Novým prírastkom do rodiny digitálnych zrkadloviek firmy Nikon, ktoré majú veľkosť snímacieho čipu zhodnú s veľkosťou kinofilmového políčka, je model D750. Je nástupcom modelu D610, prípadne okresanou verziou D810, podľa výrobcu však ide o prvý model z nového radu zrkadloviek. Model D750 je rovnako prvým NIKON fotoaparátom s FX snímačom, ktorý disponuje vyklápacím displejom a vstavaným Wi-Fi modulom. Je vybavený CMOS snímačom s rozlíšením 24,3 Mpix, procesorom EXPEED 4 ponúkajúcim snímanie rýchlosťou 6,5 obrázkov/sek, maximálnou citlivosťou ISO 51200 a možnosťou záznamu videa vo formáte Full HD 60p. Uzávierka aparátu bola testovaná na 150 000 cyklov.

Telo aparátu je vyrobené spolovice z uhlíkových vlákien, spolovice z horčíkovej zliatiny. Je najmenšie spomedzi ostatných zrkadloviek s rovnako veľkým senzorom. Najviditeľnejšími zmenami na tele aparátu v porovnaní s D610 sú hlavný displej, ktorý je výklopný (len v horizontálnej osi), výraznejšie vykrojený grip a zmenšený stavový displej. Ostatné zmeny sa dotkli viac vnútra fotoaparátu. Fotoaparát sme testovali s objektívom Nikkor AF-S 24-70 f/2.8G ED.

Praktické skúsenosti

Už pri prvom kontakte s fotoaparátom si uvedomíte, že ide o takmer profesionálnu zrkadlovku. Ak ste zvyknutí na iné zrkadlovky, bude uchopenie tohto modelu iné – väčšie vykrojenie gripu z dôvodu inak umiestnenej baterky a mierneho posunutia konektorov sa odvďačí istotou. A to nielen pri prenášaní fotoaparátu, ale aj pri samotnom fotení. Ocenili sme nízku hmotnosť, ktorá pri celodennom fotení môže prísť vhod.

Pri fotografovaní sme vyskúšali okrem jednotlivého snímania aj sériové – deklarovaných 6,5 snímky za sekundu sa nám meraním potvrdilo. Zaostrovanie je vďaka autofokusovému modulu Multi-CAM 3500II s 51-bodovým zaostrovaním veľmi rýchle. Škoda, že body sú umiestnené viac-menej v strede a nie viac na krajoch. Pri exponovaní záberov je hlasitosť nárazu zrkadla mierne vyššia, v situáciách, kde sa vyžaduje ticho ju môžete znížiť aktivovaním tichého režimu snímania.

Pri fotografovaní so zrkadlovkou fotíme drvivú väčšinu času s použitím hľadáčika. Problém nastáva, keď chceme fotiť napríklad z podhľadu alebo nadhľadu. Doteraz sme často robili rôzne krkolomné kreácie alebo exponovali naslepo viac záberov a potom vybrali ten najviac vyhovujúci, teraz si vyklopíme displej a pomocou Live View náhľadu exponujeme pohodlnejšie. Dvojnásobne to platí pri zhotovovaní videozáznamov. Pri nich si môžeme plne manuálne nastaviť citlivosť, čas, clonu, prípadne iné parametre. Zabudovaný stereo mikrofón je veľmi citlivý, pri zmene ohniskovej vzdialenosti sa ruch neprenášal do nahrávky, inak tomu bolo pri autofokuse. Samozrejmosťou pri tvorbe serióznych videí je použitie externého mikrofónu a slúchadiel, ktoré sa dajú pripojiť pomocou 3,5 mm jacku do vstupov na ľavej strane fotoaparátu. Ako výstup môžeme použiť HDMI výstup, mini USB, prípadne Wi-Fi. Zabudované Wi-Fi výrazne rozširuje možnosti fotoaparátu. Do smartfónu si nainštalujete program Nikon WirelessMobileUtility, pomocou ktorého môžete fotoaparát nielen ovládať, ale aj odosielať snímky priamo do zariadenia.

Pri fotografovaní môžeme použiť okrem štandardného rozsahu citlivosti (ISO 100 ÷ ISO 12800) aj rozšírený od 50 do 51 200. Po ISO 8000 je digitálny šum takmer nepostrehnuteľný, so zvyšujúcou sa citlivosťou sa začal veľmi jemne prejavovať, výrazný bol pri ISO 12800.

Počas testovania sme používali najmä režim fotografovania a testovanie sme si užili. Vyniká hlavne priaznivým pomerom výkonu a ceny.

Hodnotenie
+ Kvalita obrazového výstupu
+ Vyklápací LCD displej
+ Nízky šum aj pri vysokom ISO
– Otočný volič je blokovaný poistkou
– Chýba GPS prijímač

Technické parametre
Veľkosť a typ obrazového snímača: 35,9 × 24 mm CMOS
Efektívne pixely: 24,3 Mpix
Obrazový procesor: EXPEED 4,  LCD monitor 3,2″, približne 1,29 bodov
Maximálne rozlíšenie obrázka pre rôzne typy objektívov: (FX) 6016 × 4016, (1.2×) 5008 × 3336, (DX) 3936 × 2624, (video s FX) 6016 × 3376
Maximálne rozlíšenie videa: 1920 x 1080 / 60p
Rozmery (Š × V × H): 140,5 × 113 × 78 mm
Hmotnosť (len telo): 840 g

Cena: telo 1999 EUR, objektív 24-70 v cene 1690 EUR
Zapožičal: NIKON

Značky: