Na to, aby ste vytvorili zaujímavú fotografiu s „dlhším expozičným časom“ nepotrebujete platené aplikácie, umožňuje to aj natívna aplikácia fotoaparát.

Pojem dlhá expozícia patrí skôr do štruktúr profesionálnej fotografie, ale ani v mobilnej fotografii to už nie je úplne cudzí pojem. Špičkové (foto) smartfóny dokážu zachytiť pekné detaily, majú zaujímavé podanie farieb a peknú kresbu. Zväčša ide o výpočtovú fotografiu, ale vo výsledku to nevadí, pretože ste zachytili dôležitý okamih, ktorý vyzerá dobre a to je podstatou.

A keď už tie telefóny fotia tak pekne, tak by bola škoda sa s tvorbou mobilnej fotografie nepohrať viac a povýšiť ju na vyššiu alebo skôr kreatívnejšiu úroveň. V tomto prípade sa zameriame na fotenie iPhonom. Všetky nové a väčšina starších iPhonov má v aplikácii kamera funkciu – Live Foto, ktorá je znázornená ikonou 3 kruhov vo vrchnej lište. Po aktivácii (kliknutím na kruhy) má táto ikona žltú farbu, v neaktívnom stave je biela. Sami si určujete, kedy ju chcete/nechcete použiť.

Live Foto je funkcia, ktorá je dostupná iba v režime „foto“ a okrem samotnej snímky zachytáva aj dej pred a po kliknutí na spúšť. Celkovo sú to 3 sekundy (1,5 pred / 1,5 po). Vo výsledku to znamená, že s takouto fotkou viete ďalej pracovať a prispôsobovať ju podľa predstáv. V galérii si danú fotku otvoríte a môžete prejsť k úpravám – kliknutím na upraviť.

V spodnej lište úprav kliknete na ikonu Live Foto (tri kruhy) a následne si môžete vybrať úvodnú fotku danej sekvencie, prípadne túto sekvenciu skrátiť a pod. Trošku sa to podobá na sériové snímanie, takže si vo výsledku môžete vybrať najkrajšiu časť sekvencie a použiť ju ako klasickú fotku. Live Foto sa dá použiť aj ako pohyblivé pozadie. Toto je jedna časť úprav, tá menej zaujímavá.

Ako na dlhú expozíciu?

Zaujímavejšia časť je vo výsledku jednoduchšia na spracovanie, ale musíte mať už dopredu víziu, ako má výsledok vyzerať. Live Foto totiž ponúka aj tri efekty – slučka, odrážanie a dlhá expozícia, ktoré môžete použiť podľa potreby. Ponuku zobrazíte potiahnutím fotky dohora (v galérii), pričom sa vám zobrazia vyššie uvedené efekty, z ktorých si stačí vybrať a kreatívny záber je na svete. Prvé dva efekty, teda slučka (opakuje akciu v nepretržitom videu v časovej slučke) a odrážanie (prehrávanie zachytenej scény dopredu/dozadu – tzv. bumerang, ako ho poznáme z Instagramu) nie sú tak zaujímavé ako efekt dlhej expozície, ktorý je stredobodom tohto článku.

Efekt dlhej expozície rozostruje všetok pohyb na fotografii a statické časti scény zostávajú pekne ostré. Veľmi zjednodušené vysvetlenie, ale v tomto prípade to viac rozoberať netreba. Nemôžete si síce nastaviť expozičný čas dopredu, ale i tak sa dá s touto funkciou pekne pracovať, pričom je veľmi dôležité, aby ste mali už dopredu premyslené, ako má fotka vo výsledku vyzerať. Náhodné kliknutie nie je na tento efekt vhodné, a tiež treba dbať na to, aby bol iPhone počas tvorenia Live Foto čo najlepšie fixovaný – nádych, ruky pritlačiť k bokom a cvak J. Ak chcete byť veľmi kreatívni a tvoriť „náročnejšie“ fotky, použite statív.

Keď už máte predstavu o výsledku, tak vytvorte Live Foto a v galérii na túto fotografiu aplikujte efekt – dlhá expozícia. To je všetko – kreatívny záber je na svete. Ak sa vám to úplne nevydarilo alebo nie ste spokojní s farbami, prípadne ostrosťou, tak pokojne takúto fotku upravte priamo v galérii – nové možnosti úprav sú výborné a 80% používateľov nebude potrebovať žiadne aplikácie tretích strán.

Vo výsledku to môže vyzerať napríklad takto (pred/po)

Ak vytvoríte zaujímavú fotografiu s efektom dlhej expozície, tak sa nám s ňou kľudne pochváľte na Instagrame – TU. Najlepšie zábery prezdieľame.

Prečítajte si aj:

iPhone 11: Výborný ajfón, ale chýba mu povestná “jablčná príťažlivosť” 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE