O tomto súbore ste možno ešte nepočuli. Je dôležitým prostredníkom na priradenie názvov hostiteľov (napríklad webových adries) k IP adresám.

Súbor nájdete v adresári C:WindowsSystem32driversetc. Na jeho úpravy je potrebný prístup administrátora. To nebude problém, ak váš účet disponuje takýmito oprávneniami. Základný súbor má veľkosť do 1 kB. Jeho základná konfigurácia vyzerá takto:

# 127.0.0.1 localhost # ::1 localhost

Ide o komentáre, vy však môžete do neho pridať ďalšie riadky a tým oznámiť sieťovým protokolom adresy, ktoré majú viesť na vybrané IP. Pointa tohto súboru je, že sa dá využiť aj zneužiť. Aj preto jeho integritu chránia antivírusové programy. Využiť súbor vo svoj prospech môžete vtedy, keď chcete na počítači zablokovať nejakú WWW adresu.

Napríklad prístup na vybrané stránky s nevhodným obsahom. Vtedy do nového riadka zadáte 127.0.0.1 www.facebook.com a váš počítač sa nebude môcť na túto stránku pripojiť. Prehliadač vráti chybové hlásenie.

Samozrejme na to, aby ste kompletne eliminovali pripojenie na FB, budete musieť zadať viac adries. Napríklad fbcdn.net, m.facebook.com, static.ak.fbcdn.net atď. No a takisto môžete do záznamu uviesť verzie pre IPv6, vtedy by nový riadok pre tento záznam vyzeral takto:

::1 www.facebook.com.

Súbor sa dá zneužiť na presmerovanie k škodlivým webom. Stačí zadať inú IP k danej adrese. Takisto sa ale dodnes používa na obídenie nelegálnej aktivácie hier a programov.

Programy, ktoré majú nastavený on-line registračný proces by sa tak nemohli spojiť so serverom. Záznamy vkladáte ručne alebo použijete modifikovaný hosts súbor, ktorý býva k nelegálnej kópii programu pripojený. Súbor nesie informácie o mnohých aktivačných serveroch, spravidla je záznam na niekoľko riadkov, aby sa pokryli všetky alternatívy.

Naopak, do tohto súboru môžete nahliadnuť aj preventívne a zistiť, či tam nie je nejaký záznam navyše. Pre bežného používateľa je dôležité, aby zostal súbor prázdny, resp. tak ako ho Microsoft pripravil.

Firemní používatelia môžu mať špecifické nastavenia. Spravidla sa ale nerobia cez súbor hosts, ale vo firewalle, ktorý máte nastavený od firemného administrátora

Prečítajte si aj:

Nová verzia Windows 10 bude potrebovať viac miesta na disku

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.