Obľúbený rad multifunkčných športových hodiniek fēnix sa koncom augusta dočkal nového prírastku v podobe modelu fēnix 6X Pro Solar. Garmin sa aj pri tomto modeli stále drží tradičného dizajnového rukopisu a na prvý pohľad sa oproti predchádzajúcej generácii neudiali až také výrazné zmeny.

Pozorné oko si však ihneď všimne podstatne väčší 1,4-palcový farebný MIP displej s vyšším rozlíšením 280 × 280 pixelov, ktorý je teraz ešte prehľadnejší a krajší. Počas celého testovania nám displej ponúkal vynikajúce pozorovacie výsledky, a to dokonca aj na priamom slnečnom svetle, keď doslova žiaril. Displej je chránený novým špeciálnym ochranným sklom Power Glass, ktoré kombinuje solárne nabíjanie a tvrdené sklo Corning Gorilla Glass. Nový displej je obrovským prínosom pre hodinky radu fēnix.

Zabudovaný solárny panel dokáže predĺžiť výdrž batérie v závislosti od množstva prijatej slnečnej energie. Vďaka integrácii do používateľského rozhrania je možné kontrolovať, aký má solárny panel výkon. Výdrž na batériu pomocou tohto dobíjania je možné predĺžiť až o tri dni v režime smarthodiniek, alebo o 6 hodín v režime GPS. Tento prvok ocenia predovšetkým ultrašportovci.

Puzdro je vyrobené z ľahkého a odolného materiálu a konštrukcia sa celkovo posunula aj napriek malej zmene v celkovom dizajne na novú úroveň. Hodinky pôsobia oproti predchodcom hodnotnejšie, čo je vidieť predovšetkým pri precíznejšom lícovaní jednotlivých častí konštrukcie. Kovové časti sú z Titania, pričom oceľová luneta opäť vyčnieva nad ochranné sklo displeja, aby ho chránila. Luneta prešla malou zmenou dizajnu, pričom naša testovaná verzia ju mala navyše chránenú povrchovou úpravou DLC. Z minulosti vieme, že táto kombinácia materiálov znesie aj hrubšie zaobchádzanie a hodinky sú aj po dlhom používaní bez akýchkoľvek škrabancov alebo známok opotrebovania.

Pozitívnou zmenou v dizajne je aj menšia hrúbka. Tá sa zmenšila na 14,9 mm. Fēnix 6X Pro Solar sú vďaka tejto zmene veľmi pohodlné, k čom u prispieva aj hmotnosť „iba“ 83 g. Celkové rozmery zostávajú oproti predchodcom zachované, takže ani tentokrát nejde pri rozmeroch 51 × 51 mm o žiadne malé športové hodinky a sú vhodné skôr pre väčšiu ruku. Z pohľadu odolnosti Garmin vybavil najnovší model fēnix 6X Pro Solar aj vysokou odolnosťou podľa vojenského štandardu MIL-STD-810G a odolnosťou voči vode 10 ATM.

Pri pohľade na zadnú časť hodiniek je vidieť oproti predchodcom aj zmenu pri senzore na meranie tepu, ktorého rovnaké usporiadanie sme mohli prvýkrát vidieť pri prémiovom modelovom rade Garmin MARQ. Celkom nový optický pulzomer podporuje aj pokročilé meranie pulzu. S fēnix 6X Pro Solar je dokonca možné merať tep aj pri plávaní. Meranie tepu je doplnené aj o funkciu PULSE OX, ktorá pri zvýšenej aktivite zmeria okysličenie krvi. Z dlhodobého pozorovania štatistík poskytovali nové „fēnixy“ špičkové výsledky bez akéhokoľvek zaváhania.

