Európska únia rozhodla, Uber sa voči tomu nemôže odvolať.

Spoločnosť Uber sa vždy prezentovala ako platforma pre zdieľanú jazdu a to aj napriek tomu, že ponúkala rovnaké služby ako taxikári. Vodiča pre Uber však môže robiť prakticky hocikto, kto spĺňa niekoľko základných požiadaviek. Uber ponúka zväčša lepšie ceny a od svojich vodičov nevyžaduje všemožné povolenia a licencie, ktoré si musia vybaviť klasickí taxikári. Tým sa to samozrejme nepáči a proti Uberu viackrát protestovali. Aj na Slovensku, kde bol nedávno prvýkrát pokutovaný vodič Uberu, keďže „nespĺňal podmienky pre poskytovanie taxi služby„.

Časy sa však menia, minimálne v Európe. Európsky súd totiž rozhodol, že Uber je taxi služba a musí dodržiavať rovnaké zákony ako klasickí taxikári v jednotlivých európskych krajinách. Takisto musí zmeniť vzťah so svojimi vodičmi, ktorých musí po novom legálne klasifikovať ako svojich zamestnancov. Uber sa proti rozhodnutiu nemôže odvolať.

Spoločnosť okomentovala rozhodnutie slovami, že vo väčšine krajín EÚ sa nič nezmení, nakoľko tam Uber už poskytuje svoje služby v súlade s príslušnými zákonmi. Uber sa tiež vyjadril, že milióny Európanov stále nemajú prístup k službám tohto typu a plánuje komunikovať s európskymi mestami.

Doplnené 11:20: Vyjadrenie slovenského zastúpenia spoločnosti Uber v plnom znení 

Vo väčšine krajín EÚ už dnes fungujeme v súlade s legislatívou v oblasti prepravy, takže toto rozhodnutie nič nezmení. Milióny Európanov však stále nemôžu používať aplikácie ako je naša. Ako potvrdil náš nový generálny riaditeľ, služby ako je Uber je vhodné regulovať, a preto budeme aj naďalej pokračovať v dialógu naprieč európskymi mestami. V tomto prístupe budeme pokračovať, aby bol spoľahlivý odvoz na jedno kliknutie dostupný naozaj každému.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Uber: gigant na vratkých nohách

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu