Tak, akčných kamier je aj na našom trhu naozaj veľa. Je tu klasika – GoPro s viacerými modelmi, Sony a TomTom majú tiež svoje riešenie a my sme sa v tomto článku sústredili na novú akčnú kameru VIRB XE. Je to osobitá kamera. Okrem videa totiž dokáže zaznamenávať aj ďalšie dáta, cez  G-Metrix. Viete teda o aktuálnej GPS pozícii, rýchlosti, nadmorskej výške, preťažení, ale s použitím doplnkových snímačov aj o tepe srdca, okolitej teplote a pod. Kamera prichádza aj s programom na strih videa, samozrejme, aj s mobilnou aplikáciou. Vo výbave je aj Bluetooth konektivita.

garmin_virb_xe_nowat

VIRB XE sa voči predchádzajúcej verzii zmenila v dizajne, a to zásadným spôsobom. Jej puzdro je vyrobené z odolnej umelej hmoty, je tu vymeniteľná batéria a kamera sa nebojí vody ani pádov na zem. Zachytený obraz je vo vysokom rozlíšení, v kvalite 1080p/60 fps. Kamera zaisťuje aj dobrú stabilizáciu obrazu založenú na gyroskope a 12 MPx fotografie s rýchlym fotením až 30 záberov za sekundu. Vďaka svojej robustnej konštrukcii má odolnosť pri ponorení do vody až do 50 metrov bez použitia ďalšieho puzdra.

Na displeji v hornej časti kamery sa zobrazujú základné údaje o kapacite batérie, pamäťovom priestore, GPS signále, ale aj nastavenom režime nakrúcania videa a rozlíšenia fotografie.

Mobilná aplikácia vám umožní zrealizovať náhľad na nakrúcanú scénu, je to zároveň aj šikovné diaľkové ovládanie. Rovnako je to možnosť okamžitého zdieľania záberov na internete. V aplikácii je aj funkcia, ktorou môžete lokalizovať stratenú kameru zvukovým signálom (pokiaľ je však v dosahu a je zapnutá). S G-Metrix máte v obraze aj animované ukazovatele a grafy so skutočne nameranými dátami, a to vyzerá veľmi efektne a dynamicky. Hlavne, ak si kameru spojíte s ďalšími snímačmi.

VIRBZhora_vyd5_nowat

Kameru je možné spojiť aj s inteligentnými hodinkami od Garminu, napr. Fénix alebo s inteligentným náramkom VivoSmart a tieto potom používať ako diaľkové ovládanie. Ku kamere existuje aj samostatné diaľkové ovládanie.

Kamera nahráva záznam na microSD kartu (do 128 GB), ktorá sa vkladá do vnútra. Rozlíšenie videa si môžete zvoliť – od 1080p/60 fps po 480p/240 fps (pre spomalené zábery). Napájanie je zabezpečené Lítiovo-polymérovým akumulátorom s kapacitou 980 mAh, tá vydrží reálne na 2-hodinový záznam. Na nabíjanie ako aj prenos dát do počítača priamo z kamery treba použiť špeciálny kábel, ktorý je v dodávke. V kamere sa z dodávky nachádza 32 GB microSD karta, okrem toho nájdete v dodávke adaptér s lepiacou páskou na rovnú plochu, na prilbu a niekoľko ďalších adaptérov. Lepiaca páska umožňuje spoľahlivo kameru prichytiť a neskôr ju (ale s námahou) dať dole a opakovane nalepiť na iné miesto. Kamera sa dá zakúpiť aj vo výbave s adaptérmi na pripojenie na auto a tiež na bicykel či vodné športy.

Prislusenstvo_HiRes_vyd5_nowat

Výborný je program Garmin VIRB Edit pre stolný počítač, ktorým zostriháte video aj s prechodovými scénami a zvukovým sprievodom. Pripojíte kameru a hneď prenesiete videá i fotky do počítača. Následne sa dá zo záznamu vybrať príslušná časť, s prechodom ju spojiť s ďalšou časťou  alebo fotkou, pridáte vrstvu s údajmi, zvuk a máte po exporte hotové video, ktoré sa dá hneď preniesť na YouTube alebo Facebook.

So strihacím programom VIRB Edit vytvoríte aj profesionálne vyzerajúce akčné video

So strihacím programom VIRB Edit vytvoríte aj profesionálne vyzerajúce akčné video

Kameru VIRB XE sme testovali na viacerých lokalitách, mali sme ju pod vodou, na bicykli, balančnom skútri, motorke i aute. Vody sa rozhodne nebojí, zachytáva efektný obraz bez efektu rybieho oka a zábery si môžete aj spomaľovať. Manuálne si môžete nastaviť ISO, bielu a ostrosť. Pozrite si aj priložené video, ktoré dokazuje kvalitu záznamu obrazu.

GarminVIRBXE-Voda_vyd5_nowat

Nevýhodou je to, že musíte so sebou nosiť napájací kábel, lebo inak kameru v teréne nemáte ako nabiť. To sa však týka takmer všetkých akčných kamier v súčasnosti. Prirodzene, medzi príslušenstvom je aj doplnková batéria, ktorá sa dá rýchlo vymeniť (25,99 EUR).

Existuje aj lacnejšia kamera VIRB X, ktorá má najvyšší režim videa 1080p/30 fps a opakovacia frekvencia rýchleho fotenia je 10 snímok za sekundu. Tiež tu nie je tak výkonná stabilizácia videa ako pri modeli XE, ale ostatné vlastnosti sú rovnaké.

Cena: VIRB XE – 399,90 EUR, VIRB X – 299,90 EUR

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.