Inteligentné hodinky od Huawei podporujú slovenčinu a slovenské eSIM karty. Je tu však jedno ALE.

Hodinky Huawei Watch 3 a 3 Pro prišli na trh v lete 2021. Využívajú operačný systém HarmonyOS, ktorý však v dobe uvedenia hodiniek na trh pôsobil ako nedokončená beta verzia. Huawei počas uplynulých mesiacov usilovne odstraňoval nedostatky a vo verzii 2.0.0.216 už ide o pomerne dobre vybavené hodinky – hoci, stále platí, že ich odporúčam primárne k Huawei telefónu.

Pokiaľ kúpu hodiniek zvažujete, resp. ich vlastníte, potom vám tento článok pomôže s nastavením slovenčiny a eSIM karty. V prípade eSIM karty je potrebné počítať s určitými obmedzeniami.

Pozn. V článku spomínam pojem Huawei Watch 3 (Pro) – pod týmto pojmom mám na mysli aj základnú verziu hodiniek Huawei Watch 3 a takisto aj model Watch 3 Pro.

Huawei Watch 3 Pro a Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 Pro (vľavo) a Huawei Watch 3 (vpravo)

Ako si nastaviť slovenčinu?

Nastavenie slovenčiny je veľmi jednoduché. Stačí zaktualizovať hodinky na verziu 2.0.0.216 – po nainštalovaní aktualizácie a reštartovaní sa hodinky automaticky prepnú do slovenčiny, pokiaľ je jazyk vášho smartfónu takisto nastavený na slovenčinu.

Slovenčinu ako jazyk hodiniek si môžete zvoliť aj po ich továrenskom resetovaní. Tento krok však nie je nevyhnutné vykonať, nakoľko hodinky automaticky zmenia jazyk na základe nastavenia vášho telefónu.

Ako nastaviť eSIM kartu…

Huawei Watch 3 (Pro) boli navrhnuté, aby ste ich používali s eSIM kartou s podporou technológie OneNumber. Znamená to, že v hodinkách aj v telefóne máte jedno a to isté telefónne číslo. Problém je, že technológia OneNumber nie je vo svete príliš rozšírená a na Slovensku ju zatiaľ nepodporuje žiaden operátor.

Huawei sa preto rozhodol, že eSIM funkcionalitu v hodinkách Watch 3 (Pro) sprístupní pre všetky eSIM karty. Znamená to, že teraz môžete mať v hodinkách iné telefónne číslo ako vo vašom smartfóne. Výhoda je, že si do hodiniek načítate prakticky ľubovoľnú eSIM kartu a to aj od slovenských operátorov. Nevýhoda je, že treba počítať s určitými obmedzeniami.

Osobne som do hodiniek načítal profil eSIM kariet od Telekomu a 4ky a čitateľ Michal mi potvrdil, že jemu sa podarilo zaregistrovať eSIM od O2. Vo všetkých prípadoch prebehla registrácia eSIM karty úspešne a tá bola plne funkčná v hodinkách – bolo možné telefonovať, prijímať hovory a využívať dátové pripojenie do mobilného internetu.

Huawei Watch 3 eSIM
Huawei Watch 3 eSIM: Proces nastavenia eSIM karty

… a s akými obmedzeniami treba počítať?

Problém je, že Huawei zatiaľ neodstránil, resp. nezmenil niektoré funkcie, ktoré sú v hodinkách zakomponované s dôrazom na OneNumber funkcionalitu. V praxi to znamená, že eSIM karta a teda aj telefónne číslo v hodinkách je dostupné iba v prípade, že hodinky nie sú pripojené k telefónu cez Bluetooth.

Znamená to, že ak si do hodiniek vložíte eSIM kartu s telefónnym číslom, ktoré bežne používate, a na ktoré vám volajú iní ľudia, potom to môže spôsobiť zbytočné komplikácie – dovolajú sa vám iba v prípade, že hodinky nebudú pripojené k telefónu a teda eSIM karta bude aktívna. Ak sú hodinky pripojené k telefónu, eSIM sa automaticky vypne a dané telefónne číslo nie je dostupné – ako keby ste vypli telefón.

Huawei Watch 3 (Pro) zatiaľ neumožňujú zmeniť toto nastavenie. Neviete si teda zvoliť, aby bola eSIM funkcionalita stále aktívna a to bez ohľadu na stav pripojenia k telefónu cez Bluetooth.

Druhým obmedzením, ktoré môže byť pre niekoho viac alebo menej dôležité, je absencia podpory pre SMS správy. V praxi to znamená, že Huawei Watch 3 (Pro) nemajú aplikáciu na zobrazovanie a odosielanie SMS správ. V AppGallery síce nájdete niekoľko aplikácií tretích strán, avšak tie umožňujú iba zobrazovať správy v telefóne.

Znamená to teda, že z hodiniek Watch 3 (Pro) nie je aktuálne možné odosielať SMS správy a ani zobraziť tie, ktoré vám niekto na vaše telefónne číslo v hodinkách pošle. Nechápem, prečo je tomu tak, nakoľko aplikácia Správy môže byť prínosom aj v prípade OneNumber funkcionality.

Huawei Watch 3 eSIM
Huawei Watch 3 eSIM: Zobrazenie funkčnej eSIM karty od Telekomu a pomerne chudobné možnosti nastavenia. Mobilné dáta sa dajú zapnúť/vypnúť a to je všetko

Ako využiť eSIM funkcionalitu v Huawei Watch 3 (Pro) efektívne?

Bez ohľadu na spomenuté obmedzenia eSIM funkcionality v hodinkách Huawei Watch 3 (Pro), táto funkcia môže predstavovať pridanú hodnotu, ak ju využijete efektívne. Osobne odporúčam postupovať takým spôsobom, že si aktivujete nové telefónne číslo, ktoré bude určené iba na to, aby ste ho používali v hodinkách.

Toto telefónne číslo nebudete zdieľať so všetkými vašimi známymi a o jeho existencii budete informovať iba vašich blízkych – aby vedeli, že ho máte v hodinkách na účely telefonovania v špecifických situáciách, keď nemáte pri sebe telefón. Rovnako ho využijete na pripojenie do internetu, za predpokladu, že budete mobilnú konektivitu potrebovať.

Na tieto účely by som z ponuky slovenských operátorov osobne zvolil eSIM kartu od 4ky. Považujem to za cenovo najefektívnejšie riešenie. Kúpite si SIM kartu s novým číslom (aj cez web, TU), pričom po doručení SIM karty si aktivujete eSIM kartu cez web, TU. A tú následne načítate do hodiniek cez mobilnú aplikáciu Huawei Health (Huawei Zdravie) v telefóne.

Toto riešenie považujem za cenovo efektívne z toho hľadiska, že za minútu hovoru budete platiť 4 centy a za 1 MB prenesených dát zaplatíte 1 cent. V prípade potreby si viete aktivovať balíček GIGA s objemom 1 GB dát za 2 eurá mesačne. Tieto dáta môžete využívať v sieti 4ka a aj v národnom roamingu 4ky, v 3G sieti Orangeu. Výsledkom je riešenie s minimálnymi mesačnými nákladmi, resp. s nákladmi, ktoré zodpovedajú reálne iba tomu, čo využijete.

Huawei Watch 3 eSIM
Huawei Watch 3 eSIM: Vložená eSIM karta 4ky, test telefonovania a obmedzenie eSIM funkcionality, keď sa hodinky pripoja k telefónu. eSIM karta sa vtedy automaticky vypne, čo môže byť pre niektorých používateľov obmedzujúce. Aktuálne to nie je možné zmeniť

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit