Otázkou ostáva, či tie dáta dokážete zrozumiteľne využiť.

Fitbit patrí medzi najznámejších výrobcov fitness náramkov na svete. Pred pár rokmi vstúpil aj na trh s inteligentnými hodinkami a jeho model Fitbit Versa sme si počas testovania obľúbili. Ponúkal kompaktné spracovanie a rozumné funkcie. Chýbalo nám síce zabudované GPS, ale aj toho sme sa časom dočkali.

Hodinky Fitbit Sense môžeme v jednoduchosti definovať ako duchovného nástupcu radu Versa. Sense však modelový rad Versa nenahrádza – Fitbit na trh uviedol súbežne tretiu generáciu hodiniek Versa a zároveň aj novinku Sense. A oba tieto produktové rady sa budú navzájom dopĺňať. Versa 3 sú určené tradičným používateľom, ktorí hľadajú bežné funkcie. A Sense sa snaží zaujať úplne nových používateľov alebo tých, ktorí si chcú čo najpodrobnejšie sledovať svoje zdravie a životný štýl pomocou inteligentných hodiniek.

Na testovanie hodiniek Sense som sa tešil, pretože na papieri vyzerajú atraktívne – celodenné monitorovanie zdravia, 24/7 meranie tepu, pokročilé sledovanie spánku, meranie stresu, telesnej teploty, EKG… jednoducho, tieto hodinky sú doslova nabité funkciami. Niektoré z nich majú aj konkurenčné zariadenia (EKG), niektoré z nich má iba Sense (teplota) a pri niektorých sa využíva iná metodika vyhodnocovania ako v prípade konkurencie (stres). Lenže, aká je realita?

Fitbit Sense

Fitbit Sense

Na ruke ich prakticky nebudete cítiť

Fitbit Sense sú pohodlné hodinky na nosenie. Majú kompaktné rozmery a na prvý pohľad vyzerajú ako prémiová verzia modelu Versa. Vďaka tomu ich môžete pohodlne nosiť počas celého dňa a spánku a majú potenciál zaujať aj ženy – vyzerajú nežnejšie ako napr. Huawei Watch GT 2 Pro. Veď posúďte sami z fotiek, ktoré sú priložené k recenzii. AMOLED displej má uhlopriečku 1,58 palca.

Sense nemá žiadne fyzické tlačidlá, využíva iba dotykové tlačidlo, ktoré je umiestnené na ľavom boku. Subjektívne by som preferoval tradičné tlačidlo, keďže stláčanie toho dotykového je v niektorých situáciách nepohodlné. Je však možné, že Fitbit musel použiť dotykový senzor, aby mohol do oceľového rámika okolo displeja zakomponovať senzory na meranie stresu a meranie EKG. V oboch prípadoch je totiž potrebné položiť na hodinky celú dlaň (stres), resp. dva prsty v ľavom hornom a pravom spodnom rohu (EKG).

Ignorujúc trochu nepohodlné dotykové tlačidlo, používanie hodiniek je bez väčších problémov. Môžete využívať pohybové gestá a pohybom dole zobraziť notifikácie, pohybom hore aktivovať sumárnu obrazovku so zdravím a pohybom doľava listovať aplikáciami. V tomto smere je všetko tak, ako to poznáme z hodiniek Fitbit Versa.

Fitbit Sense

Fitbit Sense a dotykové tlačidlo

Základné monitorovanie zdravia/aktivity

Sense ponúka množstvo funkcií na monitorovanie zdravia a preto som túto recenziu rozdelil do dvoch častí. V aktuálnej časti, základné monitorovania zdravia/aktivity, zhodnotím funkcie, ktoré sú bežnou výbavou dnešných inteligentných hodiniek. Ostatným funkciám sa budem venovať v ďalšej časti recenzie.

Vo výbave hodiniek Sense nájdete tradičné senzory, ako sú senzor tepu, gyroskop, výškomer, senzor osvetlenia, akcelerometer a poteší aj zabudovaný čip pre GPS + GLONASS. Tieto senzory ponúkajú tradičné funkcie na monitorovanie zdravia. Hodinky dokážu automaticky detegovať aktivitu a ponúkajú funkciu automatickej pauzy pri cvičení.

Dokážu monitorovať viac ako 20 rôznych typov cvičenia, pričom vyhodnocujú aj tzv. minúty aktivity, ktoré vám ponúknu lepší prehľad o stupni vašej aktivity, ako je iba bežné počítanie krokov. Môžete s nimi aj plávať. V tomto smere nemám pripomienky.

Senzor tepu funguje pomerne spoľahlivo, hoci pri cvičení zvykne ukazovať o približne 10% vyšší tep, ako je v skutočnosti. Týka sa to najmä prechodov medzi menej a viac intenzívnymi časťami cvičenia. Drobné odchýlky oproti skutočnosti som si však všimol aj pri behaní. S hodinkami som počas testovania vykonal viacero cvičení a behov a z hľadiska presnosti ich považujem za dostatočne presné.

Fitbit Sense

Fitbit Sense počíta aj minúty aktivity. Týmto vás môže motivovať, aby ste sa viac hýbali

Za prémiovými hodinkami v tomto smere zaostávajú a aj v ich cenovej kategórii nájdete o niečo presnejšie zariadenia. Odchýlka však nie je natoľko veľká, aby som Fitbit Sense kvôli tomu zavrhol alebo nepoužíval. GPS sa v optimálnych podmienkach pripojí pomerne rýchlo, za konkurenciou od Huawei však Fitbit ešte stále zaostáva. Presnosť GPS je na dobrej úrovni.

Fitbit Sense musím pochváliť za monitorovanie spánku. Hoci má kolega Fero na túto funkciu fitness náramkov a inteligentných hodiniek svoj vlastný názor, Fitbit Sense považujem za jedny z najpresnejších hodiniek z hľadiska vyhodnocovania spánku, ktoré som za poslednú dobu používal. Počas spánku zaznamenali aj moje prebudenie sa a bdenie, ktoré iné zariadenia nezaznamenali kvôli tomu, že som len ležal a nehýbal som sa.

Takisto chválim hodnotenie kvality spánku, ktoré berie do úvahy nielen rozdelenie fáz spánku (ľahký, hlboký, REM, bdenie), ale aj ďalšie parametre, ako je kvalita dýchania či srdcový tep počas spánku. Niekedy sa totiž môže stať, že zariadenie vyhodnotí váš spánok ako dobrý a vy ste sa pritom poriadne nevyspali, pretože ste celú noc trávili neskorú večeru. Fitbit Sense dokáže zaznamenať aj takéto stavy, práve vďaka vyhodnocovaniu tepovej frekvencie počas spánku.

Fitbit Sense

Fitbit Sense

Pokročilé monitorovanie zdravia/aktivity

Nové hodinky od Fitbitu dokážu počas spánku vyhodnocovať aj okysličenie krvi SpO2. Trochu nešťastne je táto funkcia podmienená používaním špeciálneho softvérového ciferníka. Osobne by som prijal, aby som si ju mohol zapnúť/vypnúť v nastaveniach a celý čas používať ciferník, ktorý chcem. Meranie okysličenia krvi počas spánku môže teoreticky upozorniť na problémy so spánkom.

Počas spánku sa aktivuje aj nový senzor vo výbave Fitbit Sense, ktorý meria telesnú teplotu. Hodinky vám síce nepovedia konkrétne číslo, aká je vaša teplota, avšak upozornia vás na to, ako sa teplota menila počas noci. Predpoklad je, že ich budete mať na ruke prvé tri noci po sebe, aby sa získali úvodné dáta na následné vyhodnocovanie. Táto funkcia by vás mala upozorniť na prípadnú chorobu a prínosom môže byť aj pre ženy pri sledovaní ich cyklu.

Fitbit Sense

Fitbit Sense meria teplotu počas spánku

Hodinky využívajú oceľový rámik okolo displeja na meranie stresu aj EKG. V prípade stresu sa vyhodnocuje elektrodermálna aktivita a túto metódu považujem za spoľahlivejšiu na určenie stresu, ako je sledovanie odchýlok srdcového tepu – tak vyhodnocujú stres prakticky všetky ostatné náramky a hodinky.

Nevýhoda je, že meranie stresu v prípade Fitbit Sense trvá dve minúty a počas tejto doby je potrebné mať položenú dlaň na hodinkách, nerozprávať a byť v pokoji. Je zrejmé, že z hľadiska celodňového merania stresu je táto metóda nepoužiteľná.

Fitbit vyhodnocuje stres aj z hľadiska vašej „odolnosti. V rámci tejto metódy berie do úvahy vašu aktivitu, spánkový rytmus a ďalšie parametre a na základe toho zobrazuje odporúčania, ako môžete lepšie čeliť stresu. Mám však pocit, že ak je niekto prirodzene stresujúci človek, tak mu nepomôže ani 100 bodov na stupnici odolnosti voči stresu podľa Fitbitu.

Fitbit Sense

Fitbit Sense a meranie stresu

Meranie EKG je rýchle, trvá 30 sekúnd a hodinky vyhodnotia, či máte normálny rytmus alebo iregulárny, čoho príčinou by mohla byť aj choroba. Fitbit vám po meraní vygeneruje pekný PDF súbor s grafom úderov vášho srdca, ktorý môžete ukázať vášmu doktorovi. Pre aktivovanie merania EKG je potrebné nastaviť si krajinu vášho profilu na jednu z krajín, kde je služba oficiálne dostupná – ja som zvolil Česko.

Fitbit Sense toho dokážu zmerať naozaj veľa, to treba uznať. Otázkou je, ako využijete tieto dáta. EKG som si meral párkrát lebo išlo o novú funkciu, ale pochybujem, že ju budem využívať na pravidelnú kontrolu rytmu môjho srdca v týždňových či mesačných intervaloch.

Rovnako aj meranie stresu som po čase prestal manuálne vykonávať, lebo som nevidel pridanú hodnotu v samotnom testovaní. Tou pridanou hodnotou – možnože pre niekoho, môžu byť odporúčania, ako si budovať odolnosť voči stresu. Rovnako oceňujem zakomponovanie všemožných meditačných cvičení do aplikácie Fitbit.

Fitbit Sense

Fitbit Sense a meranie EKG

Inteligentné funkcie

Inteligentné funkcie hodiniek (takmer) neprekvapia. K dispozícii je zobrazovanie notifikácií z telefónu a vybaviť si môžete aj telefonický hovor pomocou zabudovaného mikrofónu a reproduktoru. Pomocou funkcie Fitbit Pay je možné bezkontaktne platiť v obchodoch a tento platobný systém podporuje aj viacero slovenských bánk.

Z praktického hľadiska ma sklamala absencia aplikácie Hudba, ktorú Fitbit z výbavy nových hodiniek vyhodil. Táto aplikácia umožnila nahrať si do hodiniek vlastné mp3 súbory a tie počúvať počas cvičenia. K dispozícii je tak iba služba Deezer, ktorá podporuje offline režim. Aplikáciu pre Fitbit hodinky má aj Spotify, avšak tá funguje iba ako diaľkové ovládanie – do hodiniek si svoje Spotify playlisty neuložíte.

Nechápem tomuto rozhodnutiu, konkurenčný Garmin podporuje offline režim pre Spotify aj Deezer a umožňuje aj uloženie vlastných mp3 súborov.

Fitbit Sense vydržia na jedno nabitie fungovať necelý týždeň. Ak si aktivujete always-on displej, výdrž sa skráti na polovicu. Nabíjanie je pomocou magnetického konektora a je rýchle a pohodlné. K dispozícii je tiež virtuálna asistentka Alexa, tú sa mi však nepodarilo aktivovať.

Fitbit Sense

Fitbit Sense

Verdikt

Fitbit Sense sú doteraz najpokročilejšie hodinky značky Fitbit a svojimi funkciami vyčnievajú aj v porovnaní s konkurenciou. Ponúkajú veľa funkcií, ktoré môžu mať potenciál pre určitú skupinu používateľov, ale osobne som počas testovania zistil, že by som sa bez nich zaobišiel a vystačil si s hodinkami Fitbit Versa 3, ktoré sa zameriavajú na bežné funkcie.

Z hľadiska vývoja technológií som si však testovanie modelu Fitbit Sense užil a ak hľadáte hodinky, ktoré vám budú merať teplotu počas spánku, upozornia vás na nezrovnalosti v rytme vášho srdca cez EKG – hoc meranie treba manuálne vykonať a ponúkajú pokročilé funkcie na manažment stresu, potom si Sense zaslúžia pozornosť.

Fitbit Sense

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kompaktné telo
  • Viaceré technologické inovácie, ktoré inde nenájdete
  • Zabudované GPS a jeho dobrá presnosť
  • Platenie cez Fitbit Pay
  • V základe sú výborným a všestranným fitness trackerom
  • Analýza spánku aj odporúčania, ako si poradiť so stresom

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Drobné odchýlky pri meraní tepu, ktorý je počas cvičenia prezentovaný ako vyšší v porovnaní so skutočnosťou
  • Trochu nepohodlné používanie dotykového tlačidla
  • Fitbit odstránil aplikáciu Hudba, svoje mp3 súbory si do hodiniek neskopírujete
  • Aplikácia Spotify ponúka obmedzenú funkcionalitu, chýba offline režim

Cena: 330 eur

Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Zapožičal: Fitbit

Technické špecifikácie:

Fitbit Sense
Typ a veľkost displeja1,58″, AMOLED
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSÁno / áno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platbyÁno
Výdrž batérieAž 6 dní
Extra funkcieDeezer offline režim, telefonovanie cez Bluetooth, meranie EKG, meranie teploty a SpO2 počas spánku, EDA meranie stresu

Prečítajte si aj:

Recenzia Fitbit Versa: Trefa do čierneho

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit