Verdikt

Ja ako fotograf navyknutý predsa len viac na Canon než Nikon či mirrorless modely, som už dlho nezažil pri testovaní takúto húsenkovú dráhu emócií. Najprv veľké tešenie na nové sľubné Full Frame telo, pri prvom dotyku nadšenie z hmotnosti, úchopu a ovládacích prvkov… keď tu zrazu palec nenahmatal žiadnu páčku – viacsmerový ovládač. Prečo nie je na FF tele, veď som ho mal už na staručkom 40D čo je podstatne nižšia trieda… opakoval mi môj zastavený rozum, kým si spomenul, že nebol ani na pôvodnom 6D.

To bolo prvé sklamanie, po ktorom zase prišlo nadšenie z vylepšeného zaostrovania, rýchleho cez hľadáčik aj cez obrazovku. Potom ďalšie sklamanie pri špecifikáciách videa, no hneď nato nadšenie pri jeho nakrúcaní, Dual Pixel zaostrovanie je naozaj mágia, nakrúcanie je s ním hračka. Potom prišla fáza v Lightroome, kde sa niektoré fotografie v protisvetle ukázali byť zle zaostrené, lebo som príliš veril v detekciu tváre a tá má svoje limity. Naopak, pri vyvolávaní nočných fotiek s ISO 12,800 nadšenie z veľmi slušného výstupu bez nutnosti zložito bojovať proti šumu. Asi už nemusím pokračovať – 6D Mark II nie je 5D Mark IV, veď je o 1500 lacnejší a je to poznať. Ale je to veľmi schopný fotoaparát a má svoje silné stránky, len si treba správne naladiť očakávania.

Nový Canon je tak vhodný skôr na video-blogy či rodinné videá s krásnym vzhľadom vďaka Full Frame snímaču. Jeho nevýhodou je mierna technická zaostalosť a nižšie rozlíšenie, naopak výhodou je veľmi presné zaostrenie a skutočne jednoduché, ba až pohodlné nakrúcanie. Pre najlepší dojem odporúčam do výbavy zaradiť aj mikrofón s predzosilňovačom. Ale v podstate to isté ponúkne aj Canon EOS 80D s menším snímačom a polovičnou cenou, len tá impresívna hĺbka ostrosti nebude vo videu tak plytká.

Ale čo tam po videu, veď toto je primárne fotoaparát, správne? Nuž, ani tu neočakávajte celkom profesionálny výkon. Na fotenie kritických situácií tu chýba sekundárny slot na SD kartu, veď predsa nepôjdete fotiť svadbu bez ukladania na dve karty naraz. Karty sa občas kazia, naozaj. A ani na reportážnu fotografiu by som si nebral 6D MkII, ale radšej 5D MkIV a jeho spoľahlivejšie zaostrovanie. Alebo z Canonov 7D MkII. A na profesionálne fotenie krajiniek? Taktiež radšej modely s mierne vyšším dynamickým rozsahom. Canon 6D MkII zvládne všetko, ale na každú z jednotlivých činností existuje lepší prístroj.

Jednoducho, 6D Mark II nie je určený na profi využitie, má osloviť skôr nadšencov, ktorí chcú svojim fotografiám dať krajší vzhľad Full Frame snímača, ktorí chcú točiť video pohodlne a bez učenia zložitých postupov okolo zaostrovania, strihu či úprav farieb v post produkcii. Takto ho vlastne marketuje aj samotný Canon.

Záber s ISO 1600 v slabom svetle – do hodnoty ISO 3200 u väčšiny scén nie je treba ani len premýšlať o šume.

Konkurenciu má silnú, od 3000 eur už začínajú veľmi schopné bez-zrkadlovky Sony A7R II, ktoré vyhrávajú rozlíšením 42 MPx, bezkonkurenčným dynamickým rozsahom, lepším ostrením na oko na tvári, k čomu ponúkajú aj nádherné 4K video.

Predpokladám, že Canon EOS 6D Mark II bude napriek mojim výhradám výborne predávaným fotoaparátom. Dôvod je jednoduchý – na svojej cenovej úrovni je to momentálne najlepšia Full Frame zrkadlovka. Má dotykovú výklopnú obrazovku a vynikajúci zaostrovací systém v živom náhľade cez ňu. Už to samo o sebe mu dáva jeden celkom nový režim používania navyše. Ale to nič nemení na fakte, že keby nám Canon navyše pridal 4K video, mal by v rukách víťaza. Takto možno budú majitelia 6D MkII o dva tri roky uvažovať o výmene, keď už aj ich telefóny budú zobrazovať 4K (natáčajú v ňom už dnes). A to je skôr než prejde 5 ročný životný cyklus týchto modelov do vydania nástupcu s prívlastkom Mark III. Ale aby finálne hodnotenie náhodou nevyznelo negatívne len pre sklamanie z niektorých očakávaní, je treba skončiť na dobrú nôtu: tento fotoaparát funguje výborne, produkuje krásne fotky a je radosť s ním pracovať. A to je hlavné, keď fotenie baví, vznikajú najlepšie fotky.

Cena: 2099 Eur
Zapožičal: Canon

 

1. strana: predstavenie Canon EOS 6D Mark II
2. strana: 6D Mark II ako nástroj na fotenie: zaostrovanie a živý náhľad
3. strana: 6D Mark II ako nástroj na fotenie: snímač a ďalšie funkcie
4. strana: 6D Mark II ako nástroj na video
5. strana: hodnotenie

9.1 Výborné

Najlepšia Full Frame zrkadlovka na tejto cenovej úrovni.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 9.1
  • VYHOTOVENIE 9.5
  • VÝKON 9.7
  • VIDEO 8.1
1 2 3 4 5