Samsung na svojej veľkej akcii Unpacked 2021 ukázal v chronologickom poradí nové hodinky Galaxy Watch4, slúchadlá Buds2 a hlavný záujem bol o nové skladacie telefón Galaxy Z Flip3 5G a momentálnym kráľom je Galaxy Fold3 5G.

Galaxy Watch4

Samsung ukázal dvojicu hodiniek. Hodinky Galaxy Watch4 prichádzajú v hliníkovom puzdre a s veľmi tenkým profilom. Remienok je odolný voči potu, sú to teda hodinky určené skôr na šport.

Samsung Galaxy Watch4
Samsung Galaxy Watch4. Zdroj: TOUCHIT.sk

Galaxy Watch 4 Classic sú zase v luxusnom vyhotovení, ich dominujúci materiál je nehrdzavejúca oceľ.

Wear OS a spolupráca s Google

Postavené sú na novej softvérovej platforme Wear OS powered by Samsung, ktorá bola vytvorená spolu s Google. Je to nový ekosystém spojenia smartfónu a hodiniek. Plne ho podporujú aplikácie ako je Samsung Pay, SmartThings alebo Bixby. Ale rovnako medzi plne podporované patria aj populárne Google služby a aplikácie tretích strán. Vylepšený je napr. kompas, ktorý pracuje v tandeme s Google Maps. Rovnako je párovanie možné aj s aplikáciou Spotify.

Nový svet s One UI Watch

Hodinky dostali aj nové rozhranie One UI Watch. Teraz budú vyzerať a pracovať podobne ako váš Galaxy telefón. One UI Watch pritom rozpozná najdôležitejšie nastavenia vo vašom telefóne a prenesie ich do hodiniek. Takými sú doby, kedy si neprajete byť nikým rušení, nastavenia budíkov, blokované prichádzajúce hovory a podobne. Tieto informácie sa pritom automatiky synchronizujú.

Podobne je to aj pre obľúbené aplikácie. Len čo si stiahnete do telefónu aplikáciu, ktoré je kompatibilná s hodinkami, nainštaluje sa táto aj do hodiniek. Vylepšené sú aj gestá na hodinkách – napr. gesto na prijatie hovoru alebo jeho odmietnutie. Gesto poklepania Knock-Knock je teraz zavedené na potvrdenie vykonania funkcie.

Orientácie na monitorovanie zdravia

Používatelia inteligentných hodiniek si podľa prieskumov najviac cenia funkcie zamerané na zdravie. Ide predovšetkým o monitorovanie tlaku krvi a veľkou výhodou je monitorovanie EKG. V Samsungu preto vyvinuli snímač 3 v 1. Ide o snímač kombinujúci Bioactive senzor PPG, ECG a BIA. To všetko je teraz na jednom čipe. Aj preto môžu byť hodinky teraz tenšie a ľahšie.

Meranie tepu na Watch4.
Meranie tepu na Watch4. Zdroj: TOUCHIT.sk

Samsung zavádza do hodiniek tzv. holistický zážitok zo zdravotných aplikácií. Nebudú sa tu totiž zobrazovať pre niekoho nezrozumiteľné čísla o jednotlivých parametroch ale ciele sú stanovené v jazyku, ktorému rozumie každý: redukcia hmotnosti, tvorba svalov či naštartovanie metabolizmu. To všetko bude navyše vyjadrené aj graficky. To vám dáva viac pochopenia, ako funguje vaše telo. K dispozícii je viac ako 100 fitnes aktivít a môžete súťažiť aj s priateľmi. Novinkou je aj prepojenie hodiniek pri cvičení so Samsung televízorom. Na obrazovke pritom máte pri cvičení údaje o pulze krvi a tiež o počte spálených kalórií. To môže byť inšpirujúce.

Veľkou novinkou je aj detekcia chrápania počas spánku s tým, že máte na ruke nasadené hodinky plus je tu aj trvalé sledovanie objemu kyslíka v krvi počas toho, ako spíte. Samsung vylepšil aj hodnotenie spánku pomocou skóre.

Rozšírený ekosystém

Samsung výrazne vylepšil ekosystém svojich zariadení, aby ich smartfóny, tablety, hodinky a slúchadlá dokázali vzájomne pracovať. Funkcia AutoSwitch (prepínanie zvuku) je rozšírená aj na nové hodinky Galaxy Watch4. Táto funkcia prepína hovor medzi telefónom a hodinkami. Cez hodinky sa teraz dá zistiť úroveň nabitia slúchadiel a tiež môžete monitorovať funkciu potlačenia okolitého hluku.

Hardvér v hodinkách

Hardvér v hodinkách Watch4 je tiež vylepšený. Procesor je v tomto prípade 5 nm Exynos W920, ktorému sekunduje 1,5 GB RAM a 16 GB vnútornej pamäti. Nárast výkonu nového procesora je o 20 % voči minulosti, o 50 % je tu viac pamäte RAM. S takto vybaveným hardvérom je multitasking plynulejší, čo sa prejaví napr. pri jednoduchšom a rýchlejšom skrolovaní v obrazovkách. O 10 % je zvýšený výkon GPU, o 10 % viac je pixelov na displeji, preto je obraz na displeji jemnejší. Samozrejmosťou je bezpečnostná platforma Knox.

