Malý reproduktor od Sony zvládne viac ako sa na prvý pohľad zdá.

Nie je to len reproduktor, ale aj dizajnový doplnok k počítaču alebo smartfónu. Na výber je päť farebných vyhotovení. Model X11 podporuje párovanie s druhým reproduktorom, čím si vytvoríte stereofónny zvuk. Otázkou je opäť, kde získate dva takéto reproduktory. Pretože kupovať ich dvakrát na stereo zvuk nie je podľa náš vhodné. V cenovej relácii okolo 160 eur, avšak na internete aj o 40 eur lacnejšie, sa už obzeráte po inom type reproduktora.

sony_srs_x11_blk_ultra_portable_compact_1118974_web2016_8_nowat

Poďme na jeho možnosti. Je vskutku univerzálny a okrem hudby poslúži aj na telefonovanie. Párovanie so smartfónom je vďaka NFC nadmieru jednoduché. Stačí priložiť telefón na hornú stranu kocky a pripojenie prebehne do niekoľkých sekúnd. Na hornej strane sú aj ovládacie prvky. Tlačidlo na zapnutie a telefonovanie je doplnené o súpravu tlačidiel na ovládanie hlasitosti. Reproduktor sa dá prepojiť so zariadeniami aj cez vstupný audiokonektor na zadnej strane. Tu sa zároveň nabíja cez microUSB konektor. Integrovaný akumulátor umožní prehrávanie do 12 hodín prehrávania hudby.

Po zvukovej stránke sa nedá porovnávať s väčšími reproduktormi. Tento model je potrebné vnímať inak. Je naozaj dobre prenosný, má dlhú výdrž a zároveň nie je príliš obmedzovaný kvalitou výstupu. Má 45 mm menič a duálne pasívne žiariče. Basy sú nad pomery tela silné, no zároveň mierne tvrdé. Výšky sú detailné, stredy len mierne zaostávajú.

Hodnotenie:

+ tvar, ovládanie, zvukový prejav
– menej dynamické basy

Cena: 86 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Verdikt

Sony SRS-X11 je celkovo podarený reproduktor. Nami uvedená cena je oficiálna, akú odporúča Sony. Avšak spravidla ho kúpite o tretinu lacnejšie. Aj napriek miernym výčitkám k basom a stredom sa nám reproduktor páčil nielen po dizajnovej, ale aj zvukovej stránke.

Prehľad parametrov a hodnotenia testovaného reproduktora:

Označenie reproduktora / Technické parametreSony SRS-X11
Typ1.0
Celkový výkon RMS [W]10
Frekvenčný rozsah [Hz]150 ÷ 20 000
Aux ináno
Bluetootháno
Výstup na slúchadlánie
NFCáno
Telefonovanieáno
Slot na microSD kartunemá
Ovládaniehlasitosť, hovory
Výdrž na akumulátor [hod.]12
Vyhotovenieplast / kov
Hodnotenie Výsledky
Kvalita zvuku4/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]86

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, ako súčasť veľkého testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Mini a maxi reproduktory: Panasonic SC-RB5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.