Tesne pred uzávierkou sme do redakcie dostali na test aj televízor LG 55UF950. Je to aktuálne najvyšší rad 4K televízorov od tejto spoločnosti a používali sme ho na sledovanie televízneho vysielania počas finálového hokejového zápasu, vyskúšali sme prenos obrazu zo smartfónu na TV, ale aj na prehrávanie 4K videí, ktoré sme mali k dispozícii.

LG_UF950_VLavo_nowat

Tento televízor používa technológiu vylepšeného farebného spektra Color Prime. Je tu použité úplne nové LED podsvietenie a vylepšený farebný filter. To všetko si všimnete na prvý pohľad, hneď po zapnutí tohto televízora. Hlavne, ak máte možnosť porovnať obraz s predchádzajúcim radom televízorov LG. Podľa výrobcu je tu o 20 až 30 % širšia farebná škála. Celkovo sú farby na tomto televízore žiarivejšie a viac zodpovedajú skutočnosti ako tomu bolo v minulosti.

Súčasťou tohto TV je podpora kodeku H.265 HEC a máte tak istotu, že ak sa v budúcnosti objaví vysielanie (satelitné alebo terestriálne) v 4K rozlíšení, vy ho budete môcť sledovať.

Z hľadiska inteligentnej výbavy, prichádza LG 55UF950 so systémom webOS 2.0. Ten je výrazne jednoduchší, prehľadnejší a hlavne rýchlejší ako pôvodný systém webOS. Výhodou je, že nijako nezasahuje do sledovania bežného televízneho vysielania. Hlavne, pri nastavení napr. režimu obrazu či zvuku, neprekrýva väčšiu časť obrazovky, ale umožňuje sledovať obraz takmer nerušene i počas výberu správneho nastavenia. Páčilo sa nám aj intuitívne úvodné nastavenie televízora, ktoré sprevádza sympatický krtko.

Takto sa vám zobrazí menu webOS 2.0

Takto sa vám zobrazí menu webOS 2.0

Medzi aplikáciami sme našli napr. YouTube a to s podporou kodeku VP9, teda 4K videá na tomto serveri nie sú problém. Okrem toho sú tu aplikácie pre Filmbox, TopFun, VOYO, HBO GO. Jednoducho, všetko, čo sa pre nelineárne sledovanie hodí. Majiteľ LG Ultra HD televízora pritom dostáva službu FilmBox Live až na rok zadarmo. A tu je relatívne široká ponuka filmov a dokumentov aj v pôvodnej 4K kvalite, a tak sa dá využiť potenciál 4K televízorov už teraz. Filmy sú tu vysielané s českým dabingom. Ponuka na FilmBox platí pri nákupe televízora do 31. augusta 2015.

S ďalšou aplikačnou výbavou sa dajú bezdrôtovo prepojiť napr. smartfóny či tablety od LG s televízorom, na zobrazenie napr. fotografií.

Po zvukovej stránke sa tu využíva technológia od Harman Kardon s celkom efektnými basovými zložkami. Režim zvuku (ako aj obrazu) sa dá ľahko vyberať. Ak však chcete naozaj priestorový zvuk, treba na to externý systém. Na zadnej strane nájdete 3 USB porty, 3 HDMI porty, k dispozícii je DVB-T/T2, káblový a satelitný tuner, k tomu aj čítačka pre kódovacie karty k satelitnej TV.

Súčasťou dodávky je dvojica pasívnych 3D okuliarov a skúšali sme aj zobrazenie v tomto režime. Je fajn, že LG okuliare sú ľahké a nepotrebujú batériu. Celkovo je však 3D zobrazenie v televízoroch skôr na ústupe. Využiť sa dá aj MultiView – teda zobrazenie odlišného obsahu na televízore pre rôznych divákov. To môžete použiť napr. pri hrách.

Zobraziť sa dajú aj ďalšie informácie o obraze

Zobraziť sa dajú aj ďalšie informácie o obraze

Podstatné je, že tento televízor má v sebe algoritmus na prepočet nižšieho rozlíšenia na 4K, a tak môžete sledovať ľubovoľný obsah vo vyššom rozlíšení a nemusíte mať na to nasadené žiadne pomôcky. Ďalej sme v dodávke našli aj nové diaľkové ovládanie Magic Remote. To sa vám bude páčiť hlavne pri ovládaní zobrazenia webových stránok, keďže pomocou ukazovateľa, podobného počítačovej myši, si veľmi ľahko vyberáte príslušné voľby.

Webový prehliadač sa dá dobre využiť hlavne s novým diaľkovým ovládačom

Webový prehliadač sa dá dobre využiť hlavne s novým diaľkovým ovládačom

Celkovo hodnotíme novú vlajkovú loď od LG v oblasti televízorov pozitívne. Televízor poskytuje kvalitný obraz plný farieb, páčila sa nám rýchlosť inteligentného systému na platforme webOS 2.0 a tiež spolupráca s lokálnym poskytovateľom obsahu. Televízor existuje v 65 a 55-palcovom vyhotovení a môže byť vybavený aj odlišným podstavcom.

Cena: 3499 EUR
Zapožičal: LG Electronic

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.