Batéria má vydržať na 40 hodín plnohodnotnej prevádzky. Nabíjanie naplno pritom trvá menej ako 2 hodiny. Pre niektoré modely hodiniek je k dispozícii aj konektivita LTE. Telefón tak môžete napr. pri behu nechať doma a stále ste konektovateľní.

Čo to bude stáť?

Ceny: 365 eur za Watch 4 Classic s BT a 42 mm ciferníkom. Základ za 269 eur, BT so 40 mm ciferníkom. Classic príde v čiernej a striebornej farbe. Základ v čiernej, striebornej, zelenej a ružovej. K dispozícii po 27. auguste 2021.

Galaxy Buds2

Samsung predstavil aj nové slúchadlá Buds2. Zamerané sú na vysokú kvalitu hovoru, aktívne potlačenie hluku až do 98 %. Vybavil ich dynamickými dvojcestnými reproduktormi. V nastaveniach si môžete nastaviť, koľko zvuku preniká zvonka. A Samsung pridal aj na výdrži na batériu. Do vienka dostali nové slúchadlá jeden vnútorný mikrofón a dva vonkajšie. Novinkou je modul označený ako Voice Pickup Unit (VPU). Pomocou strojového učenia slúchadlá cielene zachytávajú zvuky ako je trúbenie áut, stavebný ruch alebo vietor a filtrujú ich. Určené sú aj na telefonovanie s tým, že prenášajú čistý zvuk. Novinkou je spomínaný Audio switch, kedy sa zvuky prepínajú medzi tabletom, telefónom a hodinkami.

Slúchadlá Galaxy Buds2
Slúchadlá Galaxy Buds2. Zdroj: TOUCHIT.sk

Aplikácia Galaxy Wearable teraz existuje aj pre PC. Priamo z počítača tak môžete detailne nastaviť ekvalizér alebo hladinu potlačenia vonkajšieho hluku na vašich slúchadlách Buds2. Novinkou je aj test priamo cez mobil na to, aby ste zistili, aká veľkosť náušníkov vám bude čo najlepšie vyhovovať. Vyberáte si pritom z troch veľkostí náušníkov. Samsung bude tiež ponúkať aj efektné puzdrá od tretích strán.

Slúchadlá prichádzajú vo farbe grafitová, biela, olivová a ružová. Ich hmotnosť je 5 gramov, batéria v slúchadle má kapacitu 61 mAh a v nabíjacom puzdre je 472 mAh. Slúchadlá budú k dispozícii od 27. augusta a ich cena je stanovená na 149 eur.

Skladacie zariadenia Galaxy Z

Čítate správne, Samsung na tejto akcii Unpacked nepredstavil žiadne zariadenie z rodiny S alebo Note ale všetko úsilie sústredil na vylepšenie skladacích zariadení z rodiny Z. Ide hlavne o vyššiu robustnosť týchto zariadení a lepší zážitok pri ich používaní. Z Fold3 je momentálna vlajková loď zatiaľ čo Galaxy Z Filp3 5G je prenosné zariadenie s ikonickým dizajnom. V oboch prípadoch sú použité najnovšie technológie. Na základe spätnej väzby od používateľov urobil Samsung tieto skladacie telefóny s vyššou odolnosťou. Všetko začína z požiadaviek od používateľov a zariadenie musí byť predovšetkým odolné. Po prvý krát tak prichádza odolnosť IP68 aj do skladacieho telefónu. Oba odolávajú vode.

Galaxy Z Fold3 5G

Galaxy Z Fold3 5G je ultimátne zariadenie, výrazne je vylepšený jeho hlavný displej. Ten je teraz vybavený ochranným filmom, čo zvyšuje voči minulosti jeho odolnosť o 80 %. A tiež je tu ochranné sklo Gorilla Glass Victus. Displej tak odoláva poškriabaniu.

Galaxy Z Fold3 5G
Galaxy Z Fold3 5G. Zdroj: TOUCHIT.sk

Úplne nový je materiál ohybného kĺbu a vonkajšie puzdro je s obchodným označením Armor Aluminium. Z Fold3 má takto byť o 10 % odolnejší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Zariadenie je aj ľahšie. Základom je najnovší 5 nm procesor Snapdragon 888 a telefón prichádza aj s 5G konektivitou. Kapacita RAM je 12 GB, pre používateľa je pamäťový priestor 256 GB alebo 512 GB. Dve batérie 4400 mAh. Tiež je tu Dolby Vision a stereo reproduktory. Rozložená obrazovka pôsobí skutočne veľkým dojmom.

Galaxy Z Fold3 má 6,2 palcový vonkajší displej na ktorom dobre vidíte aktuálne správy. Bez toho aby ste zariadenie otvorili. Pri otvorenom stave máte displej vo veľkosti 7,6 palca (rovnako ako pri Z Fold2) s opakovacou frekvenciou 120 Hz. Hmotnosť je 271 gramov (o 11 gramov ľahší ako Z Fold2). Je aj tenší, v otvorenom stave má 6,4 mm (predtým 6,9 mm). Ciover screen je Dynamic AMOLED 2X displej.

Ak otvoríte telefón, nájdete po prvý krát kameru na Galaxy zariadeniach už pod displejom. Sledovanie videa teda nič neruší. Z Fold3 5G podporuje pero S Pen. Zákazníci si môžu vybrať spomedzi dvoch pier: S Pen Pro a S Pen Fold Edition, ktoré sú určené len pre telefón Z Fold3. S Pen Pro má Bluetooth konektivitu, hmotnosť 14 gramov. Dá sa použiť aj so zariadeniami Galaxy Tab alebo Galaxy Book. S Pen Fold Edition nemá Bluetooth a určený je len pre tento telefón. Pero je ľahšie a menšie, má len 8 gramov.  Podporuje aj príkazy ako sú Air Command. Existuje aj obal špeciálne dizajnovaný na nosenie pera. Je to pero na kreslenie ale napr. aj na podpisovanie dokumentov priamo na obrazovke. Je to fajn aj na multitasking. A práve veľký displej na Z Fold 3 je vhodný na multitasking akcie.

Galaxy Z Fold3 5G
Galaxy Z Fold3 5G. Zdroj: TOUCHIT.sk

Z funkčného hľadiska je vylepšený Split View, pri ktorom máte na displeji viac aplikácií naraz. Prejavuje sa aj partnerstvo s firmami Google a Microsoft. Viac aplikácií od nich bude prispôsobených na zariadenia so skladacím displejom. Tiež Spotify.

Multi-Window for All aps ak ja zapnuté, v Labs Menu v nastaveniach, potom sa to dá dobre využiť pre veľa aplikácií.   Nový Task bar si môžete pripnúť na okraj displeja a takto sa ľahko prepínajú aplikácie. Je to zážitok podobný ako na PC. Polohu a veľkosť okna pre aplikácie si môžete prispôsobiť.

Predná Cover Camera má 10 MPx a zadná kamera je vylepšená pre realizáciu fotiek a videí a disponuje 12 MPx hlavným objektívom, 12 MPx ultraširokouhlým a 12 MPx teleobjektívom. Využiť sa dá aj Dual Preview, ktorý zachytí s AutoFraming až 4 ľudí v obraze. Aj režim zachytávania Capture View je vylepšený.

Farby sú Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Green. Ide o matné farby.

Cena Galaxy Z Fold3 je 1799 eur.

Galaxy Z Flip3

Je to telefón na každodenné nosenie a pre bežných používateľov, niečo ako bývalé V-čko. Prichádza vo viacerých farbách: Phantom Black, zelená, levandulová a krémová. K tomu sú ešte ďalšie tri farebné možnosti biela, ružová a šedá, ktoré  sú len na stránke Samsung.com. Hmotnosť telefónu je 183 gramov. Pamäťová výbava je 8 GB RAM a 256 GB alebo 512 GB pamäte pre používateľa.

Galaxy Z Flip3 5G
Galaxy Z Flip3 5G. Zdroj: TOUCHIT.sk

Zariadenia sa dajú prispôsobiť tak, aby dobre spolupracovali aj s inými zariadeniami ako sú napr. hodinky Watch4 a Watch4 Classic. Na hodinkách sa tak zobrazí rovnaký motív ako je na telefóne.

Displej je 120 Hz, uhlopriečka je 6,7 palcov a je to Dynamic AMOLED 2X. Novinka je o niečo menšia ako bol Z Flip. Cover Screen kamera má rozlíšenie 12 MPx, na zadnej strane sú dve kamery široká a ultraširoká. Objektívy sú chránené vrstvou Super Clear Glass. Selfie kamera má rozlíšenie 10 MPx a je určená hlavne na video hovory.

Galaxy Z Flip3 5G
Galaxy Z Flip3 5G

Vylepšené bolo ovládanie cez malý displej, ktorý vidíte pri zatvorenom stave (Cover Screen). Dá sa napr. nastaviť jas displeja, zaplatiť cez Samsung Pay, spustiť hudba a môžete vidieť aj prijaté správy. Táto obrazovka má uhlopriečku 1,19 palca a zobrazovaná plocha je 4x väčšia ako na predchádzajúcom Z Flip. Jednotlivé oznámenia na displeji sa teraz dajú aj skrolovať. Komunikácia napr. cez sociálne siete sa dá realizovať bez toho, aby ste otvorili telefón.

Cover Screen na Galaxy Z Flip3 5G
Cover Screen na Galaxy Z Flip3 5G. Zdroj: TOUCHIT.sk

Plne podporovaných je zatiaľ 6 widgetov napr. na počasie, počítanie krokov alebo zaplatenie cez Samsung Pay. Ak chcete relaxovať a pozrieť si nejaký film, stačí položiť telefón na stôl a film sa dostane na vrch vašich aplikácií s ovládaním hlasitosti a jasu.

Cena Galaxy Z Flip3 je 1049 eur, čo je na skladací telefón prekvapivo málo.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.