Predstavujú vhodnú alternatívu k fitness náramkom v rovnakej cenovej kategórii.

Haylou RT sú inteligentné hodinky, ktoré ma vzhľadom na ich cenu a pre mňa doteraz neznámu značku počas testovania príjemne prekvapili. Nečakal som zázraky, avšak doteraz som nemal s lacnými hodinkami až tak dobré skúsenosti – konkurenčné hodinky v tejto cene mávajú obvykle drobné softvérové nedostatky, ktoré znižujú celkový zážitok. Haylou RT však počas môjho testovania fungovali spoľahlivo.

Hodinky ponúkajú 1,28-palcový TFT displej s rozlíšením 240 × 240 pixelov. Kvalita displeja nedosahuje úroveň moderných fitness náramkov, ako je Xiaomi Mi Band 6 či Honor Band 6, avšak pokiaľ chcete nositeľné zariadenie s dizajnom hodiniek a väčším displejom, tak v tejto cenovej kategórii to bez kompromisu nepôjde.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

S veľkým displejom

Displej hodnotím ako dobrý vzhľadom k cene. Maximálny jas je dostačujúci z hľadiska kontroly aktuálneho času, keď ste vonku počas slnečného dňa. Páčil sa mi tiež predvolený softvérový ciferník, ktorý ponúka rýchly prístup ku všetkým kľúčovým informáciám.

Displej je však trochu zrnitý, čo si všimnete najmä pri čítaní notifikácií. V tomto smere by hodinky potrebovali vyladiť softvér s dôrazom na podporu slovenčiny, pretože som si všimol čudné formátovanie textu v niektorých častiach. Pri krátkych správach si to nevšimnete a týka sa to najmä textu s diakritikou.

Hodinky momentálne nepodporujú slovenčinu a to z hľadiska používateľského rozhrania a lokalizácie aplikácie Haylou Fun. Aj hodinky aj aplikáciu som tak používal v angličtine.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Prekvapia meraním SpO2

Haylou RT majú kovové telo s dobrou odolnosťou. Dizajn neprekvapí a hoci hodinky logicky nevyzerajú tak prémiovo ako niekoľkonásobne drahšie modely, vyzerajú na pohľad pekne. Hodinky je možné ovládať dotykom, k dispozícii sú dve tlačidlá – horné tlačidlo aktivuje a vypne displej, spodné tlačidlo umožňuje rýchly prístup k monitorovaniu cvičenia.

Hodinky ponúkajú základné funkcie na monitorovanie zdravia, ktoré však v tejto cenovej kategórii nie sú samozrejmosťou. K dispozícii je celodňové monitorovanie tepu a počítanie krokov a spálených kalórií. Samozrejmosťou je základná analýza spánku, Haylou RT vyhodnocujú hlboký, ľahký spánok a dobu prebudenia.

Prekvapením pre mňa bolo meranie saturácie krvi SpO2. To je k dispozícii iba v manuálnom režime, avšak v segmente hodiniek v tejto cene to je zriedkavá funkcia.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Aplikácia Haylou Fun si zaslúži pochvalu

V mobilnej aplikácii Haylou Fun si môžete zvoliť z ponuky 22 softvérových ciferníkov alebo si vytvoriť svoj vlastný. Takisto si môžete prispôsobiť režim nerušiť, nastaviť si budík či pripomienku sedenia s pokročilými možnosťami. Hodinky je možné aktivovať pohybovým gestom a túto funkciu si v prípade potreby môžete vypnúť. Automaticky sa vypne počas aktívneho režimu nerušiť.

Haylou RT som používal v kombinácii s iPhonom. Hodinky upozornia na prichádzajúci hovor a ponúkajú pomerne nadštandardné nastavenia notifikácií v rámci iOS aplikácií.

Počítanie krokov a meranie tepu počas dňa považujem za dostatočne presné. V prípade merania tepu treba počítať s určitou odchýlkou, ktorá bola počas rýchlej chôdze na úrovni do 10 % v porovnaní s Garmin Forerunner 55. Počas časti aktivity bol údaj o tepe v prípade oboch hodiniek takmer totožný, v určitých častiach dosahoval odchýlku 5 % až 10 %.

Je mi jasné, že porovnávam hrušky s jablkami, avšak pre niekoho môže byť takéto porovnanie zaujímavé.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dobrá výdrž a odolnosť IP68

Haylou RT ponúkajú režimy behania, rýchlej chôdze, bicyklovania, všeobecného cvičenia a ďalšie. Pokiaľ spustíte monitorovanie cvičenia z hodiniek, nevyužívajú sa GPS dáta z pripojeného telefónu. Pre tento účel treba spustiť monitorovanie cvičenia priamo z aplikácie Haylou Fun. Výsledkom sú dáta o tempe, trvaní cvičenia, spálených kalóriách a rozdelenie tepu do jednotlivých zón.

Hodinky majú výdrž až 20 dní, resp. 15 dní s automatickým meraním tepu. Sú odolné voči vode na úrovni IP68 a ponúkajú systémové aplikácie, ako je predpoveď počasia, diaľkové ovládanie hudby, stopky, časovač, hľadanie telefónu či dychové cvičenia.

Haylou RT

Haylou RT. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Haylou RT sú veľmi slušne vybavené inteligentné hodinky, ktoré lákajú cenou. Za 44 eur dostanete hodinky s kvalitou konštrukciou a pekným dizajnom, prehľadnou mobilnou aplikáciou a spoľahlivou funkcionalitou.

Ak sa rozhodujete medzi týmito hodinkami a náramkom Xiaomi Mi Band 6, tak Haylou RT odporúčam používateľom, ktorí chcú nositeľné zariadenie s dizajnom hodiniek a to je pre nich prvoradé. Xiaomi Mi Band 6 má v porovnaní s týmito hodinkami navrch z hľadiska monitorovania cvičenia.

Každopádne v segmente do 50 eur patria Haylou RT medzi najlepšie inteligentné hodinky, ktoré som doteraz testoval.

Haylou RT

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kvalitná konštrukcia vzhľadom k cene
  • Intuitívna mobilná aplikácia Haylou Fun
  • Nadštandardná funkcionalita vzhľadom k cene
  • Dlhá výdrž batérie
  • Odolnosť IP68

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Chýba slovenská lokalizácia
  • Formátovanie notifikácií s diakritikou potrebuje vylepšiť
  • Pre ukladanie GPS dát je potrebné spustiť monitorovanie cvičenia z mobilnej aplikácie

Cena: 43,99 eur

Zapožičal: Smarterhome.sk

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Haylou RT
Typ a veľkost displeja1,28″, TFT, 240 × 240 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityNie / áno
Barometer / GPSNie / nie
Odolnosť voči vodeIP68
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 20 dní, resp. 15 dní s monitorovaním tepu
Extra funkciemeranie SpO2 vzhľadom na cenu hodiniek
Rozmery / hmotnosť45,5 × 45,5 × 12,4 mm / 50 gramov

Prečítajte si aj:

Veľké porovnanie slúchadiel Haylou: Ktoré si vybrať?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit