Smartfón Mate S je to najlepšie, čo Huawei vyrobil. Aspoň takto to vyzeralo z prezentácií firmy. Pozreli sme sa, ako je to s týmto smartfónom naozaj.

TOP_produkt_nowat

Prvý dojem z tohto telefónu je veľmi dobrý. Je to podľa firmy najvyšší model aktuálne v ponuke. Veľmi sa naň ale ponáša Honor 7. Aspoň čo sa týka štýlom vyhotovenia a najmä biometrického snímača na zadnej strane. Kým u nás sa Huawei a Honor snažia výrazne odlíšiť a oddeliť od seba, inde sú vnímané takmer ako jedna značka len s rozdielnou filozofiou.

Huawei Mate S_Colors_nowat
Huawei sme ešte pred tromi rokmi vnímali ako značku, ktorá mala low-end telefóny. No príchodom modelu P6, ktorý bol ultra tenký a na vtedajšie časy išlo o veľké prekvapenie, začal mýtus o low-endovom výrobcovi vyvracať.

Teraz je značka vnímaná ako značne inovatívna a tomu odpovedali aj nástupcovia P7 a aktuálny model P8. Kam teda zaradiť Mate , keď ešte do septembra to bol vlastne najlepší smartfón od Huawei? Podľa nás ide o dva telefóny s odlišnou koncepciou. Kým P8 ide cestou plochého dizajnu a tenkého profilu, Mate S je viac zaoblený a má mierne väčšie telo a displej. Je to teda model určený pre tých, ktorí chcú najnovšie technológie a väčšie, no stále akceptovateľné rozmery im vyhovujú. Stále totiž vnímame túto vlajkovú loď ako smartfón, phablet by sme označili niečo od 6“. Tu je uhlopriečka 5,5“ a máte viac pocit, že to je veľký telefón, nie tabletofón.

Huawei Mate S_Front Angle_nowat

Dizajn a vyhotovenie

Na dizajne si dali poriadne záležať. Huawei je doma aj vo svete uznávaná značka a vedeli, že zaujať spomedzi konkurencie nebude ľahké. Nové zariadenie vyzbrojili poriadne, vedeli však, že dizajn predáva. Dostupné budú viaceré farebné varianty, rovnako aj model s ružovým nádychom. Toto pri vlajkových lodiach nebývalo bežné. Tipujeme, že táto farba pôjde v predaji „ako teplé rožky“.

Huawei Mate S_Pink_nowat

Má unibody telo, ktoré je nádherné, žiadne preháňanie. Každý farebný variant má špeciálnu povrchovú úpravu. To znamená, že si nikdy nekupujete len strieborný alebo napríklad čierny telefón. Povrchová úprava prináša odlesky v odtieňoch danej farby. Je to veľmi efektné a navyše predná strana je čierna (v prípade čierneho modelu), no zadná je tmavosivá až strieborná. Keď ukážete druhým tento smartfón a poviete, že sa vám páči práve v tejto čiernej farbe, dozviete sa ďalšie farby, presne tak, ako sa javia ostatným pri danom osvetlení.

Boky sú tenké a prechádzajú do zaobleného tvaru. Nano SIM karta a pamäťová karta sa vkladajú cez jeden slot vľavo. Na druhej hrane sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja. Audio konektor hore, microUSB naspodu. Tu nie je žiadna zmena. Zadná strana má 13 MPix fotoaparát s miernym vystúpením z tela. Objektív je chránený kovovým lemovaním. Pod ním je čítačka prstov označená ako Fingerprint 2.0. Nechýba ani špeciálny blesk, ktorý spolu s technológiou RGBW prináša vernejšie farby na základe rozpoznania expozície okolitej scény. Samozrejmosťou je optická stabilizácia, ktorú poznáme z bežných fotoaparátov. Perličkou je zafírové sklíčko chrániace fotoaparát. V praxi skôr uvidíte škrabance na tele ako na tomto sklíčku a pre jeho vysokú odolnosť ho nájdete aj v drahších hodinkách.

Huawei Mate Edge_nowat

Na spodnej hrane sú okolo konektora dve mriežky. Reproduktor je len v jednej. Nejde teda o stereo zvuk. Na tele sú integrované tri mikrofóny a výrobca prezentuje telefón aj ako zariadenie na konferenčný hovor. Stačí ho položiť displejom nadol a mikrofóny budú zosilňovať citlivosť podľa toho, kto za stolom bude hovoriť a zosilnia hlasový signál z rozpoznanej strany.

Displej je plochý, no laserom brúsené sklo Gorilla Glass 4 je na hranách zaoblené. Vyzerá to veľmi pekne a každý si to hneď všimol.

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

9.4 Vlajková loď

Huawei Mate S je výkonný a krásny telefón. Využili sme ho na všetko, hranie hier, prezeranie webu, ako mobilnú kanceláriu a na cestách aj ako čítačku elektronických kníh. Samozrejme, toto bol mobil, s ktorým sme si neraz povedali, že vystačíme bez kompaktu.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Výbava / cena 10
  • Dodatočné funkcie 10
  • Fotografovanie 8
  • Výdrž 9
Značky:
1 2 3

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.