Spoločnosť Sony je u nás fixovaná ako firma zameraná na zábavu, tvorbu obrazu, je to významná filmová spoločnosť, robí aj mobily, pred časom boli aj na Slovensku dobre známe notebooky Vaio.

Sony má všetko potrebné

Produkty, ktoré Sony produkuje prichádzajú a odchádzajú. V roku 2020 Sony na svojej tlačovke na CESe predstavilo elektromobil Vision-S a nikto tomu nechcel veriť. Boli sme ho vtedy pozrieť vo výstavnom stánku a vyzeralo to celkom dobre. Samozrejme, v statickej prezentácii. Auto treba vyskúšať pri jazde, ale k tomu sa Sony na výstave nemalo. Náš odhad je, že existoval jediný kus tohto auta, ktoré si chránili ako oko v hlave a znova ho ukázali v roku 2022. Opäť na tlačovke na CESe.

Sony Vision-S 01
Sony Vision-S 01

Nový elektromobil Sony

To už ale ako odchádzajúci model, ktorý bude nahradený novinkou – na rozdiel od modelu z roku 2020 je Vision-S 02 koncipované ako SUV vozidlo. Výrobca udáva, že je to 4-kolka s výkonom 2 × 200 W pre 4 ale aj 7 cestujúcich. Jeho maximálka je 180 km/h. Reálny dojazd auta výrobca zatiaľ neuvádza.

Sony Vision S 02
SUV Sony Vision-S 02

Prezident Sony zároveň na tlačovke povedal, že o rozvoj elektromobility sa v rámci koncernu Sony bude starať novo vytvorená divízia Sony Mobility. Cieľom je urobiť z elektromobilu alebo skôr auta budúcnosti pojazdnú koncertnú sálu. Nový Vision-S vybaví OLED displejmi, zvukovou technikou, obsahom, prepojením na internet, kamerami na snímanie všetkého okolo vozidla a údajne si zahryzne aj do sveta autonómnej jazdy.

Kde sa môže Sony presadiť?

To všetko by bolo OK, keby svet okolo Sony spal a čakal na zázrak práve od tejto firmy. To sa ale nedeje. Pár hodín po tlačovke Sony sa uskutočnila prezentácia BMW a tam to nebolo o filmových ukážkach ako to bude raz vyzerať ale o konkrétnom vozidle s označením BMW iX M60. To okrem toho, že dokáže meniť farbu karosérie je vo vnútri reálne vybavené všetkou technikou, ktorú generálny riaditeľ Sony, Keniiro Jošida tak veľkolepo spomínal na svojej tlačovke.

Vnútorné vybavenie elektromobilu Sony Vision-S v druhej verzii

Autonómna jazda

Tadeto podľa nášho názoru cesta pre Sony nepôjde. Ak to myslia s elektromobilmi so značkou Sony vážne, musia presvedčiť ľudí, že majú niečo oveľa viac. Cez hudbu, pekný dizajn, kvalitné spracovanie to zrejme nepôjde. Neveríme, že by spoločnosť Sony išla cestou extra nízkej ceny, nikdy takto nepostupovala.

Sony Vision S 02
Sony Vision S 02 môže byť aj pre 7 cestujúcich

To čo by mohlo zabrať je extra dlhý dojazd, ale to na tlačovke Mercedesu pred pár dňami už zaznelo – Mercerdes má auto, ktoré na jedno nabitie (zatiaľ len teoreticky) prejde 1000 km. To, čo môže naozaj zabrať je zrovna autonómna jazda. Sony má všetky technológie na to, aby sa tak v praxi stalo naozaj k dispozícii. Musí to byť bezpečné a pohodlné riešenie, ktoré sa dá pohodlne využívať.

Sony Vision-S 02
V podstate jediný nový produkt na stánku Sony: elektromobil Sony Vision-S 02

Zdroje: vlastné, Sony, CES

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu