Po predstavení iOS 14 som bol nadšený z toho, kam sa posunula práca s textom v rámci mobilných zariadení. iOS 15 pridáva ďalší level!

Už prešlo „pár dní“ od momentu, kedy som do iPhonu Xr nainštaloval beta verziu systému iOS 15, ktorá má v prvom rade prekvapila tým, že telefón sa správa celkovo lepšie a svižnejšie ako s predošlou a stále oficiálnou verziou iOS 14. (Pred pár dňami vyšla nová aktualizácia – všetky informácie nájdete tu).

iOS 15

iOS 15

Práci s textom som sa venoval už niekoľkokrát a táto téma je skutočne zaujímavá, nakoľko na mobilných zariadeniach trávime množstvo času, a to nie len „hraním sa“ a strácaním času na sociálnych sieťach, ale aj reálnou prácou, v rámci ktorej je takmer vždy potrebné nejakým spôsobom pracovať s textom.

Základom je poznať všeobecné možnosti, ale ideálne je mať „v malíčku“ aj rôzne skryté a špecifické funkcie, ktoré veľmi často pomáhajú zvládať rôzne úkony podstatne rýchlejšie a efektívnejšie. Ešte pred novinkami z iOS 15 by som dal rád do pozornosti skvelé funkcie ako napr. nahradenie textu (viac nájdete v našom článku – TU), rýchle/presné presúvanie kurzora v texte dlhším podržaním prstu na klávese medzerník alebo klepnutie troma prstami na displej, následkom čoho sa zobrazí rozšírené menu, ktoré je možné využiť v rámci celého systému + rôznych aplikácií a pod.

Práca s textom v iOS 15 – dve dôležité a praktické novinky

Prvou zaujímavou novinkou je funkcia vložiť/kopírovať externý text pomocou fotoaparátu. V praxi to vyzerá tak, že podržíte prst na textovom poli, čím sa zobrazí základné menu textu a kliknete na ikonu znázorňujúcu skenovanie (viď. screenshot), čím sa automaticky otvorí fotoaparát v špeciálnom režime, v ktorom vidíte textové pole a zároveň snímate externý text, ktorý chcete kopírovať a vložiť.

Telefón automatický skenuje text, na ktorý fotoaparátom mierite a v okamžiku ho prepíše do požadovaného textového poľa. Je dobré vedieť, že prepis textu v tomto režime nie je dokonalý, nakoľko iOS nie je v každej funkcii kamarát so slovenčinou (v rámci textu a hovoreného slova), resp. s diakritikou. Avšak, v praxi to nie je až taký problém, nakoľko týmto spôsobom viete veľmi efektívne skopírovať množstvo textu, ktorý stačí následne trošku zrevidovať. Je to určite rýchlejšie, ako keby ste mali daný text prácne prepisovať.

 

Ak túto funkciu spustíte, tak systém bude automaticky spracúvať a skenovať všetok text, ktorý kamera vidí, čo nie je vždy ideálne. Dá sa to však riešiť – ak ste už funkciu vložiť text z fotoaparátu spustili a snímate nejaký text, z ktorého chcete prepísať iba určitú časť, tak stačí kliknúť na ikonu skenovania v pravom dolnom rohu (rovnaká ikona akou túto funkciu spúšťate – viď. screenshot) a kurzorom vybrať iba tú časť textu, ktorú si prajete skopírovať.

Túto výbornú funkciu využijete aj v rôznych aplikáciách, napr. vo fotkách, na ktorých je nejaká časť textu. Ako na to? V aplikácii fotky otvoríte akúkoľvek fotografiu a keď sa na nej nachádza čo i len kúsok textu, tak v pravom dolnom rohu bude v ponuke ikona skenovania, na ktorú keď kliknete, tak systém za pomoci umelej inteligencie označí všetok dostupný text, z ktorého si môžete vybrať požadovanú časť a skopírovať na ďalšie použitie. Veľmi zaujímavá funkcia, ktorú množstvo používateľov dozaista ocení – rýchle a efektívne kopírovanie externého textu, ktoré uľahčí zdĺhavé prepisovanie.

V krátkom čase po inštalácii ma zaujala inovovaná funkcia v rámci práce s kurzorom. Určite viete, že keď chcete v iOS označiť konkrétnu časť textu, tak stačí dlhšie podržať prst na kurzore a vymedzením označiť požadovanú časť. To je fajn, no nie vždy sa ten kurzor zastavil tam, kde ste si priali, čo mňa osobne dosť hnevalo a najčastejšie sa to stávalo práve vtedy, keď som potreboval rýchlo označiť a skopírovať nejaké číslo z textu a pod.

Tomu je koniec, iOS 15 prichádza z jednoduchým, no praktickým vylepšením – ak označujete nejakú časť textu, tak sa vám v rámci kurzora zobrazí malá náhľadová bublinka so zväčšením textu, po ktorom prechádzate a kurzor zostane vždy tam, kde chcete. Jednoduché, od konkurencie známe už dlhšie, no aj tak toto riešenie poteší :).

 Tešíte sa na oficiálnu verziu systému iOS 15? Ak vás zaujíma niečo konkrétne, tak pokojne zanechajte vaše otázky dole v komentároch, radi odpovieme.

 Prečítajte si aj:

Instagram: Viete ako nahrávať súbory vo vysokej kvalite?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE