Trendom posledných pár rokov je obmieňať telefón takmer každý rok. Vďaka tomu sa na bazári dá kúpiť kvalitné zariadenie v skvelom stave. No nie vždy.

Poznáte to – váš starý telefón už pomaly dosluhuje. Je zodratý, nefunguje riadne nabíjací konektor, možno máte aj sklo prasknuté… Logickým vyústením je kúpa nového telefónu. Avšak ani to peňaženka nedovolí, resp. za obdobnú sumu, akú by ste investovali do strednej triedy, si môžete kúpiť na bazári vlajkovú loď, ale používanú. Ponuka je pestrá a povedal by som, že až predimenzovaná. Preto si treba dávať pri tých množstvách pozor aj na podvodníkov, ale aj na ľudí, ktorí sú menej technicky zdatní a treba si telefón riadne „preklepnúť“.

Výber telefónu, cena a hodnotenie predávajúceho

Jedným z prvých krokov by mal byť výber pre vás vhodného zariadenia. Najlepšie je si už vopred špecifikovať, čo by telefón mal spĺňať a čo by mu nemalo chýbať. Keď budete vedieť špecifikácie, ale neviete aký telefón by aktuálne mohol zapasovať do nich, skúste sa poradiť v nejakom dobrom elektro obchode. Pomôcť môžu aj weby týchto obchodov a weby s porovnávaním cien, ktoré majú aj detailné filtre a nastavenia.

Keď už máte okruh telefónov, ktoré by ste chceli – odporúčame zúžiť výber na maximálne tri zariadenia, tak sa môžete pustiť na stránky rôznych bazárov a začať vyhľadávať svoj vysnívaný telefón.

Prvou vecou, na ktorú si treba dávať pozor, je cena. Nájdu sa špekulanti, ktorí predávajú rôzne zariadenia za oveľa vyššiu sumu, akú skutočne majú. Najlepšie je opäť využiť weby na porovnávanie cien a tak zistíte aspoň orientačne, koľko stojí nové zariadenie. Ak kupujete úplne nový telefón, tak v podstate je cena jediný faktor, na ktorý by ste si mali dať pozor. Spravidla cena na bazári by mala byť ešte nižšia ako v obchode, ale môže sa jej aj rovnať.

Ceny telefónov sa rôznia

Ak je to staršie a používané zariadenie, treba si ceny porovnať medzi jednotlivými inzerátmi. Avšak tu na cenu môže mať vplyv veľa faktorov a to od stavu telefónu, príslušenstva, či sa predáva aj s krabicou a podobne. Dá sa pomerne ľahko a logicky vyhodnotiť, aká je priemerná cena.

Používaný telefón Samsung – všimnite si, že má odreniny po okrajoch, ktoré ale nebránia používaniu. Telefón je v skvelej kondícii

Druhým krokom by mala byť kontrola hodnotenia predávajúceho. Samozrejme neodporúčame kupovať od ľudí so zlým hodnotením. No nie každý predávajúci musí mať hodnotenie, je to skôr ojedinelé, ale ak má veľa pozitívnych hodnotení, tak máte sčasti vyhraté.

Stretnutie, obhliadka a kúpa

Keď už máte vybratý telefón a aj predávajúceho, prichádza na rad tretia fáza a tou je stretnutie s predávajúcim. Toto je príležitosť, aby ste si poriadne pozreli zariadenie, vyskúšali a overili ho. Určite nehodnoťte podľa zjavu predávajúceho. Môže prísť totiž potetovaný človek, ktorý je čestný a má kvalitné zariadenie a zase naopak, môže prísť útle žieňa a môže skrývať dajakú vadu na zariadení. Najlepšie na stretnutie sú verejné priestory, ako sú obchodné domy, či reštaurácie. Jednak máte pocit istoty, ste snímaní bezpečnostnou kamerou a prípadného podvodníka by mohlo toto prostredie zneistiť.

Poslednou fázou je samotná obhliadka a kúpa zariadenia. A tu si už musíte dávať naozaj pozor. A mali by ste otestovať a skontrolovať tieto veci:

  • overte si, či je telefón originál (napodobeniny je niekedy ťažké rozoznať)
  • skontrolujte, či má telefón nejaké viditeľné poškodenie na tele
  • skontrolujte, či nie je prasknuté sklo (pozor na fólie, ktoré napr. na iPhone prelepia aj bielu/čiernu plochu tou istou farbou a vyzerá to, že sklo je v poriadku – po odlepení môžete byť nemilo prekvapení). Čiže sa nedajte odradiť vetou: „Fólia je čerstvo nalepená“. Ak nemá čo predajca skrývať, nebude mu jej odlepenie vadiť.
  • skontrolujte konektor napájania (ak je skorodovaný, je možné, že zariadenie prišlo do kontaktu s vodou – nemusí znamenať utopenie zariadenia)
  • otestujte či sa telefón nabíja po pripojení na nabíjačku
  • otestujte funkčnosť:
    a) Bluetooth (najlepšie je zobrať si prenosný reproduktor a s reproduktorom sa aj vzdialiť – bluetooth môže fungovať, ale môže mať krátky dosah)
    b) Wifi
    c) GPS (dávajte si pozor, či vás zariadenie presne lokalizuje – ak by sa prejavil problém, vyskúšajte s predajcom ísť na otvorené priestranstvo)
    d) vložte SIM kartu na test siete
    e) fotoaparát (zamerajte sa zaostrovanie)
    f) tlačidlá (hlasitosť, vypnutie/zapnutie, domovské tlačidlo,…)
  • skúste sa na telefón prihlásiť pod svojím kontom (či už cez Apple ID na iPhone, alebo Google konto na Androide – v oboch prípadoch platí, že ak sa konto predošlého majiteľa neodhlási z telefónu, tak je vám v podstate na nič)

Ako odhaliť napodobneninu?

Niekedy je ťažké na prvý pohľad odhaliť „fejk“. Niektoré sú tak dokonalé, že laik nespozná rozdiel.

Sprievodné znaky, ktoré si treba všímať, či už pri falošných androidových, alebo Apple telefonóch sú v niektorých bodoch spoločné:

  • fotoaparát zle fotí (nekvalitné fotografie, nízke rozlíšenie,…)
  • reakcie systému sú pomalé (tento sprievodný znak môže vzniknúť aj pri originálnych telefónoch, kde už končí životnosť batérie)
  • logo je trocha posunuté
  • predné senzory a predná kamera sú inak umiestnené

Pozrite si, ako je ťažké rozoznať iPhone 6S a jeho kópiu:

Tento článok nie je neomylný a nie je žriedlom všeobecnej múdrosti, ale veríme, že vám pomôže pri kúpe dobrého a plne funkčného zariadenia.

Prečítajte si aj:

5 najlepších cloudových služieb pre zálohovanie na mobilných zariadeniach

Značky: