Čítačky kedysi hlásali, aké sú skvelé na čítanie kníh. Prakticky by ste podľa textára reklamnej agentúry nepoznali rozdiel medzi novinami.

Teraz tu máme čítačku, ktorá sa vôbec netají tým, že má o 50% rozšírený kontrast na 15:1 a že je opäť bližšie k pocitu čítania z novinového (alebo) knižného papiera.

Práve máme na test najnovšiu verziu čítačky kníh s názvom Lux 3. Vlastne názov presne charakterizuje jej funkcie, teda dotyková a s podsvieteným displejom. Lepšie povedané obrazovkou, pretože displej v tradičnej forme to nie je.

dav

Čítačka na nás urobila veľmi dobrý dojem. Má 208 gramov, čiže nie je vôbec ťažká a dobre sa používa pri držaní v ruke, položenej na stole alebo napríklad pri ležaní, keď si ju o posteľ opierate bočnou hranou.

Podľa výrobcu vydrží akumulátor na prelistovanie 8000 strán bez podsvietenia. Podsvietenie má veľký dopad na spotrebu. Pri maximálnom počítame výdrž na hodiny. Pri druhom stupni podsvietenia na dni pri povedzme 2 hodinách čítania denne. Práve druhý stupeň podsvietenia sa nám javil najlepšie v úplnej tme. Prvý je nekomfortný, ešte stále nie je zabezpečený dostatočný kontrast medzi prázdnou plochou a čiernym písmom, pri druhom stupni je to ideálne a ešte neťahá oči.

Čítačka má skvelú podporu formátov nielen elektronických kníh, RTF, HTML, PDF a iných dokumentov ale aj obrazových.

Fotogaléria

Výrobca pridal aplikácie ako prehliadač internetu, kalkulačku, šachy, kartovú hru Klondike, poznámkovú aplikáciu, Sudoku a ďalšie funkcie. Výbava nadštandardných funkcií sa nám páčila, no v čase keď máme vo vrecku smartfón, nám toto pripadá zbytočné. Je to v prvom rade čítačka, rozhodne nie webový prehliadač a už vôbec nie aplikácia na poznámky. Iba ako by sme boli na dobrej ceste stať sa zen buddhistami a toto by bolo finálne pri tréningu trpezlivosti.

Pretáčanie strán je možné aj gestom. Ak ho ale nespravíte poriadne, pretočíte si stranu o jednu dozadu, než dopredu. Je lepšie použiť tlačidlá pod displejom.

Nemyslíme, že tieto funkcie do zariadenia tohto typu treba integrovať, no chápeme, že v čase dlhej cesty sú ideálnym spôsobom v značne energeticky nezávislom zariadení. Páčilo sa nám materiálové spracovanie a použitie plastu s mäkčenou vrstvou. Podobný materiál býval svojho času aj na smartfónoch. Vďaka tomu sa príjemne držali v ruke.

Technické parametre

Rozmery – 114,6 × 174,4 × 8,3 mm
Displej – 6“ E Ink Carta HD, 1024 × 758 px, 212 dpi, podsvietený
Ochrana displeja – sklo
Odtiene sivej – 16
Akumulátor – Li-Ion, 1300 mAh na 8000 strán bez podsvietenia, nabíjanie cez microUSB
Procesor – 1 GHz
RAM – 256 MB
Integrovaná pamäť – 4 GB

Páčilo sa nám

  • Vzhľad, veľkosť zariadenia aj displeja
  • Nový typ elektronického atramentu
  • Wi-Fi
  • Výdrž
  • Podsvietenie
  • Široká podpora formátov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.