Heslá/zabezpečenie sú veľmi citlivou témou, ktorú mnohí ľudia stále podceňujú a až keď prídu o cenné dáta a údaje zistia, že to bola chyba.

Ak používate slabé zabezpečenie, teda heslo v rámci akejkoľvek online služby (mail, aplikácie, banky, sociálne siete, smarthome, atď..), tak si koledujete o vážny problém, ktorý vás môže dlhodobo mrzieť. Strata citlivých osobných alebo firemných údajov nie je žiadnou srandou, čo vám potvrdí množstvo ľudí, ktorí to zažili na vlastnej koži. Za týmto problémom stojí v prevažnej väčšine jeden často podceňovaný faktor – zabezpečenie/heslo.

Password

Password

Ak používate heslo „123456“ a prídete o váš účet napr. na Instagrame, tak sa nemôžete hnevať na nikoho, iba sami na seba. A sociálne siete nie sú až tak vážnym problémom, teda pokiaľ nemáte 200 000 sledovateľov, oveľa horšie je, ak používate slabé zabezpečenie v rámci e-mailu (či už súkromného alebo firemného) a pod., kde môže potencionálny útočník získať rôzne citlivé údaje a informácie.

Predísť sa tomu dá veľmi jednoducho – používať silné kombinované heslá (písmená, číslice, znaky), ktoré sú ťažko zapamätateľné, pričom si ich zapíšete a uložíte niekde v rámci domu/bytu a pod. (ak si zapisujete heslá, tak nie na papierik, ktorý nosíte pod obalom telefónu 🙂 ). Avšak, toto je veľmi zastaralý a nepohodlný spôsob, lebo aktuálna doba nám ponúka oveľa sofistikovanejšie a lepšie riešenia. iOS vám vie počas zakladania akéhokoľvek nového konta alebo v rámci zmeny starého hesla automaticky vygenerovať špeciálne silné heslo, ktoré môžete mať uložené v rámci systému, konkrétne v sekcii heslá/kľúčenka.

Password

Password

Kedykoľvek sa budete v rámci danej služby prihlasovať, zariadenie vám môže pomôcť automaticky zadať vaše údaje (po verifikácii – FaceID/TouchID/kód). Je dobré vedieť, že informácie o vašich účtoch sú na zariadení zašifrované a spoločnosť Apple ich nevidí. To ale nie je všetko, veľmi dôležitá sekcia systému je automatické upozorňovanie na slabé heslá alebo heslá, ktoré mohli byť súčasťou rôznych únikov dát.

Svoje heslá môžete bezpečne uchovávať a dostávať upozornenia, ak sú slabé, opakovane používané alebo boli súčasťou úniku dát.

Vaše zariadenie vás môže informovať, že uložené heslo je slabé, používa sa vo viacerých účtoch alebo sa jedná o bežne používané heslo. Tieto návrhy vychádzajú zo spracovania dát, ktoré prebieha výhradne na vašom zariadení. Vaše zariadenie vás tiež môže upozorniť na heslá, ktoré mohli byť súčasťou úniku dát.

iOS

iOS – Heslá

Táto funkcia pomocou účinných šifrovacích techník pravidelne vyhľadáva deriváty vašich hesiel na zoznamoch uniknutých hesiel bezpečným a súkromným spôsobom, ktorý spoločnosti Apple neumožňuje vidieť vaše účty ani heslá. Spoločnosť Apple pošle na vaše zariadenie zoznam bežných hesiel, ktoré sa nachádzajú na zoznamoch uniknutých dát. Z vašich hesiel, ktoré sa nenašli na tomto zozname, vaše zariadenie vypočíta informácie, ktoré pošle späť spoločnosti Apple. Na ich základe potom spoločnosť Apple skontroluje, či sú vaše heslá medzi uniknutými dátami. Na tie, ktoré mohli byť súčasťou úniku dát, budete upozornení. Vaše skutočné heslá nie sú nikdy zdieľané so spoločnosťou Apple a spoločnosť Apple neuchováva informácie vypočítané z vašich hesiel. Túto funkciu môžete kedykoľvek zapnúť alebo vypnúť v nastaveniach – heslá – odporúčania na zabezpečenie.

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE