Huawei Watch Fit ideálne dopĺňajú aktuálnu ponuku nositeľných fitness zariadení na trhu.

Huawei začal na Slovensku predávať svoje ďalšie inteligentné hodinky. Nazývajú sa Watch Fit a na prvý pohľad zaujmú dizajnom, ktorý možno definovať dvoma spôsobmi – Watch Fit sú malé inteligentné hodinky a zároveň je to veľký fitness náramok. Ktorú charakteristiku budete preferovať, to záleží iba na vás.

Hodinky (alebo náramok?) majú hmotnosť 21 gramov bez remienku, resp. 34 gramov aj s remienkom. Na ruke vám nebudú prekážať a prakticky ich nebudete ani cítiť. Je to výsledok kompaktných rozmerov, vďaka ktorým si môžu Watch Fit nájsť fanúšikov nielen medzi ženami.

Pri pohľade na spracovanie novinky od Huawei musíme uznať, že vhodne dopĺňajú aktuálnu ponuku nositeľných fitness zariadení na trhu. Predstavujú totiž optimálny medzistupeň medzi fitness náramkom a masívnejšími inteligentnými hodinkami. Ponúkajú 1,64-palcový AMOLED displej s rozlíšením 456 × 280 pixelov a dobrou čitateľnosťou na priamom slnku.

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit v strede a porovnanie s hodinkami Watch GT 2 Pro a fitness náramkom Xiaomi Mi Band 5

Veľký displej, bežecké programy aj virtuálny fitness tréner

Displej má pomerne tenké rámiky, takže pokrýva veľkú časť tela hodiniek/náramku. Vďaka tomu získate veľkú zobrazovaciu plochu a pohodlnejší prístup k informáciám o vašom cvičení či k notifikáciám z telefónu. Práve nepohodlné čítanie notifikácií na displeji fitness náramkov je jedným z ich hlavných nedostatkov a Watch Fit ho úspešne odstraňujú – na úkor toho, že sú o niečo širšie ako bežný náramok.

Huawei Watch Fit využívajú operačný systém LiteOS, ktorý je základom hodiniek radu Huawei Watch GT. Ich funkcionalita je do veľkej miery totožná a oceňujeme, že vo výbave Watch Fit hodiniek nechýba GPS a ani funkcia bežeckého trénera. Túto funkciu sme si obľúbili pri testovaní prvých Watch GT a reálne nás naučila behať. Watch Fit teda odporúčame každému, kto chce začať behávať a takýmto spôsobom napr. schudnúť – pre tento účel je určený režim Beh na spaľovanie tukov, ktorý nájdete v Cvičenie – Bežecké trasy.

Huawei v prípade Watch Fit priniesol aj úplne novú funkciu, s ktorou sme sa doteraz v Huawei hodinkách nestretli. Funkcia Cvičenie – Fitnes kurzy obsahuje 12 cvičebných programov v trvaní od 3 do 18 minút. Každý program pozostáva z niekoľkých cvičení a tie sú prezentované vo forme animácií.

Koncept je taký, že ak si chcete zacvičiť, ale neviete ako, môžete sa nechať inšpirovať hodinkami. Je to príjemná funkcia, avšak z dlhodobého hľadiska je jej prísun diskutabilný, keďže cvičenia sa nemenia. Osobne preferujeme videá s cvičeniami na YouTube alebo v aplikácii Nike Training Club, avšak niektorým začiatočníkom môžu nachvíľu postačiť aj Fitnes kurzy v hodinkách.

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit ponúka jednoduché fitness trénera – zopár programov cvičenia aj s animáciami, ako cvičiť

Funkciami sa približujú k hodinkám Huawei Watch GT 2

Čo sa ďalších funkcií týka, Watch Fit sa do veľkej miery približujú k hodinkám Watch GT 2. V praxi to znamená, že ich funkcionalita prevyšuje tradičné fitness náramky. Watch Fit dokážu merať tep 24/7, pričom využívajú inteligentný algoritmus pre šetrenie energie. Počas spusteného monitorovania cvičenia merajú tep v reálnom čase, mimo aktívneho cvičenia v pravidelných intervaloch.

Hodinky neustále merajú stres a vyhodnocujú aj kvalitu spánku. Manuálne si môžete zmerať okysličenie krvi. K dispozícii je funkcia automatického rozpoznania cvičenia pre niektoré aktivity, avšak tú sme si vypli, aby nás hodinky neotravovali s uložením chôdze. Monitorovanie cvičenia sme si vždy zapínali manuálne, keď sme šli reálne cvičiť alebo na dlhú prechádzku.

Watch Fit dokážu pokročilo monitorovať cvičenia, ako je beh, chôdza a bicyklovanie vnútri aj vonku, plávanie, orbitrek a veslovanie. Pokročilé monitorovanie berie do úvahy nielen zóny tepu, ale aj údaje zo zabudovaného GPS či parameter SWOLF v prípade plávania. Môžete si pridať aj ďalšie aktivity, avšak v ich prípade je k dispozícii iba základné monitorovanie, ktoré je založené na sledovaní tepu a vyhodnocovaní toho, v ktorej zóne srdcového tepu ste boli počas cvičenia a ako dlho.

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit majú zabudované GPS a ponúknu vám detailné štatistiky o behu

GPS senzor je pomerne presný, senzor tepu je spoľahlivý najmä počas behu

Hodinky dokážu určiť hodnotu VO2 max, tréningovú záťaž a odporučia vám aj čas na zotavenie sa z cvičenia. Informácie o záťaži a zotavení treba brať s určitou rezervou, pričom tieto hodnoty sa vzťahujú najmä na vonkajšie cvičenia, ako je beh alebo bicyklovanie. Po tréningu v posilňovni vám napr. hodinky zahlásia, že potrebujete hodinu na zotavenie, aj keď vaše svaly budú reálne potrebovať dlhšiu regeneráciu.

Oceňujeme, že Watch Fit vyhodnocujú aj účinok aeróbneho a anaeróbneho cvičenia. V porovnaní s Watch GT 2 im chýba barometer, takže nevedia zistiť výškové prevýšenie počas behu či počas chôdze – aj preto neponúkajú režim monitorovania turistiky. Presnosť GPS je pomerne dobrá, vzhľadom k cene zariadenia nemáme pripomienky. Svoj účel splní. Drobné odchýlky v meraní GPS sú štandardom, výraznejšie nedostatky sme si počas testovania nevšimli.

Čo sa snímania tepu týka, počas behania bolo meranie dostatočne presné. Pri štandardnom cvičení, kedy sa striedajú krátke časové úseky aktivity s oddychom sme si však všimli, že senzor vyhodnotil náš tep výrazne nižšie, ako tomu bolo v skutočnosti. S takýmto typom cvičenia však majú problém takmer všetky fitness náramky a hodinky v tejto cenovej kategórii (119 eur), ale aj drahšie. Niektoré konkurenčné zariadenia udávajú výrazne vyšší tep, ako je realita. Iné, to sa týka aj Watch Fit hodiniek, nám udávali nižší tep, ako bola realita.

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit

Slušná výdrž a rýchle nabíjanie

Z hľadiska inteligentných funkcií nechýba zobrazovanie notifikácií. Tie sa na displeji Watch Fit čítajú pohodlne, font textu je pomerne veľký. Na správy nie je možné reagovať, avšak minimálne máte o nich prehľad. V kombinácii s Huawei/Honor smartfónom je možné využívať funkciu vzdialenej spúšte fotoaparátu a nechýba ani ovládanie prehrávania hudby vo vašom smartfóne. Úložisko na hudbu však hodinky neponúkajú.

Watch Fit majú výdrž až 10 dní. V našom prípade sa výdrž pohybovala na úrovni jedného týždňa a niečo navyše. Oceňujeme však rýchle nabíjanie. Hodinky sa nabili výrazne rýchlejšie v porovnaní s Watch GT 2 – v priebehu polhodiny sme mali takmer plnú batériu. Nabíjanie zabezpečuje USB kábel s magnetickým konektorom.

Huawei Watch Fit

Huawei Watch Fit

Verdikt

Hodinky (alebo náramok?) Huawei Watch Fit nás zaujali a to najmä svojim kompaktným dizajnom a moderným spracovaním displeja, ale aj rozumným pomerom medzi cenou/výbavou. Hodinky potešia funkcionalitou, ale aj zabudovaným GPS a ide o dobrú voľbu pre každého, komu prekážajú malé rozmery fitness náramkov – najmä ich displeja, avšak nechcú si kupovať veľké inteligentné hodinky.

Watch Fit chválime za funkciu bežeckého trénera či celodenné monitorovanie životného štýlu. Senzor tepu môže mať mierne problémy s presnosťou počas štandardného cvičenia, to je však bežný problém tohto typu zariadení. Počas behu fungoval dostatočne spoľahlivo. Potešila nás aj dlhá výdrž a najmä rýchle nabíjanie. Cena 119 eur takisto neurazí.

Huawei Watch Fit

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kompaktný dizajn
  • Dostatočne veľký a dobre čitateľný displej
  • Atraktívny pomer cena/výbava
  • Zabudované GPS
  • Dobrá výdrž a rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Odchýlky v meraní tepu pri niektorých aktivitách
  • Nemožnosť exportovať GPS údaje cvičenia do služby Strava alebo vo forme gpx či iného súboru

Cena: 119 eur
Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Zapožičal: Huawei

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Huawei Watch Fit
Typ a veľkost displeja1,64″, AMOLED, 456 × 280 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSNie / áno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 10 dní, GPS až 12 hodín
Extra funkcieBežecké trasy, animované fitnes kurzy
Rozmery / hmotnosť46 × 30 × 10,7 mm / 31 gramov

Prečítajte si aj:

Huawei Watch GT 2: Ešte krajšie a s viac funkciami (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit