vulkan.

rx460-specifikacia

Takto vyzerajú parametre referenčnej RX 460. Saphire však išiel za hranice týchto špecifikácií a testovaná karta ponúka 14 výpočtových jednotiek s celkovým počtom 896 Stream procesorov so základnou frekvenciou 1175 MHz (Boost frekvencia je 1250 MHz). Oproti referenčnému návrhu (1090 MHz a 1200 MHz) posnul Sapphire frekvenciu jadra o pár percent vyššie, no aj to pomôže v hrách nahnať niekoľko FPS navyše. Nitro OC verzia prináša aj širší frame buffer, ktorý umožní lepšie využiť potenciál 4 GB pamäte v nových hrách s podporou DX12. Pri pohľade na chrbát karty si však všimneme prítomnosť šesťpinového PCI-Express napájacieho konektora, keďže pretaktovaná karta balansuje na 75W limite.

rx460-specs

Ak máte menej výkonný zdroj a nemáte momentálne peniaze na jeho upgrade, je táto karta cestou, ale pre plné využitie potenciálu jadra a najmä Boost frekvencie je zapojenie 6 pinového konektora nevyhnutnosťou. Výrobca dostal frekvencie na celkom zaujímavé hodnoty a tak priestor na ich ďalšie zvyšovanie neostáva veľký. Karta je tak presne definovaná pre sviatočných hráčov, ktorí vďaka nej môžu z Polaris dostať maximum, no nemajú čas a ani záujem hrať sa s frekvenciami a naháňať jadro do posledného megahertzu. Preto aj výrobca vo svojich špecifikáciách uvádza medzi požiadavkami 450W zdroj so 6pinovým konektorom a spotrebu karty pod hranicou 150W.

Konštrukcia a chladenie

Prvá vec, ktorá nás po vybalení karty zaujala sú jej rozmery. V porovnaní s referenčným návrhom je RX 460 Nitro OC výrazne väčšia, a nie je to len veľký chladič nalepený na malom PCB. Jeho posledných 5 cm zadnej časti síce nesie len podsvietené logo NITRO a konektor doplnkového napájania, no tuhosti karty to len prospieva a vzniklo viac priestoru pre uchytenie chladiča.

Ten je chránený veľkým plastovým krytom, pod ktorým sa ukrýva pomerne riedke rebrovanie s dvojicou heat-pipe trubíc vychádzajúcich z bloku nad GPU. Prúdenie vzduchu má na starosti dvojica nízkoprofilových ventilátorov s priemerom 90 mm a dvojitým guľôčkovým ložiskom. Chladič dokáže pracovať v čisto pasívnom režime a ventilátory sa aktivujú pri hranici 50°C. Pre jednoduchšie čistenie či výmenu sa ventilátory dajú poľahky odobrať, toto je niečo, na čo sme zvyknutí skôr vo vyšších cenových hladinách. Chýbať prirodzene nesmie ani podsvietenie. Modré LED sa nachádzajú pod druhým ventilátorom, dodávajú karte atraktívnejší vzhľad a zároveň svietia pod vyššie spomínaným logom NITRO. PCB mení farbu LED na modrozelenú a tento efekt vyzerá napríklad v skrinke s priehľadnom bočnicou veľmi zaujímavo.

rx460-4

Konektorová výbava obsahuje všetky potrebné rozhrania; DVI-D, HDMI 2.0b a DisplayPort 1.4, karta navyše podporuje všetky moderné monitorové technológie, vrátane AMD Eyefinity či FreeSync. Napájanie je päťfázové s cievkami Black Diamond Chokes 4, ktoré majú mať o 15% nižšiu prevádzkovú teplotu ako pri predchádzajúcej generácii.

Výkon

Kartu sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UDH5, osadenej procesorom Intel Core i7-5775C a 8 GB DDR3 pamätí Corsair taktovaných na 2133 MHz. Nainštalovaný Windows 10 Pro 64 bit bežal z SSD Intel 320 s kapacitou 160 GB. RX 460 Nitro OC sa síce udomácni predovšetkým v menej výkonných zostavách do ktorých je určený, no zvyšok komponentov aspoň nebol pri testoch limitom. A tým zrejme nebude ani dvojjadrová i3ka, či A8-ičkové AMD.

rx460-vykon

Počas testov sa teplota karty v plnej záťaži pohybovala niekde okolo hranice 75°C, ventilátory ju stíhali chladiť pri zhruba 1200 ot./min. a celkom akceptovateľnej hlučnosti. V bežnej záťaži pri práci v systéme sa teplota jadra pohybovala v rozmedzí 40-50°C a ventilátory sa pri týchto teplotách netočia a nepostrehli sme ani pískanie cievok, takže bola celkom tichá.

Verdikt TOUCHIT

RX 460 Nitro OC je z hľadiska pomeru ceny a výkonu celkom zaujímavá karta. Aktuálne stojí zhruba 145 EUR a príplatok za 2 GB pamäte navyše, vylepšené chladenie a vyššie frekvencie oproti referenčnému návrhu je asi 20 EUR. S cenovkou 120 EUR v tejto verzii by sa nám páčila určite viac, pretože je tu napríklad staršia R7 370 s 2 GB pamäte z domácej stajne, ktorá už svoju púť v ponukách eshopov končí a dá sa zohnať za pekné ceny a ponúka o čosi vyšší výkon. A zabudnúť nesmieme ani na GeForce GTX 950, ktorú viete ešte stále zohnať za veľmi podobnú cenu, prípadne to môžete skúsiť s novšou GTX 1050. V tejto výkonnostnej kategórii je konkurencia tesná a cenové rozdiely len veľmi malé, takže závisieť bude aj od sympatií a osobných preferencií.

Ak ste občasný hráč a máte Full HD monitor, je RX 460 dobrým riešením, ale nechcite od nej nové hry pri plných detailoch a 60 FPS a v konečnom dôsledku vám bude stačiť aj verzia s 2 GB pamäte. A presne takú viete zohnať za spomínaných 120 EUR. Staršie tituly sa bez problémov zahráte, no pri tých novších alebo hardvérovo náročnejších sa budete musieť uskromniť v detailoch, na hranie sa pri Ultra kvalite to jednoducho nie je. Na karte nás potešilo zopár detailov, či už vizuálnych, ako napríklad matný plastový kryt či podsvietené logo na PCB, alebo praktických, akým je dobrý rozstup obrazových výstupov či možnosť pohodlnej výmeny a údržby ventilátorov.

 

Hodnotenie:

+ chladenie, zvýšené frekvencie, doplnkové napájanie

– vyššia cena

Zapožičal: Sapphire

Značky: