Tento disk je rozhodne najzaujímavejším modelom v našom teste.

Jeho kovové telo s mriežkovaním je zároveň vhodné na zvýšené potreby chladenia. Vo vnútri je obria kapacita otáčkového disku HDD Archival priamo od Seagate.

Vysokú kapacitu sa podarilo dosiahnuť špecializovaným typom zápisu s naukladaním dát podobne ako pri škridlách na streche. Kým štandardný zápis a čítanie prebieha na vlastnej stope, tu zápis novej mierne zasahuje do rezervy pre druhú stopu.

Nech je ako chce, vy máte k dispozícii až 8 TB dát. Na to, že je vo vnútri 3,5″ disk, je celkovo externý disk pomerne veľký. Je tu odlišná koncepcia a to najmä tým, že je použitý USB-C port. V balení je kábel s USB-C portom na oboch stranách. Nevýhodou je, že disk nebude fungovať s hocijakým USB-C portom.

Potrebujete dostatočne silný prúd s minimálnou hodnotou 1,5 A (a celkovým príkonom 7,5 W), aby sa disk rozbehol. Inak bude blikať alebo svietiť LED dióda na disku na červeno. V disku je integrovaný Li-Pol akumulátor, ktorý pomáha pri jeho rozbehu a náročnom odbere. No pravdepodobne nie dostatočne.

V každom prípade my chválime koncept takto veľkého externého disku s napájaním bez externého zdroja. Dobrá myšlienka a takéto niečo sa nám páči. Potrebujete klasický notebook s USB-C portom, na konvertibilných notebookoch (teda tablet a klávesnica zvlášť) nám totiž tento disk nefungoval. Kompatibilitu treba pred kúpou radšej preveriť.

Rýchlosťami ide o solídny disk vhodný na zálohovanie dát. USB-C je rýchle rozhranie a z disku dostanete hodnoty mierne vyššie ako pri predchádzajúcom modeli od tohto výrobcu.

Hodnotenie

+ mriežkované vyhotovenie, USB-C pripojenie, obrovská kapacita, nevyžaduje externé napájanie
– vyšší odber na USB-C porte, pozor na kompatibilitu

Cena: 389 EUR
Zapožičal: Seagate

Technické parametre:

Externý diskSeagate Innov8
Kapacita8 TB
RozhranieUSB-C
Typ diskuotáčkový, 5980 ot. / min.
Cache16 MB
Materiálhliník
Šifrovanie HDDnie
Výbava navyšeSeagate Dashboard
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]208 × 124 × 36 / 1480
ZapožičalSeagate
Cena [EUR s DPH]389
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]192,4
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]195,8
Priemerná doba odozvy [ms]21

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Seagate Backup+ Desktop: Ideálny HDD disk pre zálohu veľkých objemov dát

8.7 Špeciálny USB-C disk

Seagate Innov8 je zaujímavý disk najmä svojou kapacitou a spôsobom pripojenia. Vo vnútri je špeciálny „archivačný“ disk a na prepojenie s počítačom potrebujete USB-C konektor. V bežnom notebooku žiadny problém, konvertibilné tablety s USB-C pravdepodobne neposkytnú dostatočný prúd na jeho napájanie.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Rýchlosť 10
  • Doplnková výbava 6
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.