Ovládanie hodiniek sa realizuje pomocou piatich tlačidiel. Zo stránky dizajnu sú síce zmeny veľmi pozitívne (displej) a po rokoch vítané, ale podstatné zmeny sa udiali aj v používateľskom rozhraní. To ponúka nové usporiadanie widgetov, ktoré sa už nezobrazujú zakaždým na samostatnej obrazovke, ale v zozname pod sebou. To umožňuje náhľad na viaceré zobrazované údaje naraz. Navigovanie je rýchle a logicky usporiadané, takže vyhľadávanie požadovanej funkcie je pohodlné aj v takto nadštandardne vybavených hodinkách.

Z pohľadu používateľa a predovšetkým športovca je veľmi dôležitá výdrž na jedno nabitie. Samotná správa batérie je doplnená o pokročilý manažment, ktorý dohliada na to, aby hodinky dosahovali maximálnu životnosť batérie na základe používania.

Fēnix 6X Pro Solar disponujú aj bohatými možnosťami prepojenia, či už cez Bluetooth, Wi-Fi alebo aj ANT+. Už dávnejšie sme si obľúbili používanie platieb prostredníctvom Garmin Pay a počúvanie hudby, napríklad cez službu Spotify, alebo integrovaný MP3 prehrávač. Na tento účel veľmi dobre poslúži dostatočne veľká až 32 GB vnútorná pamäť. Pokiaľ chcete zistiť aj úroveň stresu, alebo ako sa telo zregenerovalo cez noc, fēnix 6X Pro Solar ponúkajú aj takéto  informácie. Medzi ďalšie vylepšenia patrí aj funkcia na detailné sledovanie tempa PacePro. Plnohodnotné navigovanie pomocou integrovaných máp, ako aj záznam trasy je vďaka ABC snímačom a podpore navigačných systémov GPS + Glonass + Galileo veľmi presné.

Nové športové hodinky od Garminu sú dobrým spoločníkom aj v noci, kedy dokážu veľmi presne sledovať jednotlivé fázy spánku a poskytovať podrobnú a  hlavne presnú analýzu spánku. Konkurencia sa môže iba pozerať a učiť. Počas dňa hodinky ponúkajú plnú smart funkcionalitu, takže nezmeškáte žiadnu udalosť. Všetko funguje k maximálnej spokojnosti.

Samostatnou kapitolou je prepracovaná aplikácia Garmin Connect, ktorej veľmi dobre sekundujú aj ostatné aplikácie od Garminu na správu hodiniek a aj na plánovanie aktivít. Hodinky fēnix 6X Pro Solar sú najvyšším modelom novej generácie radu fēnix a momentálne sa radia k tomu najlepšiemu v oblasti multifunkčných športových hodiniek v pomere ceny a výkonu, teda ak nepočítame drahší prémiový modelový rad Garmin MARQ. Pri ňom už ale trochu „pokrivkáva“ cena. Funkčná výbava fēnix 6X Pro Solar je na veľmi vysokej úrovni, je doplnená krajším dizajnom, väčším displejom, novým používateľským prostredím a podporou solárneho nabíjania.

Garmin si v segmente športových hodiniek dlhodobo razí vlastnú cestu a vo svojom snažení je úspešný. Modelový rad fēnix patrí dlhodobo k tomu najlepšiemu, čo je na trhu dostupné. Cena hodiniek je síce vysoká, ale plne akceptovateľná. Za pokrok sa platí, no pokiaľ nepotrebujete najmodernejšie funkcie a technologické vychytávky, pokojne sa obhliadnite aj po predchodcovi v podobe modelu fēnix 5X Plus.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Nekompromisná výbava a spoľahlivosť
  • Smart funkcionalita
  • Prepracovaná aplikácia pre mobilné zariadenia
  • Nový väčší displej
  • Robustnosť a prevedenie
  • Výdrž na batériu
  • Celkom nové používateľské prostredie
  • Solárne nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Väčšie rozmery
  • Vyššia cena (zodpovedá technologickej výbave)

Cena: 949,90 € 

Zapožičal: Garmin

Prečítajte si aj:

Recenzia Garmin fēnix 5X Plus: Opäť na vrchole

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.