Lenovo je už so svojimi smartfónmi dobre etablované na Slovensku. Svedčia o tom aj počty predaných mobilov tejto značky u jednotlivých operátorov. Základom úspechu je jednak povedomie značky zdedené od vynikajúcich notebookov ThinkPad, ale aj šírka ponuky a cenová politika firmy na Slovensku. Lenovo na Slovensku predalo zatiaľ 115 000 smatfónov (VIBE Z2 Pro 7200 kusov, VIBE X2 3600 kusov). Veľa si spoločnosť sľubuje od rady A svojich telefónov, napr. A5000 za 145 Eur, A6000 za 155 Eur a A7000 za 169 Eur. Slovensko bude prvá krajina, kam sa dostane telefón A6000 s 2 GB RAM a 16 GB priestor za 165 Eur. 

Aktuálne ale na náš trh prichádza Lenovo VIBE Shot, čo je smartfón vychádzajúci z toho, že telefón ľudia radi používajú na fotenie a okamžité zdieľanie fotiek na internete. Lenovo VIBE Shot predstavil na tlačovej konferencii v Bratislave produktový manažér tejto značky, Marek Tóth.

VibeShotMarek

Marek Tóth práve predstavuje telefón Lenovo VIBE Shot

Podľa jeho slov je hlavná pozornosť výrobcov sústredená na fotoaparát, tento rok sa totiž urobí viac fotiek ako kedy bolo urobených doteraz na filme. Lenovo VIBE Shot je v cene 399 Eur a tak ho treba chápať ako telefón strednej triedy s najlepším pomerom cena/výkon. Prichádza v troch farbách – biela (dostupná oddnes), červená a tmavá (obe dostupné od druhého septembrového týždňa). Marek Tóth uviedol, že tento telefón je remeselne najlepšie spracovaný Lenovo telefón doteraz. Aj  ľudia, ktorí si môžu dovoliť oveľa drahší telefón, siahnu práve po tomto modeli.

VibeShotFarby

Ide o smartfón s uhlopriečkou IPS displeja 5 palcov. Rozlíšenie obrazovky je 1920 × 1080 bodov (441 ppi). Displej aj spodná časť telefónu sú chránené sklom Gorilla glass 3. Podporuje dve SIM karty formátu microSIM a k tomu aj microSD kartu do 128 GB.

S hmotnosťou 143 gramov a hrúbkou 7,78 mm sa dá pohodlne nosiť vo vrecku nohavíc. Batéria má kapacitu 3000 mAh a bez problémov s ňou prežijete náročný pracovný deň alebo celý víkend. Batériu nie je možné používateľsky vyberať, nabíjanie prázdnej batérie trvá asi 3,5 hodiny. Súčasťou dodávky je nabíjačka, ktorá má výstupný prúd 1,5 A.

LenovoVSProdukt-24

Súčasťou dodávky je okrem telefónu a nabíjačky aj prepojovací USB kábel a slúchadlá, všetko v bielej farbe. Rám telefónu je čisto kovový a odolný. Práve preto tento telefón určite nie je najľahší. Na dolnom rohu sa nachádza držiak na bezpečnostnú šnúrku. Jej použitie určite odporúčame, aby vám telefón nespadol alebo vám ho niekto neukradol.

Ako to býva u Lenova zvykom, v balení je aj plastový zadný kryt a fólia na predný displej. Kryt zásadným spôsobom nemení dizajn tohto telefónu, mierne ho rozširuje.

Lenovo VIBE Shot aktuálne využíva Android 5.1 s Lenovo nadstavbou, ktorá zjednodušuje používanie tohto systému. Kapacita pamäte je 32 GB, kapacita RAM je 3 GB. Vo výbave je osemjadrový procesor Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 (štvorjadrový 1,7 GHz Cortex-A53 a štvorjadrový 1,0 GHz Cortex-A53).

LenovoVIBEShotInfoHlavnou časťou výbavy je však 16 MPx zadný fotoaparát s LED bleskom s F2.2, ktorý je možné ovládať aj manuálne. Tento umožňuje aj optickú stabilizáciu obrazu. Je tu šesťčlenná šošovka, telefón nevystupuje z telefónu a je pokrytý zafírovým sklíčkom. Vynikajúcou vlastnosťou je šnúrka na telefón, ktorá umožňuje jeho pohodlné a bezpečné držanie.

VibeShotSnurka

Používateľ si môže prepínačom na hornej strane vybrať jednoduché fotenie s tým, že má k dispozícii aj hardvérové tlačidlo spúšte. Zaostrovanie je infračervené, nie laserové. Spúšť je dvojpolohová, prvé stlačenie predstavuje zaostrovanie a druhé stlačenie je samotná realizácia fotografie. Spúšťou fotoaparátu cez jej dlhé držanie telefón zapne a zrealizuje fotografiu. Hardvérový prepínač je veľmi dobre realizovaný a odolný.

LenovoVSProdukt-10

Po prepnutí prepínača do režimu Pro môžete fotografovať s tým, že si manuálne vyberáte zaostrenie, dobu expozície, ISO alebo nastavenie bielej. Rovnako sa dá vybrať z vopred predvolených režimov – HDR, panoráma, zaostrenie na hlavný objekt s rozostretým pozadím a pod. Vždy sú k dispozícii aj ďalšie voľby.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 MPx, využiť môžete aj režim širokej – panoramatickej selfie fotografie. Telefón podporuje napr. FM rádio, súčasťou dodávky je aj výborná navigácia Route66, diagnostický program, ilustrovaný používateľský návod a pod.

Lenovo VIBE Shot sa pri prevádzke dobre drží v ruke, veľmi sa nám páčila možnosť používania dvoch SIM kariet. V prvej pozícii sme mali dátovú kartu pre 4G a telefonovanie a v druhej kartu len pre telefonovanie. Na vyberanie držiaku pre karty ako aj pre microSD kartu je potrebné použiť dodávaný špendlík, resp. použiť niečo iné, podobného tvaru. Najviac sme, ale, využívali tento telefón na fotografovanie a to v režime Pro.

Lenovo VIBE Shot má možnosť meniť témy, potiahnutím prsta zhora sa objaví možnosť nastavenia telefónu a potiahnutím prsta zospodu má zase ďalšie možnosti na prispôsobenie vzhľadu displeja.

Fotografovali sme v režime HDR, čo dáva zaujímavé výsledky a to aj pri fotografovaní v protisvetle

Rovnako sme fotografovali aj pri zníženej viditeľnosti, v týchto prípadoch je lepšie použiť statív.

Ďalšie fotky sme realizovali na bratislavskom hrade a vyskúšali sme opäť fotenie v režime HDR/Mesto. Treba uznať, že niektoré fotografie vyzerajú umelecky, ale možno by bolo treba ubrať zo sýtosti farieb. Stačí potom jednoduchá úprava napr. v programe Zoner Photo Studio a fotky budú vyzerať prirodzenejšie.

Vyskúšali sme tiež  tvorbu panorámy. Tá sa dá realizovať len v režime fotoaparátu Portrét, pritom pohybujeme fotoaparátom okolo seba. Niektoré zo záberov sú naozaj pozoruhodné.

Na záver tu máme ešte fotografiu so zaostreným popredím a rozostretým pozadím

LenovoVIBEShot-19V telefóne nájdete aj kompas, snímač priblíženia, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, GPS a A-GPS a telefón podporuje sieť LTE.

Cena telefónu je 399 Eur, bude v predaji on-line a u všetkých partnerov firmy Lenovo na Slovensku.

LenovoVSProdukt-20

Telefón prichádza v úhľadnej škatuľke, na telefóne sú nalepené fólie označujúce rôzne identifikácie tohto modelu.

LenovoVSProdukt-19Celkovo ho hodnotíme ako šikovný smartfón, s ktorým je radosť fotiť. Oceňujeme dva sloty pre SIM karty + microSD kartu, dostatočnú kapacitu batérie a prirodzene možnosť manuálneho režimu fotografovania. Priali by sme si navyše mať možnosť nastavenia clony, čo však zatiaľ žiadny smartfón na slovenskom trhu neponúka. Cenu považujeme za adekvátnu funkčnej a materiálovej výbave ako aj postaveniu výrobcu.

Telefón na tlačovej konferencii prezentoval aj Peter Frolo, ktorý je profesionálny fotograf a prezentoval zaujímavé fotky realizované týmto smartfónom. Poukázal na možnosť manuálneho nastavenia a tiež na netradičné fotografie, ktoré s ním dosiahol.

Peter Foto prezentuje výsledky svojej práce s telef=onom Lenovo VIBE Shot

Peter Foto prezentuje výsledky svojej práce s telefónom Lenovo VIBE Shot

Pozrite si aj video, na ktorom sme tento telefón predstavili ešte vo februári tohto roka na výstave MWC v Barcelone

9.3 Výborný pomer Výkon/Cena

Šikovný telefón s vynikajúcim fotoparátom

  • Dizajn 9
  • Funkčná výbava 8
  • Kvalita fotoaparátu 10
  • Pomer výkon/cena 10
Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.