Hodinky fínskeho výrobcu sú priamou konkurenciou pre Garmin.

Svojim prístupom sú títo dvaja výrobcovia tak odlišní, ako sú odlišné operačné systémy Android a iOS. Pokým Garmin umožní bohaté nastavenia svojich hodiniek o nič menej bohatej technologickej výbavy, tak Suunto vsádza na maximálnu funkčnosť a jednoduchosť používania svojich produktov, bez “zbytočných” nadstavbových funkcií, ktoré sa do sporttrackerov dostávajú až v posledných rokoch.

Vo všeobecnosti by sa mohlo zdať, že pokiaľ v Suunto hodinkách nenájdeme prehrávanie hudby, bezkontaktné platby a výber z veľkého množstva ciferníkov, tak tieto hodinky nie sú až na takej úrovni, ako napríklad modelový rad fénix od Garminu. Na jednej strane je to aj pravda, no na druhej tieto hodinky majú aj nižšiu cenu. Suunto chce v prvom rade zachovať účel, na ktorý sú ich hodinky určené, teda na šport a tu kompromisy hľadať nemusíme.

Suunto 9 Baro versus Suunto 5

Niekoľko mesiacov používam ako svoje primárne hodinky Suunto 9 Baro a prešiel som na ne po niekoľkých rokoch používania viacerých modelov od Garminu v poradí – fénix 2, 3 a 5X a viacerých modelov testovaných v redakcii, vrátane fénix 6X Pro Solar a Marq Adventure. Je určite prínosom možnosť personalizovania, platenia pomocou hodiniek a iného bohatého nastavenia, no je tu jedno ale…

Tieto pridané funkcie neboli pre mňa až tak podstatné, aby som pred pár mesiacmi nezačal používať Suunto 9 Baro, ktoré sa mne osobne páčia viac, ako akékoľvek Garmin hodinky. Podstatnými funkciami, teda tými športovými, takmer nijako nezaostávajú ani za “garminkami”. 

Priame porovnanie Suunto 5 vs 9 Baro:

Je tu však vidieť ten “iný” prístup. Suunto 9 Baro tiež patria do cenovej kategórie nad 500 eur, čo nemusí byť každý ochotný za hodinky zaplatiť. Našťastie Suunto rozdelilo svoje nové hodinky do viacerých modelových radov a nám sa do redakcie dostala aj lacnejšia verzia “deviatok” – Suunto 5, ktorým sa budem venovať v článku.

Suunto 5

Konštrukcia a prevedenie 

Po rozbalení hodiniek bolo už na prvý pohľad vidieť niekoľko kompromisov, čo si našťastie neodnieslo celkové prevedenie alebo kvalita spracovania, ale iba displej, ktorý v podstate trochu kazil inak výborný dojem z hodiniek a predovšetkým prístupu k jednoduchému ovládaniu. Oproti Suunto 9 Baro je kvalita podsvietenia aj rozlíšenia o niečo nižšia, čo mi neskôr až tak neprekážalo. Zvyknúť som si však musel na podstatne menšie rozmery displeja, no na druhej strane samotná veľkosť je úplne postačujúca na zobrazovanie všetkých potrebných informácii počas aktivity, či už tempa, času, vzdialenosti alebo výškových metrov. 

Za najväčšie negatívum displeja musím jednoznačne označiť pomerne slabé pozorovacie uhly, pod ktorými už displej nie je dobre čitateľný. Horšiu čitateľnosť pravdepodobne spôsobuje väčšia vzdialenosť minerálneho krycieho sklíčka od samotného displeja, kvôli čomu na dennom svetle vznikajú vyššie odlesky.

Ovládanie a prostredie hodiniek

Oproti modelu 9 je potrebné sa opäť “prepnúť” na ovládanie výhradne pomocou tlačidiel, čo oproti dotykovo – tlačidlovému ovládaniu vyžadovalo krátke adaptovanie, čo už pri plnom zžití fungovalo intuitívne a bezproblémovo. Tlačidiel je celkovo 5, na pravej strane tri a na ľavej dve. Pravá strana slúži na posun v menu (horné a spodné tlačidlo) a potvrdzovanie vybranej funkcie (stredné tlačidlo).

Menu Suunto 5 je veľmi intuitívne, prehľadné a logicky usporiadané, v podstate identické ako pri Suunto 9. Z hlavnej obrazovky posunom smerom nadol sú usporiadané hlavné widgety s funkciami ako meranie tepu, sledovanie aktivity a monitorovanie stresu, meranie krokov, základné informácie o tréningu, sledovanie spánku a fitnes level. Smerom nahor z hlavnej obrazovky sa nachádzajú Tréningy, Navigácia, Denník aktivít, Časovač a Nastavenia.

Hodinky sa veľmi pohodlne nosia hlavne kvôli ich hmotnosti 66 gramov a kompaktným rozmerom. Na mojej väčšej ruke už nevyzerali hodinky príliš pekne, ale to je skôr subjektívny pocit.

Aplikácia Suunto App a prepojenie so smartfónom

Prepojenie Suunto 5 so smartfónom je rýchle, jednoduché a predovšetkým spoľahlivé. Po nainštalovaní mobilnej aplikácie Suunto App (už žiadny nepodarený pokus v podobe Movescount) postačí zapnúť Bluetooth a otvoriť nastavenia. Pripojenie prebehne okamžite po zadaní bezpečnostného kódu. Nie je potrebné v hodinkách nič zapínať, alebo aktivovať, všetko prebehne takmer automaticky.

Za novou aplikáciou stojí vývojár Amer Sports Digital, ktorý vlastní poprednú fitness aplikáciu Sports Tracker, ktorá je v podstate základom aj pre novú Suunto App. Dokonca sa do aplikácie dostala aj história zo Sport Tracker aplikácie, ktorú som v minulosti používal (cca 2012 – 2013). Suunto k novým hodinkám pribalí aj tzv. Value Pack, ktorý umožňuje využívať Premium funkcie ďalších aplikácií tretích strán, ako napríklad Endomondo, Strava a ďalšie.

Prostredie Suunto App je prehľadné a veľmi logicky usporiadané. Každý aj náročný používateľ / športovec tam nájde všetko potrebné cez kroky, spálené kalórie, údaje o spánku či tréningoch, VO2Max, Epoc, Pte a ďalšie očakávané funkcie a hodnoty, ktoré kvalitný sporttracker musí zaznamenávať a následne aplikácia zobrazovať. 

Skúsenosti z používania

Suunto 5 som samozrejme poriadne prevetral na rovinatých trasách ale aj v lese, kde som zámerne volil pre GPS náročné prostredie, ktoré vedie pomerne dlhým úsekom v doline s minimálnym výhľadom na otvorené oblohu. V každých podmienkach sa hodinkám darilo veľmi dobre a merali presne či už vzdialenosť, tep ale aj nadmorskú výšku a to dokonca bez zabudovaného barometra, iba na základe GPS. Každá aktivita bola porovnávaná so Suunto 9 Baro a rozdiely boli minimálne. Oproti „deviatkám“ musím Suunto 5 pochváliť za presnejšie sledovanie spánku, čo na mojich Suunto 9 funguje takpovediac „na náhodu„.

Pri športovaní nechýbajú prispôsobiteľné obrazovky a sledovanie až 80 športových aktivít. Z testovania Suunto 5 som mal veľkú radosť a počas neho dokonca samotné hodinky obdržali dve aktualizácie firmvéru a aj aplikácia bola niekoľkokrát vylepšená. Som veľmi rád, že časy Suunto Spartan sú preč a predovšetkým aplikácie Movescount, pretože bolo obdobie, keď aj “suunťáci” začali pozerať na smerovanie značky s nedôverou. 

S príchodom nového číselného označovanie modelových radov nabralo smerovanie značky celkom nový ráz a používateľov teší predovšetkým neustále vylepšovanie či už aplikácie, alebo aj samotných hodiniek. Pokiaľ by som zhrnul napríklad prechod z Garmin fénix 5X na Suunto 9 Baro (Suunto 5), tak nič podstatné mi nechýba. 2 – 3 nové ciferníky by ale určite potešili. Rozhodne aj slovenčina v hodinkách a Suunto App. Hodinky a aj aplikáciu mám nastavenú v angličtine.

Zhrnutie a záver

Suunto 5 sú za cenu 329 eur určite skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivé a odolné multifunkčné športové hodinky s konečne dobrou a prehľadnou aplikáciou, ktorá poslúži ako denník pre všetky športové a fitnes aktivity, ale aj jednoduché plánovanie trás priamo v aplikácii.

Základné technické parametre:

  • Multišportové GPS hodinky 
  • Tepová frekvencia meraná zo zápästia 
  • Smart riadenie spotreby batérie
  • Výdrž batérie až 20 hodín v tréningovom režime
  • Luneta z ocele, minerálne kryštalické sklíčko
  • Vodeodolnosť 50 m
  • GPS / GLONASS, GALILEO, QZSS, Bluetooth
  • GPS výškomer pre meranie nastúpaných a zostúpaných metrov počas aktivity
  • Beh, bicyklovanie, plávanie, multišport, triatlon a špecifické outdoorové športy
  • Podpora pre viac ako 80 športov a špecifické módy pre preteky a intervalové športy
  • Tréningová záťaž, odpočinok a zotavenie, meranie zlepšenia a tréningové plány
  • Denné sledovanie aktivity, spálených kalórií a krokov
  • Vyrobené vo Fínsku
  • Rozmery: 46 × 46 × 14,6 mm
  • Hmotnosť 66 g

Cena: 329 eur

Zapožičal: Fitendo

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Športujte aj po zotmení s nabíjateľnou LED čelovkou Nitecore NU32 (fotogaléria)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.