Na výstave IAA sme sa zastavili aj na stánku spoločnosti Huawei. Ako sme zistili, aktuálne je to dôležitý hráč v oblasti vývoja autonómnych vozidiel a komponentov do takýchto áut.

Na stánku sme videli systémy na autonómne riadenie, inteligentný kokpit alebo najmodernejší head-up displej s rozšírenou realitou.

Čerpá zo skúseností pri výstavbe 5G sietí

Firma Huawei pri riadení automobilov využíva aj svoje rozsiahle skúsenosti v oblasti 5G a autonómne vozidlá dokáže na diaľku riadiť. Nás zaujala hlavne technológia virtuálnej reality, ktorá dokázala veľmi verne simulovať polohu vozidiel na trati, ale aj prekážok okolo autonómneho vozidla. To sa takto spľahlivo pohybovalo k predpísanému cieľu.

Špecialisti na autonómne autá z firmy Huawei nám predstavili aj hlasové ovládanie celého auta a jeho komponentov, rôzne snímače teploty, vlhkosti, prítomnosti námrazy ale napr. aj HD mapy na detailnú navigáciu vozidla. Výsledkom je premyslený pohyb autonómneho auta založený na spracovaní veľkých dát.

Headup displej s virtuálnou realitou

V kabíne takéhoto vozidla sme sedeli a na prvý pohľad nás zaujal Head-up displej s rozšírenou realitou. Ten je obrovský a veľmi dobre vidíte zobrazené údaje, pričom nemusíte dávať oči dole z trasy. V tomto prípade Huawei využíva svoje skúsenosti z optických technológií. Mali sme dojem, ako keby sme údaje sledovali na 10-palcovom tablete, ktorý máte priamo pred očami.

Riadenie pohonu

Základom pohonu autonómneho auta od Huawei je Powertrain – kompaktná pohonná jednotka pre predný a zadný náhon elektromobilu. Túto jednotku dokáže Huawei ovplyvňovať tak, aby bola jazda optimalizovaná. Zároveň poskytuje ďalšie komponenty na prevádzku Powertrainu.

Infotainment založený na HarmonyOS

Huawei pritom rieši aj systém informačného a zábavného systému (infortainment) vo vozidle a to zariadením založenom na operačnom systéme HarmonyOS. Ako sme zistili pohyb medzi položkami menu je veľmi rýchly. Súčasťou výbavy sú aj kamery, ktoré sledujú polohu a únavu vodiča. Veľmi jednoducho sa dá spárovať takéto zariadenie s mobilným telefónom s HarmonyOS a aktualizácia infortainmentu sa realizuje cez vzduch (Over the Air).

Všetko je v cloude

Celé autonómne vozidlo od Huawei je riadené cez cloud. Do cloudu sa ukladajú údaje o prevádzke batérie, o správaní sa motora, o samotnom pohybe auta i možných závadách. Na navigáciu sa používajú naustále aktuializované HD mapy tiež uložené v cloude. Špecialitou je služba V2X teda vehicle to everything (vozidlo vo vzťahu všetkému okolo neho).

Huawei poskytuje prvky pre komplexnú výbavu autonómnych elektromobilov
Huawei poskytuje prvky pre komplexnú výbavu autonómnych elektromobilov

Huawei má už pripravené odladené hardvérové jednotky na riadenie bezpečnosti, manažment Li-Ion batérie a celkové integrálne riešenie na bezpečnú prevádzku automobilu. Všetko je v tomto prípade založené na skúsenostiach Huawei z prevádzky 5G sietí a inteligentnej komunikácii.

Z prezentácie vyplynulo, že Huawei má čo povedať pri vývoji autonómnych vozidiel.

Zdroje: Vlastné

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu