Google Pay je na Slovensku už 2 mesiace.

Službu Google Pay využíva na Slovensku viac ako 10 tisíc používateľov, ktorí počas posledných dvoch mesiacov vykonali viac ako 105 tisíc transakcií a zaplatili za tovar či služby 2,8 milióna eur. Vyplýva to zo správy Združenia pre bankové karty, ktorému poskytli informácie všetky banky, ktoré túto službu dnes podporujú. A to Slovenská sporiteľňa, Poštová banka, J&T Banka, mBank a 365.bank. Zaujímavosťou je, že tretinu používateľov služby Google Pay tvoria klienti banky mBank.

Google Pay však čoskoro začne ponúkať aj VÚB banka. Tá sa pre Združenie pre bankové karty vyjadrila, že aj napriek vlastnej aplikácii VÚB Wave 2 Pay podporuje príchod služby Google Pay na Slovensko a v budúcnosti ju plánuje poskytovať aj pre jej platobné karty. Zvyšné slovenské banky zatiaľ záujem o Google Pay neprejavili. Služba je tiež už dostupná aj pre slovenských používateľov mobilnej banky N26. V redakcii sme si Google Pay obľúbili, dokonca sme vyskúšali aj platenie inteligentnými hodinkami.

Bezkontaktné platby zažívajú v Európe pozitívny trend. Podľa Slovenskej bankovej asociácie je na Slovensku až 97,4 percenta terminálov pripravených prijímať bezkontaktné platby. Práve tento fakt zaraďuje Slovensko medzi svetových lídrov v bezkontaktnom platení. Krajiny s podobnou penetráciou bezkontaktných terminálov sú Česko, Poľsko a Veľká Británia.

Združenie pre bankové karty polemizuje aj nad príchodom Apple Pay či Samsung Pay. Podľa odborníkov je pre túto službu naša krajina malá, keďže trhový podiel telefónov iPhone je u nás len okolo 15 percent. Niektorí však veria, že práve príchod a adaptácia Google Pay bude motivátorom aj pre ďalších hráčov. A podľa našich neoficiálnych informácií by sme sa mohli služby Apple Pay dočkať už tento rok. Jedným z dôvodov je práve výborná infraštruktúra terminálov pre bezkontaktné platby a celkový záujem Slovákov o nové technológie bezkontaktného platenia.

Zdroj: Združenie pre bankové karty

Prečítajte si aj:

Apple Pay na Slovensku? Dočkať by sme sa mali už tento rok

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit