V Mníchove na výstave IAA sme navštívili stánok spoločnosti Huawei.

Nachádzal sa v prestížnej hale medzi takými výstavnými stánkami ako je Mercedes-Benz alebo Volkswagen a firma jasne ukázala, že v oblasti automobilových riešení predstavuje skutočného technologického lídra. Na expozícii sme strávili takmer hodinu a konštatujeme, že záujem ľudí o vystavené produkty bol obrovský. Videli sme systémy na autonómne riadenie, inteligentný kokpit alebo najmodernejší head-up displej s rozšírenou realitou.

Huawei poskytuje prvky pre komplexnú výbavu autonómnych elektromobilov
Huawei poskytuje prvky pre komplexnú výbavu autonómnych elektromobilov

Základom ovládania je Powertrain – kompaktná pohonná jednotka pre predný a zadný náhon elektromobilu. Túto jednotku dokáže Huawei ovplyvňovať tak, aby jazdy bola optimalizovaná. Zároveň poskytuje ďalšie komponenty na prevádzku Powertrainu.

Prvky autonómnej výbavy Huawei
Prvky autonómnej výbavy Huawei

Firma Huawei pri riadení automobilov využíva aj svoje skúsenosti v oblasti 5G a autonómne vozidlá dokáže na diaľku riadiť a meniť ich na super inteligentné vozidlá. Nás zaujala hlavne technológia virtuálnej reality, ktorá dokázala veľmi verne simulovať polohu vozidiel na trati, ale aj prekážok okolo autonómneho vozidla. To sa takto mohlo pohybovať k predpísanému cieľu veľmi spoľahlivo a samostatne.

Navigácia s rozšírenou realitou
Navigácia s rozšírenou realitou

Špecialisti na autonómne autá z firmy Huawei nám predstavili aj hlasové ovládanie celého auta a jeho komponentov, rôzne snímače teploty, vlhkosti, prítomnosti námrazy ale napr. aj HD mapy na detailnú navigáciu. Výsledkom je premyslený pohyb autonómneho auta založený na spracovaní veľkých dát, pričom navigácia vozidla teraz zohľadňuje dopravnú situáciu, ale aj aktuálne klimatické podmienky a tie dokáže aj predvídať.

Je zrejmé, že Huawei má v tomto smere čo povedať a plánuje IT výbavu pre automobily minimálne na 5 rokov dopredu. Čerpať môže zo svojho technologického základu, skúseností z komunikačnej technológie, ale aj výskumného potenciálu. Ako sme na stánku zistili, v tíme je mnoho ľudí z Európy, predovšetkým z Nemecka a Veľkej Británie.

Ovládanie vozidla zo systému Huawei
Ovládanie vozidla zo systému Huawei

Pri jazde v zlom počasí používa autonómne auto špeciálne senzory a rozšírenú realitu na zobrazenie informácií o chodcoch, ostatných vozidlách a prekážkach pri jazde.

Univerzálne prepojenie je HarmonyOS

Spoločnosť Huawei intenzívne pracuje na vlastnom operačnom systéme HarmonyOS a tento sa premieta aj do inteligentných automobilov. HarmonyOS je univerzálny operačný systém, ktorý sa môže použiť na rôzne zariadenia, ako je inteligentný televízor, lampa, žalúzie, inteligentné hodinky, smartfón ale aj inteligentné auto.

Kabínu vozidla, ktorá tvorila technologické centrum výstavného stánku Huawei na IAA v Mníchove je takto možné spojiť do jedného celku, práve na univerzálnom operačnom systéme.

Inteligentný kokpit. Tablet vľavo predstavuje multimediálny displej v aute, na čelnom skle sa zobrazujú navigačné povely

Takto prepojíte ľudí, vozidlá, počasie, budovy a prekážky v jazde tak, aby sa jednak pripravila optimálna trasa v danom okamihu a zároveň naplno využili multimediálne vlastnosti vozidla. Vodič môže využívať prehrávanie hudby počas jazdy, pri prestávke si môže prehrať videá či filmy.

Ide o dobré využitie stredového displeja vo vozidle, zabudovaná reproduktorová sústava, ale aj kamery vo vnútri kabíny. Okrem iného je možné automatizovať príchod majiteľa auta domov. Vtedy sa po jeho priblížení napr. automaticky otvorí brána, zažne sa svetlo na chodníkoch, zvýši teplota v domácnosti a prípadne spustí v domácnosti hudba.

Úžasný head-up displej

V kabíne takéhoto vozidla sme sedeli a na prvý pohľad vás zaujme Head-up displej s rozšírenou realitou. Ten je obrovský a veľmi dobre vidíte zobrazené údaje, pričom nemusíte dávať oči dole z trasy. V tomto prípade Huawei využíva svoje skúsenosti z optických technológií. Mali sme dojem, ako keby sme údaje sledovali na 10-palcovom tablete, ktorý máte priamo pred očami. Je to bezpečné riešenie a veľmi pohodlné na navigáciu.

Na čelné sklo sa dajú premietať aj hry pre spolujazdca
Na čelné sklo sa dajú premietať aj hry pre spolujazdca

Spolujazdec sleduje pri jazde filmy

Spolujazdec má ďalšie možnosti, keďže head-up displej s virtuálnou realitou môže využiť na multimediálne účely. Čelné sklo pred spolujazdcom sa pritom mení na full-HD displej s rozlíšením 100 PPD. Displej takto slúži na kvalitné zobrazenie videí, filmov, hranie hier, ale aj na video-hovory. Prispôsobenie existuje pre rôzne značky automobilov ako je Mercedes-Benz, BMW alebo Volvo. Z hľadiska bezpečnosti vnútorná kamera sleduje oči vodiča a ak sa začne pozerať smerom k displeju pred spolujazdcom, ihneď sa stmaví.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu