Tieto inteligentné hodinky si zaslúžia pozornosť.

Testovaniu inteligentných hodiniek sa venujem od roku 2015, od roku 2019 s nimi aktívne športujem. Rukami mi prešli desiatky zariadení a na základe mojich skúseností som pripravil tento zoznam hodiniek, ktorých kúpu by som sám zvažoval v závislosti od výšky rozpočtu. Zoznam pravidelne aktualizujem v 3 až 6-mesačných intervaloch. Dátum poslednej aktualizácie si môžete skontrolovať v nadpise článku.

Hodinky sú rozdelené do niekoľkých cenových kategórií:

Hodinky a náramky do 100 eur

Ak máte rozpočet na úrovni 50 eur, kúpte si radšej fitnes náramok:

  • výborne poslúži Xiaomi Smart Band 8 alebo Huawei Band 8
  • pokiaľ máte smartfón od Samsungu, dobrou voľbou je Samsung Galaxy Fit3, avšak jeho cena je mierne nad 50 eur
  • pokiaľ chcete náramok so zabudovaným GPS, odporúčam Xiaomi Smart Band 8 Pro. Ten stojí 74,90 eur, avšak ponúka najväčší displej spomedzi spomenutých náramkov, takže pre niekoho môže ísť o výbornú a lacnejšiu náhradu za hodinky

V kategórii do 100 eur sa už dá nájsť zopár zaujímavých kúskov, avšak, pokiaľ je to možné, odporučil by som navýšiť rozpočet aspoň na 150 eur. V danej cenovej kategórii už kúpite hodinky, ktoré majú novšie a presnejšie senzory a často aj viac funkcií.

Redmi Watch 4 (94 eur)

Redmi Watch 4 sú najnovšie ľahké, kompaktné a slušne vybavené hodinky v cene do 100 eur. Ponúkajú pekný hranatý dizajn, dobrú konštrukciu, takmer 2-palcový AMOLED displej, GPS senzor, výdrž až 20 dní a kompatibilitu s Androidom a iOS. Ak je to možné a vyžadujete o niečo lepšie funkcie, zvážil by som príplatok 20 až 30 eur a kúpil by som si hodinky Amazfit Active.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte rozpočet stanovený do 100 eur a chcete moderné smart hodinky s dobrou presnosťou merania GPS a tepu (vzhľadom na cenu), dlhou výdržou batérie a dostatočne dobrým monitorovaním cvičenia
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete okrúhle hodinky, resp. hodinky s pokročilejšími funkciami

Dátum uvedenia na trh: január 2024

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Hodinky do 200 eur

Kategória do 200 eur je bohatšia a obsahuje viacero zaujímavých ašpirantov. V tejto cenovej kategórii nájdete už aj hodinky so systémom Wear OS – Samsung Galaxy Watch či nové Xiaomi Watch 2.

Amazfit Active (od 116 eur)

Amazfit Active sú štýlové hranaté hodinky s AMOLED displejom. Ponúkajú dobrú výbavu zdravotných, športových a inteligentných funkcií, ako je Bluetooth telefonovanie či vernostné karty. Hodinky merajú aj variabilitu srdcového tepu počas noci a vyhodnocujú vašu regeneráciu, čo je v tejto cenovej kategórii zriedkavá funkcia. Hodinky môžu byť atraktívne pre ženy vďaka ich dizajnu a farebným verziám.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak hľadáte pomerne lacné smart hodinky pre ženu, resp. preferujete hranatý dizajn
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete s hodinkami platiť alebo vyžadujete okrúhly dizajn

Dátum uvedenia na trh: november 2023

Xiaomi Watch S3 (139 eur)

Xiaomi Watch S3 sú najnovšie hodinky s okrúhlym displejom v cene do 150 eur. Od konca februára 2024 sú v predaji na Slovensku, takže ak hľadáte nové a lacné okrúhle smart hodinky, Watch S3 môžu byť dobrou voľbou.

Xiaomi Watch S3 ponúkajú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov. Hodinky majú hliníkové puzdro a oceľovú lunetu. Zaujímavou vlastnosťou je, že umožňujú vymeniť lunetu okolo displeja. Tá sa magneticky prichytí k puzdru hodiniek, vďaka čomu je jej výmena rýchla a pohodlná. Odolnosť voči vode je na úrovni 5 ATM.

Hodinky majú celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a analýzu spánku, ktorá využíva nový zlepšený algoritmus. K dispozícii je viac ako 150 športových režimov, dvojpásmové GPS a nový režim s pokročilým vyhodnocovaním štatistík počas lyžovania. Xiaomi sa chváli aj zlepšeným senzorom tepu.

Watch S3 využívajú systém HyperOS, vďaka čomu ponúkajú výdrž až 15 dní. To, či majú bezkontaktné platby, zatiaľ neviem potvrdiť. Čakám na ich zapožičanie na recenziu.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete lacné a moderné smart hodinky s okrúhlym displejom a dlhou výdržou
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete pokročilé inteligentné funkcie

Dátum uvedenia na trh: február 2024

TIP REDAKCIE: Samsung Galaxy Watch4 (Classic), Galaxy Watch5 (Pro), Galaxy Watch6 (Classic) (od 140 eur)

Galaxy Watch5 sú najlepšie Wear OS hodinky za rok 2022 a sú dobre použiteľné aj v roku 2024. Majú totožný procesor, RAM a úložisko ako Galaxy Watch4, avšak ponúkajú odolnejšie ochranné sklíčko (zafírové), majú o trošku dlhšiu výdrž a disponujú rýchlym nabíjaním. Takisto majú o niečo lepšie senzory a navyše majú senzor teploty. V porovnaní s Galaxy Watch4 ponúknu o rok dlhšiu softvérovú podporu.

Hodinky Galaxy Watch (od 4. generácie a novšie) naplno využívajú potenciál Android telefónov a ponúkajú zážitok, ktorý sa približuje prepojeniu iPhone + Apple Watch. Zároveň ponúkajú pokročilé funkcie na monitorovanie zdravia. Unikátom je meranie tlaku či analýza BMI a merajú aj EKG – iba kvôli týmto funkciám by som si však Samsung hodinky nekupoval. Je to skôr príjemný bonus navyše ako dôvod na ich kúpu.

Galaxy Watch4 kúpite už za cenu od 140 eur. Osobne by som si priplatil za piatu alebo šiestu generáciu, pokiaľ ich zoženiete v cene okolo 200 – 220 eur. Ak chcete najnovšie hodinky, kúpte si Galaxy Watch6. Tá prináša rýchlejší procesor a jasnejší displej. A ak chcete Galaxy Watch s najlepšou výdržou, kúpte si Galaxy Watch5 Pro. Tie stoja okolo 310 eur.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte Android telefón s Google službami a chcete naplno využiť funkcie na prepojenie hodiniek s telefónom, resp. si chcete hodinkami merať tlak či EKG
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás bude iritovať každodenné nabíjanie hodiniek, resp. vyžadujete pokročilé športové funkcie a presnejšie GPS

Dátum uvedenia na trh: leto 2021 (Galaxy Watch4), leto 2022 (Galaxy Watch5), leto 2023 (Galaxy Watch6)

TIP REDAKCIE: Xiaomi Watch 2 (189 eur)

Xiaomi Watch 2 sú cenovo najatraktívnejšie hodinky so systémom Wear OS, ktoré sú od konca februára 2024 v predaji na Slovensku. Kúpite ich za 189 eur a za túto cenu ponúkajú bezkonkurenčný pomer cena/výbava.

Vo výbave majú štýlový dizajn, hliníkové puzdro, 1,43-palcový AMOLED displej a najmä rýchly procesor Snapdragon W5+ Gen 1 v kombinácii s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Vo výbave je aj dvojpásmové GPS.

Watch 2 sú lacnejšou verziou hodiniek Xiaomi Watch 2 Pro, ktorých cena začína na úrovni 230 eur. Niektorým používateľom môže základný model vyhovovať viac z hľadiska ceny a dizajnu. Bohužiaľ, hodinky zatiaľ neponúkajú slovenskú lokalizáciu.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte Android telefón s Google službami a chcete naplno využiť funkcie na prepojenie hodiniek s telefónom, pričom hľadáte najlacnejšie riešenie
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás bude iritovať nabíjanie hodiniek každého 1,5 dňa, resp. vyžadujete pokročilé zdravotné a športové funkcie

Dátum uvedenia na trh: február 2024

Amazfit T-Rex 2 (od 190 eur)

T-Rex 2 sú odolné hodinky značky Amazfit a pravdepodobne najlepšie odolné hodinky na trhu v cene do 200 eur. Ponúkajú výborný AMOLED displej a atraktívny pomer cena/odolnosť/výbava. Hodinky spĺňajú 15 vojenských štandardov, majú odolnosťou voči vode na úrovni 10 ATM a prežijú extrémne teploty. Výhodou je výborná výdrž na jedno nabitie.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak hľadáte hodinky s nadštandardnou odolnosťou a AMOLED displejom za čo najlepšiu cenu. Plusové body dávam za presné dvojpásmové meranie GPS
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete s hodinkami platiť alebo telefonovať

Dátum uvedenia na trh: júl 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Hodinky do 300 eur

V cene do 300 eur nájdete ďalšie inteligentné hodinky a konečne aj Apple Watch.

Huawei Watch GT 4 (od 216 eur)

Huawei Watch GT 4 sú najnovšie hodinky značky Huawei a atraktívne sú najmä pomerom cena/dizajn. Hodinky sú dostupné vo viacerých prevedeniach, pričom ich veľkou výhodou je, že ponúkajú aj tradičný ženský dizajn. Hodiniek s takýmto spracovaním nie je na trhu veľa.

Ignorujúc dizajn, ktorý je hlavným lákadlom, ponúkajú Watch GT 4 štandardné inteligentné, zdravotné a športové funkcie. Vo výsledku tak ide o hodinky, ktoré z hľadiska funkcionality výraznejšie nevyčnievajú na trhu, avšak majú dlhú výdrž batérie a pekne vyzerajú. Niektorých ľudí to môže zaujať.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete pekné hodinky s tradičným mužským alebo ženským dizajnom a dobrou výdržou
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vyžadujete bezkontaktné platby

Dátum uvedenia na trh: september 2023

TIP REDAKCIE: Amazfit Balance (od 220 eur)

Amazfit Balance sú najnovšie hodinky značky Amazfit a ide o najlepšie lifestylové hodinky tohto výrobcu za posledné roky. Balance sú nástupcom obľúbenej série Amazfit GTR, pričom opäť o niečo zdokonalili dizajn a vo verzii s nylonovým remienkom vyzerajú skvelo. Amazfit vybavil hodinky novým senzorom tepu 5. generácie, ktorý ponúka aj meranie teploty a dokáže vyhodnotiť variabilitu srdcového tepu počas noci.

K dispozícii sú tiež bezkontaktné platby cez Zepp Pay, Bluetooth telefonovanie, vernostné karty, hlasové poznámky a úložisko na hudbu. Nechýba ani dvojpásmové GPS a funkcia virtuálneho trénera, ktorý vám každý deň generuje tréningy s odporúčanou intenzitou. Najnovšie pribudli aj offline mapy. S tými od Garminu sa síce nemôžu porovnávať, ale je to fajn funkcia a v tejto cene nevídaná.

Amazfit Balance považujem za aktuálne najlepšie smart hodinky s dlhou výdržou z hľadiska pomeru cena/funkcie v cene do 250 eur.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete štýlové hodinky s pokročilými zdravotnými a športovými funkciami, bezkontaktnými platbami a Bluetooth telefonovaním
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vyžadujete podporu offline hudby cez Spotify či Deezer

Dátum uvedenia na trh: september 2023

Xiaomi Watch 2 Pro (od 230 eur)

Xiaomi Watch 2 Pro sú hodinky so systémom Wear OS, ktoré sú od konca októbra 2023 v predaji aj na Slovensku. Ponúkajú elegantný dizajn, 1,43-palcový AMOLED displej a najmä rýchly procesor Snapdragon W5+ Gen 1 v kombinácii s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Vo výbave je dvojpásmové GPS a k dispozícii je aj verzia s podporou eSIM za cenu iba 230 eur.

Xiaomi Watch 2 Pro sú atraktívna a cenovo dostupnejšia alternatíva k hodinkám Samsung Galaxy Watch6 (Classic) a TicWatch Pro 5. Bohužiaľ zatiaľ neponúkajú slovenskú lokalizáciu a obsahujú niekoľko drobných chybičiek v systéme Wear OS. Xiaomi ich postupne odstraňuje.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte Android telefón s Google službami a chcete naplno využiť funkcie na prepojenie hodiniek s telefónom, resp. si chcete Wear OS hodinky s podporou eSIM
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás bude iritovať nabíjanie hodiniek každého 1,5 dňa, resp. vyžadujete pokročilé zdravotné a športové funkcie

Dátum uvedenia na trh: október 2023

COROS Pace 3 (249 eur)

Tieto hodinky som netestoval, avšak ide o ľahké hodinky na behanie a športovanie. Na slovenský trh sa dostanú v novembri 2023 a z hľadiska pomeru cena/výbava ide o výbornú alternatívu ku Garmin Forerunner 255. Pokiaľ teda chcete ušetriť pár eur, alebo vám Garmin nevyhovuje, alebo chcete vyskúšať niečo nové, COROS Pace 3 je aktuálne najlepšia voľba v cene do 250 eur.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete ľahké a kompaktné hodinky na športovanie a behanie a nechcete Garmin
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete bezkontaktné platby a/alebo podporu pre Spotify

Dátum uvedenia na trh: september 2023

COROS Pace 3Zdroj: COROS
COROS Pace 3

Garmin Vivoactive 5 (od 259 eur)

Garmin Vivoactive 5 sú najlacnejšie Garmin hodinky, ktoré stoja za pozornosť, ak chcete lacné a štýlové hodinky s AMOLED displejom a dobrou výbavou zdravotných funkcií. Hodinky merajú zdriemnutia a dávajú vám spätnú väzbu k vášmu spánku ako aj k aktivitám, ktoré vykonávate počas dňa.

Zjednodušene povedané, Vivoactive 5 sú lacnejšie Garmin Venu 3 bez funkcie telefonovania. Dostupné sú vo viacerých farbách a v kompaktnej veľkosti s 1,2-palcovým displejom, vďaka čomu môžu byť atraktívne pre ženy, ktoré chcú Garmin hodinky a nevyžadujú pokročilé tréningové a športové funkcie.

Vivoactive 5 potešia aj slušnou výdržou batérie (11 dní), úložiskom na hudbu a bezkontaktnými platbami.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak vás zaujali Garmin Venu 3, ale hľadáte lacnejšiu alternatívu
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vyžadujete Bluetooth telefonovanie alebo pokročilé športové a tréningové funkcie

Dátum uvedenia na trh: september 2023

Apple Watch SE 2. generácie (od 269 eur)

Pokiaľ používate iPhone a nechcete iné hodinky ako Apple Watch, model Watch SE predstavuje cenovo najdostupnejšie riešenie. Tieto hodinky poskytujú pokročilé prepojenie s telefónom, bezkonkurenčnú podporu aplikácií tretích strán a inteligentné funkcie. Treba však počítať s obmedzenou výdržou batérie, ktorá sa v závislosti od vášho používania bude pohybovať na úrovni 1 až 1,5 dňa. Pokiaľ vás zaujali Apple Watch SE, uistite sa, že si kúpite ich 2. generáciu, ktorá je v predaji od jesene 2022.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete Apple Watch a Apple Watch 7 či 8 sú mimo vášho rozpočtu
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás bude iritovať každodenné nabíjanie hodiniek, resp. vyžadujete pokročilé funkcie drahších Apple Watch, ako je Always-on displej či meranie EKG

Dátum uvedenia na trh: jeseň 2022

Garmin Forerunner 165 (od 279 eur)

Garmin Forerunner 165 sú hodinky, na ktoré čakali mnohí používatelia. Ponúkajú AMOLED displej a športové funkcie v cene do 300 eur. Forerunner 165 sú alternatívou k hodinkám Forerunner 255 a Vivoactive 5.

Z tejto trojice si vyberajte na základe preferencií displeja a funkcií. Forerunner 255 majú v cene do 300 eur najlepší pomer cena/funkcie aj v roku 2024, avšak niektorí ľudia chcú AMOLED displej. V takom prípade je k dispozícii Forerunner 165 s väčším počtom športových funkcií alebo Vivoactive 5 ako lifestylovejšie hodinky.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete najlacnejšie ľahké a kompaktné hodinky na športovanie s AMOLED displejom
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám vadí AMOLED displej alebo chcete pokročilé funkcie, ako je Tréningový stav

Dátum uvedenia na trh: február 2024

TicWatch Pro 5 (od 289 eur)

TicWatch Pro 5 sú Wear OS hodinky, ktoré predstavujú zaujímajú alternatívu k hodinkám Samsung Galaxy Watch a Xiaomi Watch 2 (Pro). Hodinky potešia výdržou, ktorá je najlepšia na trhu v segmente Wear OS. Je to dané tým, že vo výbave majú dva displeje, medzi ktorými sa prepínajú. Počas používania Wear OS systému je aktívny AMOLED displej, v režime always-on sa používa FSTN displej, ktorý pripomína tradičné digitálne hodinky.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte Android telefón s Google službami, chcete naplno využiť funkcie na prepojenie hodiniek s telefónom a hľadáte Wear OS hodinky s najlepšou výdržou
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete najnovšiu verziu systému Wear OS čo najskôr, resp. vám bude vadiť nabíjanie hodiniek každé 3-4 dni

Dátum uvedenia na trh: máj 2023

OnePlus Watch 2 (od 299 eur)

OnePlus Watch 2 sú hodinky so systémom Wear OS, ktoré sľubujú nadštandardnú výdrž na úrovni až 100 hodín. Hodinky zaujmú dizajnom a ponúkajú príjemnú cenu, ktorá je aktuálne na úrovni 299 eur, avšak od 4. marca 2024 sa zvýši na 329 eur.

Hodinky majú elegantný dizajn so zafírovým sklíčkom a telom z nehrdzavejúcej ocele. Vo výbave majú tradičné zdravotné funkcie, viac ako 100 športových režimov a dvojpásmové GPS.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete moderné hodinky s Wear OS a nadštandardnou výdržou alebo hľadáte alternatívu k Samsung či Xiaomi hodinkám
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak máte iPhone

Dátum uvedenia na trh: marec 2024

TIP REDAKCIE: Garmin Forerunner 255 (od 299 eur)

Garmin Forerunner 255 lákajú ľahkým a kompaktným spracovaním a neustále zapnutým transflexným displejom, s ktorým sa vonku pohodlnejšie cvičí, ak si chcete pravidelne kontrolovať informácie na displeji. Ich silnou stránkou je špičková výbava z hľadiska zdravotných, športových aj tréningových Garmin funkcií. Vo výbave je tiež dvojpásmové GPS.

Forerunner 255 vedia analyzovať tréning, dávať denné odporúčania na bežecké a cyklistické cvičenia a zároveň vás navigovať vďaka možnosti importovať si trasy do hodiniek. Z hľadiska pomeru cena/funkcie ide o najvýhodnejšie športové Garmin hodinky, ktoré sú aktuálne v predaji. Platí to aj na začiatku roka 2024.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete ľahké a kompaktné hodinky na športovanie a to bez ohľadu na to, či je beh váš primárny šport alebo nie. Forerunner 255 sú podľa mňa aktuálne najlepšie Garmin hodinky z hľadiska pomeru cena/výbava Garmin funkcií a zároveň sú to najlacnejšie Garmin hodinky s dvojpásmovým GPS
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak chcete dotykový alebo AMOLED displej, resp. hodinky nechcete na športovanie

Dátum uvedenia na trh: jún 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Hodinky do 400 eur

V kategórii do 400 eur sa prevažne nachádzajú väčšie a pokročilejšie modely hodiniek, o ktorých som už písal.

Pixel Watch 2 (od 399 eur)

Pixel Watch 2 sú Wear OS hodinky s najlepšími zdravotnými funkciami, nakoľko využívajú technológie značky Fitbit. Ich nevýhodou sú menšie rozmery, dostupné sú iba v jednej veľkosti s 1,2-palcovým AMOLED displejom. Hodinky sa oficiálne na Slovensku nepredávajú, avšak niektorí predajcovia ich k nám dovážajú. Záujemcovia si ich môžu objednať z nemeckého Amazonu alebo kúpiť od ostatných ľudí cez Bazoš, kde sa dajú zohnať za cenu do 300 eur. Dôvod je ten, že Google ich rozdával k predobjednávkam telefónu Pixel 8 Pro.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete Wear OS hodinky s najlepšími zdravotnými funkciami a/alebo priamo od Googlu
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak hľadáte väčšie hodinky alebo vás bude iritovať nabíjanie hodiniek každý deň

Dátum uvedenia na trh: október 2023

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Hodinky do 500 eur

V cenovej kategórii do 500 eur sa nachádzajú hodinky, ktoré sú zväčša určené špecifickým používateľom. Hodinky z tejto kategórie si obvykle kupujú používatelia, ktorí sú nároční a vedia, čo chcú.

TIP REDAKCIE: Apple Watch 9 (od 429 eur)

Apple Watch 9 sú najnovšie Apple Watch, ktoré v porovnaní s predchádzajúcou generáciou prinášajú jasnejší displej a rýchlejší procesor. Spoločne s drahšími Apple Watch Ultra 2 ide o najlepšie hodinky k iPhonu, ak vyžadujete najlepšie inteligentné funkcie a prepojenie s telefónom na trhu.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak máte iPhone, vyžadujete pokročilé inteligentné funkcie a zároveň aj presné meranie tepu a GPS a chcete lepší zážitok z používania hodiniek Apple Watch, ako ponúka model SE 2. generácie
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás nebaví nabíjanie hodiniek každý deň alebo ak máte Android telefón

Dátum uvedenia na trh: september 2023

Garmin Forerunner 265 (od 439 eur)

Pokiaľ máte rozpočet do 500 eur a chcete bežecké Garmin hodinky s AMOLED displejom, najlepšou voľbou budú Garmin Forerunner 265. Dostupné sú v dvoch veľkostiach a ide o výbornú voľbu pre každého, kto chce Garmin hodinky na športovanie, avšak preferuje AMOLED displej a nevyhovujú mu obmedzenia tréningových funkcií v prípade hodiniek Garmin Venu.

Forerunner 265 sú lepšie vybavené hodinky ako Forerunner 255, nakoľko ponúkajú aj funkciu Pripravenosť na tréning a Klávesové skratky. Okrem toho majú spomenutý jasný AMOLED displej, ktorý bude pre niekoho hlavným lákadlom.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete Garmin hodinky na behanie alebo športovanie a vyžadujete AMOLED displej, resp. ak chcete najlacnejšie Garmin hodinky s AMOLED displejom a prakticky všetkými tréningovými funkciami (s výnimkou funkcie Real-Time Stamina)
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vyžadujete od hodiniek aj offline mapy (v takom prípade si treba priplatiť za Forerunner 965)

Dátum uvedenia na trh: marec 2023

Suunto Race (od 449 eur)

Suunto Race sú najnovšie športové hodinky značky Suunto, ktoré prišli na trh v októbri 2023. Hodinky predstavujú zlepšenú verziu modelu Suunto Vertical (tie prišli na trh v máji 2023), avšak s AMOLED displejom a pár funkciami navyše. Suunto sa tak pridalo do segmentu ostatných výrobcov športových hodiniek, ako je Garmin či Polar, ktorí kladú čoraz väčší dôraz na AMOLED displeje vo svojich športových hodinkách.

Suunto Race som testoval a z hľadiska pomeru dizajnu a funkcií ide o zaujímavú voľbu k všemožným Garmin a Polar hodinkám. Je cítiť, že Suunto sa chce vrátiť späť do prvej ligy a hodinky Race majú čo ponúknuť. Detaily si prečítate v mojej recenzii.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete najnovšie športové Suunto hodinky alebo hľadáte hodinky s najlepším pomer cena/odolná konštrukcia a športové funkcie
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám vadí AMOLED displej

Dátum uvedenia na trh: október 2023

Garmin Venu 3 (od 449 eur)

Garmin Venu 3 sú nástupca úspešných a obľúbených Venu 2. Dostupné sú v dvoch veľkostiach a majú až 1,4-palcový AMOLED displej. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou zaujmú najmä novými funkciami, ako je Bluetooth telefonovanie (to bolo pôvodne dostupné iba vo verzii Venu 2 Plus), zaznamenávanie zdriemnutí a spánkový koučing, ktorý vám dáva rady, ako lepšie spať.

Hodinky dostali do výbavy aj funkcie Ranné hlásenie a Stav HRV, takže merajú variabilitu srdcového tepu počas noci. Novinkou je lepšia analýza cvičení a zobrazovanie obrázkov a fotografií v notifikáciách, ktoré sa zrkadlia z pripojeného telefónu. K dispozícii je aj meranie EKG, avšak táto funkcia nie je oficiálne dostupná na Slovensku. Dá sa to obísť.

Garmin Venu 3 ponúkajú aj najnovší senzor tepu Garmin Elevate 5. generácie, s ktorým prišli na trh hodinky Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2) a jednopásmový GPS multi-GNSS čip. Výdrž batérie dosahuje až 14 dní.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete najnovšie lifestylové Garmin hodinky s pekným dizajnom pre zdravý životný štýl a vyžadujete funkciu Bluetooth telefonovania
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vyžadujete od hodiniek offline mapy (v takom prípade si treba priplatiť za Forerunner 965) alebo chcete pokročilé športové a tréningové funkcie (Forerunner 265 alebo 965)

Dátum uvedenia na trh: september 2023

TIP REDAKCIE: Garmin Forerunner 955 / Forerunner 965 (od 459 eur / 599 eur)

Forerunner 955 a Forerunner 965 sú najlepšie bežecké a športové hodinky v portfóliu značky Garmin s ľahkou konštrukciou vďaka plastovému puzdru. Z hľadiska funkcionality sú prakticky identické ako Fénix 7 a Epix 2, avšak neponúkajú tak pokročilú odolnosť. Na druhej strane sú cenovo dostupnejšie a majú dvojpásmové GPS. Forerunner 955 majú 1,3-palcový transflexný displej. Forerunner 965 majú 1,4-palcový AMOLED displej, avšak sú značne drahšie a do 500 eur sa s nimi nezmestíte.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete prémiové Garmin hodinky so všetkými funkciami v športovej ľahšej verzii
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám prekáža plastové šasi

Dátum uvedenia na trh: jún 2022 (Forerunner 955), marec 2023 (Forerunner 965)

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Hodinky nad 500 eur

TIP REDAKCIE: Garmin Fénix 7 / Epix 2 (od 528 eur / od 599 eur)

Garmin Fénix 7 sú prémiové outdoorové hodinky, ktoré vynikajú kvalitou spracovania, pokročilými funkciami na športovanie a takisto špičkovou analýzou vašej aktivity a pokročilými zdravotnými funkciami. Potešia aj mapovými podkladmi, ktoré máte uložené priamo v hodinkách, podporou solárneho nabíjania a výbornou výdržou. Hodinky sú dostupné vo verzii s transflexným displejom v troch veľkostiach (Fénix 7, 7S a 7X), resp. s AMOLED displejom (Epix 2) v jednej veľkosti a bez podpory solárneho nabíjania.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete prémiové Garmin hodinky so všetkými funkciami v rámci ekosystému Garmin hodiniek a mapovými podkladmi priamo v hodinkách
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám prekážajú hrubšie, resp. ťažšie hodinky

Dátum uvedenia na trh: január 2022

Polar Vantage V3 (od 569 eur)

Polar Vantage V3 sú najnovšie prémiové hodinky značky Polar. Na trh prišli koncom októbra 2023. Netestoval som ich, avšak pri pohľade na ich špecifikácie je zrejmé, že ide o výborne vybavené hodinky, ktoré majú všetky moderné technológie a potešia aj offline mapami. Podobne ako ostatní výrobcovia športových hodiniek, aj Polar použil v tomto modeli AMOLED displej. Zdá sa, že ide o trend roka 2023.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete najnovšie športové Polar hodinky
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám vadí AMOLED displej

Dátum uvedenia na trh: október 2023

TIP REDAKCIE: Apple Watch Ultra 2 (od 829 eur)

Apple Watch Ultra 2 sú presne také hodinky, aké by ste očakávali – sú to väčšie, odolnejšie, drahšie a luxusnejšie Apple Watch s najlepšou možnou výdržou batérie. Pokiaľ vám nevyhovuje dizajn základného modelu, resp. chcete veľké Apple Watch, model Ultra je výborná voľba. Len teda, priplatíte si za ne.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete tie najlepšie, najväčšie, najodolnejšie Apple Watch na trhu, resp. Apple Watch, ktoré netreba nabíjať každý deň
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vás nebaví nabíjanie hodiniek každý 2-3 deň, resp. nevyužijete úplný potenciál inteligentných funkcií, ktoré Apple Watch ponúkajú

Dátum uvedenia na trh: september 2023

TIP REDAKCIE: Garmin Fénix 7 Pro / Epix Pro (Gen 2) (od 839 eur / 949 eur)

Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2) sú najnovšie outdoorové hodinky od Garminu, ktoré prišli na trh na konci mája 2023. V porovnaní so základnými modelmi prinášajú najmä nový a presnejší optický senzor tepu a zabudované LED svetlo vo všetkých veľkostiach. V prípade Epix Pro (Gen 2) je novinkou, že sú dostupné vo všetkých troch veľkostiach. K dispozícii je aj meranie EKG, avšak táto funkcia nie je oficiálne dostupná na Slovensku. Dá sa to obísť.

Z praktického hľadiska, ak cvičíte s hrudným pásom, resp. nevyžadujete najnovší senzor tepu v zápästí, môže byť cenovo výhodnejšou voľbou kúpa základných modelov, ktoré medzičasom zlacneli a sú teraz výrazne lacnejšie. Pokiaľ chcete to najnovšie a najlepšie od Garminu, Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2) je tá správna voľba.

  • Tieto hodinky si kúpte, ak chcete najnovšie a najlepšie Garmin hodinky na trhu
  • Tieto hodinky si nekúpte, ak vám prekážajú hrubšie, resp. ťažšie hodinky, resp. ak máte obmedzený rozpočet (vtedy môžu byť rozumnejšou voľbou základné modely)

Dátum uvedenia na trh: máj 2023

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Nenašli ste v zozname hodinky, ktoré ste hľadali?

Zoznam hodiniek, ktoré odporúčam, zostavujem primárne na základe mojich skúseností z ich testovania. V určitých prípadoch dávam do pozornosti aj niektoré hodinky, ktoré som priamo netestoval, avšak vzhľadom na moje skúsenosti s danou značkou, alebo na ich hodnotenie zahraničnými médiami, by som ich zobral do užšieho výberu. Takisto uvádzam dátum vydania jednotlivých hodiniek, aby ste si vedeli spraviť prehľad o tom, aké sú nové/staré a ich približnú cenu k dátumu poslednej aktualizácie článku.

Pokiaľ ste v zozname nenašli inteligentné hodinky, ktoré ste hľadali, kliknite na názov značky v zozname nižšie a zobrazia sa vám všetky články na FITIT.sk o produktoch danej značky. Medzi článkami by ste mali nájsť aspoň novinku o uvedení daných hodiniek na trh, prípadne aj recenziu.

Všetky moje recenzie si môžete prečítať TU. Moje videorecenzie nájdete TU. Hodinky (až na výnimky) testujem dva týždne až jeden mesiac a následne ich vraciam výrobcovi, ktorý mi ich zapožičal na test.

Pokiaľ by ste mali akékoľvek otázky, pošlite mi email na roman@touchit.sk alebo napíšte komentár pod článok – či už pod tento článok alebo pod iný, v ktorom píšem o konkrétnych hodinkách alebo technológiách. Komentáre čítam a reagujem na ne.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit