Extrémna výdrž batérie, nízka hmotnosť a vylepšené funkcie pre ultra športovcov.

Novinka vychádza z modelu fēnix 6X Pro Solar. Na druhej strane prináša niekoľko zásadných zmien, ktoré mu pridali skutočné ultra parametre. Kompozitné telo je ľahšie, verzia z nerezovými prvkami má 72 gramov a titánová dokonca iba 58 gramov, čo je o 25% menej ako fēnix 6X Pro Solar s rovnakými rozmermi. 

Revolúcia prichádza vo výdrži batérie. Pri dennom bežnom používaní v režime smart hodiniek model Enduro vydrží až 50 dní a s pomocou solárneho dobíjania to môže byť až 65 dni. Pri typickom športovom použití so spusteným GPS v bežnom režime a využívaním optického pulzomera novinka na jedno nabitie zvládne 70 hodín. Pri využití solárnej energie sa hodinky dostanú až na 80 hodín. Pri prepnutí do režimu úspory batérie hodinky vydržia fungovať až 150 dní a s využitím solárnej energie to je 1 rok

K hardvérovému vybaveniu patrí pokročilý optický pulzomer so schopnosťou merania aj vo vode a Pulse Ox meraním saturácie kyslíka v krvi. Odľahčenie sa dotklo aj niektorých funkcií. Navigáciu v hodinkách nenájdete v mapovej forme, ale ako projekciu trasových bodov, alebo navigovanie na prednahratej trase. Zostali klasické ABS senzory, vrátane možnosti príjmu viacerých navigačných signálov (GPS, Glonass, Galileo).

Model Enduro bude čoskoro dostupný v dvoch prevedeniach:

  • Enduro Steel Grey, Ultrafit Nylon Strap za 799,99 eur
  • Enduro Carbon Grey DLC Titanium, Black Ultrafit Strap za 899,99 eur
Garmin Enduro

Garmin Enduro s nylónovým remienkom Ultrafit, Zdroj: Garmin.sk

Medzi zásadné vylepšenia patria aj nasledovné funkcie:

VO2max aj na traili

Veľa bežcov poteší novinka VO2 max pre cezpoľný beh, kedy pre meranie úrovne kardiovaskulárnej kondície už nie je potrebné behať len na trati s miernym profilom, ale aj na horskom traili s premenlivým stúpaním. Výpočet zohľadňuje aj aktuálnu aklimatizáciu bežca na teplotu a nadmorskú výšku.

ClimbPro Trail

Získate tak informácie v reálnom čase o nasledujúcich úsekoch stúpania vrátane prevýšení, sklonov, vzdialeností s manažérom stúpania na spustenej trase je teraz vylepšené o detailné informácie aj na úsekoch klesania.

Časovač odpočinku

Do hodiniek pribudla nová aplikácia na aktivitu Ultrarun, ktorá okrem iného umožňuje aj záznam prestávok strávených na občerstvovacích staniciach počas pretekov.

MTB metriky

Ultra cyklisti ocenia aj nové metriky GRIT a FLOW, ktoré hodnotia obtiažnosť a plynulosť jednotlivých jázd. Zaujímavosťou je záznam času na jednotlivých zjazdových segmentoch, aby ste mohli v budúcnosti prekonávať svoje rekordy.

Pokročilý Poradca Zotavenia

Dôležitosť regenerácie je obzvlášť dôležitá pri tréningu na extrémne výkony. Po každom tréningu vám táto funkcia odpočíta čas do úplného zotavenia. Do výpočtu započíta všetky ďalšie aktivity a údaje o strese, odpočinku a spánku. 

Odporúčané cvičenia 

Denné odporúčania na základe vášho súčasného stavu. Bežecké a cyklistické tréningy na základe aktuálnej tréningovej záťaže a tréningového stavu. 

Aktivita a Zdravie

Samozrejmosťou je aj komplexné sledovanie aktivity a zdravotných parametrov 24/7. Okrem bežných funkcií má Enduro aj funkciu exkluzívnu pre zariadenia Garmin – Body Battery dokáže merať úroveň telesnej energie, takže si viete lepšie plánovať správne chvíle na tréning a na odpočinok.

Smart funkcie a konektivita

Hodinky používajú na pripojenie k smartfónom s operačným systémom Android a iOS Bluetooth, ale disponujú aj rozhraním ANT+ a WiFi. NFC sprostredkúva bezkontaktné platby Garmin Pay. Okrem bežných upozornení na hovory, správy a soc. siete, či kalendár, prepojenie so smartfónom poskytuje aj bezpečnostné funkcie na zdieľanie polohy v reálnom čase LiveTrack a odoslanie polohy núdzovým kontaktom v prípade potreby.

Zdroj: GarminBlog

Prečítajte si aj:

Tréner Garmin: S profesionálnym trénerom až do Finále (2. časť)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.