Smartfón, ktorý vydrží na jedno nabitie až tri dni.

Moto g9 power má 6000 mAh batériu. To znamená, že sa naozaj nemusíte obmedzovať a využívať ho naplno. To znamená pozeranie filmov, fotenie, surfovanie na webe bez obáva zo spotrebovanej energie.

Keď ho budete používať, povedzme bežne, vydrží vám na jedno nabitie dva dni. No a ak sa chcete dostať ešte ďalej a ide vám prioritne o výdrž, máte možnosť využiť všetky finesy, ktoré tento telefón ponúka.

Šetríme energiu

Systém sám o sebe je navrhnutý tak, aby mal minimálne nároky na batériu. Výrobca použil čistý Android s jeho miernou modifikáciou, ktorú nazval My UX a pridal rokmi overené Moto doplnky. Toto je zostava, ktorá je užitočná z pohľadu praktického používania telefónu.

Zároveň to ale nie je prebujnená nadstavba, ktorá by mala vysokú spotrebu energie a bola náročná na procesorový výkon. S dostatočne výkonným ale úsporným CPU Snapdragon 662 a displejom v HD+ verzii je to najlepšia možná kombinácia.

Vy získavate smartfón, ktorý sa dá naozaj dobre používať a zároveň vždy, keď ho používať nebudete, bude pokles energie skutočne zanedbateľný. To preverili naše praktické testy.

Energia efektívne

Ďalšou záležitosťou je použiť funkcie, ktoré má systém zabudované a šetria energiu. Jednou z nich je aplikovať na aplikácie a systém režim Adaptívny výkon. Ten nebol v predvolenom nastavení zapnutý. Systém ako taký ho pri takto veľkej batérii nevyžaduje, no odporúčame ho zapnúť. Najmä z pohľadu výkonu a úspory energie.

Údaje o využívaní batérie nájdete v nastaveniach telefónu. Tu nájdete funkciu Adaptácia batérie, ktorá sa stará o obmedzovanie nepoužívaných aplikácií. Netreba sa obávať zmeškaných notifikácií. Aplikácie, ktoré používate, obmedzované nebudú a vy budete dostávať notifikácie vždy, keď do aplikácie príde nový obsah.

Dá sa ísť ešte o krok ďalej a aktivovať Šetrič batérie. Ten zmení motív na tmavý, pozastaví prijímanie dát aplikáciami, pokým ich nezobrazíte na obrazovke a ukončí činnosť aplikácií na pozadí. Práve posledné dve funkcie majú najvýraznejší vplyv na šetrenie energie.

Prepnutie na tmavý režim neprinesie veľkú úsporu, telefón nemá OLED displej ale IPS a tu premena bielej témy na tmavé rozhranie nie je tak energeticky výrazná, ako u organických displejov.

Prečítajte si aj:

motorola moto g9 power: 3 dni na jedno nabitie so 6000 mAh batériou

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.